Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος υποστηρίζει ότι είναι μονόδρομος η απόρριψη της δανειακής σύμβασης, εκτιμώντας ότι πιθανότατα αυτό ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ
Του Νίκου Σβέρκου
Την απαραίτητη στάση για την απεμπλοκή της Κύπρου από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ενέκρινε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, που συνεδρίασε λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία της χώρας με την τρόικα για το δάνειο 10 δισ. ευρώ.
Στην απόφαση της συνεδρίασης προαναγγέλλεται ουσιαστικά ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει σήμερα στην κυπριακή Βουλή την πρόταση της κυβέρνησης για το Μνημόνιο, ενώ εκτιμάται ότι με τη δέσμη μνημονιακών μέτρων αφαιρείται η δυνατότητα «ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα», μειώνεται «ο κοινωνικός ρόλος του κράτους» και δημιουργούνται «συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης». Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ θεωρεί επίσης ότι το παρόν Μνημόνιο «συνιστά σοβαρή αρνητική – ποιοτική διαφοροποίηση» σε σχέση με το Μνημόνιο επί προεδρίας Χριστόφια, ότι θα υπάρξουν «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου», ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση, η πολιτική λιτότητας, αλλά και ο ρόλος που διαδραμάτισε ο τραπεζικός τομέας της χώρας φέρονται ως υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Δημοψήφισμα
Με αυτό το σκεπτικό η απόφαση υποστηρίζει ότι «η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και Μνημονίου», η οποία «το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ενωση του ευρώ». Αν και επισημαίνεται ότι «αυτή η λύση είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή», οι συνέπειές της απαιτούν τη «μέγιστη λαϊκή στήριξη» και «θυσίες», ενώ δίνει «προοπτική και δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης». Η υλοποίηση μάλιστα αυτής της επιλογής, σύμφωνα με την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, θα επιτευχθεί «μέσω διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για συντεταγμένη έξοδο και στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», ενώ η οποιαδήποτε πρόταση για έξοδο από την κρίση «θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο τον λαό σε δημοψήφισμα».
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, με τα στελέχη του κόμματος να δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις. «Αυτή η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, αλλά έχει στόχο να δοθεί σε κόμματα και στην κοινωνία ώστε να συμβάλει στον διάλογο για την έξοδο της Κύπρου από την τρόικα και το Μνημόνιο» είπε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Κ.Ε., Νεοκλής Συλικιώτης, και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για έναν προβληματισμό που περιείχε αρκετά εναλλακτικά σενάρια για τις επιπτώσεις των μνημονίων». Ο πρώην υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι η απόφαση για αποχώρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο με συνεννόηση με την Ευρώπη και επισήμανε ότι σημαντικό μέρος της λύσης αποτελεί η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας, ενώ είναι απαραίτητη και η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων στην ίδια την ευρωζώνη.
Ο κ. Λαπαβίτσας
«Ριζοσπαστική πολιτική υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων μέσα στην ευρωζώνη δεν υφίσταται» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο πανεπιστημιακός Κώστας Λαπαβίτσας που συμμετείχε στην ομάδα μελέτης των εναλλακτικών λύσεων του ΑΚΕΛ, ενώ πρόσθεσε ότι το κυπριακό κόμμα «προχώρησε σε μια σοβαρή επεξεργασία των εναλλακτικών λύσεων, καταλήγοντας στο ότι απαιτείται η εφαρμογή μιας πραγματικά εναλλακτικής πορείας». Στο ερώτημα πάντως για το αν η απόφαση του ΑΚΕΛ μιλά ουσιαστικά για οικειοθελή ή αναγκαστική αποχώρηση από την ευρωζώνη, ο πανεπιστημιακός δήλωσε ότι «αυτός ο διαχωρισμός είναι πλασματικός».