Με στόχο να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην επέλαση του νεοναζισμού και τη γενικότερη εξαθλίωση του ελληνικού λαού ο ΣΦΕΑ θα πραγματοποιήσει ημερίδα στις 9 Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων επί της φασιστικής Γερμανίας το 1945
Των Διαλεκτής Αγγελή, Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Την πραγματοποίηση ημερίδας με τίτλο «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα» στις 9 Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων επί της φασιστικής Γερμανίας το 1945, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών κατά την περίοδο της δικτατορίας (ΣΦΕΑ).
Με τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα να φαλκιδεύονται ύστερα από την τριετή εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν αποτελεί μόνο απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες αλλά κάνει και προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας, ο ΣΦΕΑ πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συγκεκριμένης ημερίδας με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην επέλαση του νεοναζισμού και τη γενικότερη εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
Δυο κύκλοι ομιλιών
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους ομιλιών με τον πρώτο να έχει σχέση με το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ευρώπη της κρίσης και τον δεύτερο να αφορά το μέλλον της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Αυτό που μας παρακίνησε δεν είναι η εκλογική άνοδος της Χ.Α. αλλά, όταν είδαμε να υψώνεται σημαία της 21ης Απριλίου σε εκδήλωση τους στο Ηράκλειο, συμφωνήσαμε ότι δεν δώσαμε τόσους αγώνες για να επιστρέψουμε σε ένα τέτοιο καθεστώς», τόνισε ο αντιστασιακός Γιάννης Στρατής για να συνεχίσει: «Σήμερα είναι μια δύσκολη περίοδος που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις περιόδους της γερμανικής κατοχής και της χούντας. Και τότε δρούσαν ανεξέλεγκτα ακροδεξιές ομάδες με βίαιο και αντιδραστικό χαρακτήρα, όπως τα Τάγματα Ασφαλείας και η «Καρφίτσα»».
Ο χαρακτήρας της πρωτοβουλίας είναι υπερκομματικός και αφορά εξίσου τον προοδευτικό και το συντηρητικό χώρο: «Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Το «1-1-4″ που αποτέλεσε βασικό σύνθημα της αντιδικτατορικής πάλης στηριζόταν στο Σύνταγμα του 1952, με το οποίο η Αριστερά είχε σοβαρές διαφωνίες. Δεν είναι όλοι αυτοί που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή νεοναζί,αλλά άνθρωποι που οδηγήθηκαν εκεί λόγω της εξαθλίωσης που προκάλεσαν τα μνημόνια», επισήμανε ο Νίκος Καργόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ.
Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία των μελών του ΣΦΕΑ να βοηθήσουν στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και την πληροφόρηση των νέων για τα βασανιστήρια των αντιδικτατορικών αγωνιστών, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να ενθαρρύνει με εγκύκλιο τις επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο του Πάρκου Ελευθερίας-πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Την πρόσκληση αντίστασης, που συνέταξε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του ΣΦΕΑ (1967-1974) καλώντας σε δράση για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού και μία πατριωτική έξοδο από την κρίση, στηρίζουν πρόσωπα και συλλογικότητες από όλο το δημοκρατικό τόξο:
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 για την «Πρόσκληση αντίστασης»: Απανωμεριτάκης Νίκος, Βάσσης Λαοκράτης, Βούλγαρη Ελένη, Καργόπουλος Νίκος, Κρητικός Παναγιώτης, Νεφελούδης Ανδρέας, Πάκος Θεοφάνης, Σαββινίδου Σελήνη, Στίνης Θόδωρος, Στρατής Γιάννης.
………………………………………………………………………………
Η «πρόσκληση αντίστασης» του ΣΦΕΑ
«Η 9η Μαΐου, επέτειος της συντριβής του ναζισμού στην καρδιά της ισοπεδωμένης ηπείρου, βρίσκει το όραμα μιας δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης των λαών να έχει προσγειωθεί ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα. Τα εξήντα οκτώ χρόνια από την 9η Μαΐου 1945, που μέχρι προχθές ακόμα πιστεύαμε ότι μας χώριζαν ανεπίστρεπτα από τον ερειπιώνα των λαθών και των εγκλημάτων που ήταν ο κόσμος την επαύριο της αντιναζιστικής νίκης, μοιάζει σαν να μην έχουν περάσει.
Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε μια περιδίνηση χωρίς τέλος. Από το ξέσπασμα της βαθιάς κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, και την εφαρμογή, για τρίτη συνεχή χρονιά, της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής και των επιταγών των τοποτηρητών της τρόικας, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός μεθοδευμένου, αδίστακτου και εντεινόμενου πολέμου κατά των δημοκρατικών θεσμών που εγκαθιδρύθηκαν μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που με αγώνες και θυσίες κατέκτησε ο λαός μας.
Στον πόλεμο αυτό, οι ενορχηστρωτές του έχουν αναθέσει σταδιακά, άλλοτε με την υπερπροβολή και άλλοτε με την αποσιώπηση, κεντρικό ρόλο στους νεοναζιστές της «Χρυσής Αυγής». Αμεσος στόχος τους είναι η σπίλωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η συκοφάντηση και απαξίωση συνολικά της αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-74, η απάλειψη από τη συλλογική μνήμη των θηριωδιών που διέπραξαν στη διάρκεια της Κατοχής οι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, η αποκαθήλωση της Αντίστασης 1940-44 από τη συνείδηση των Ελλήνων.
Στρεβλώνοντας, παραχαράσσοντας, διαγράφοντας κυνικά την ιστορία ενός λαού που έχει διακριθεί για το αδούλωτο φρόνημα και τον ηρωισμό του στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαίων και των ελευθεριών του, οι ολιγάρχες των αγορών, οι νοσταλγοί των αιώνων της απολυταρχίας και οι εγχώριοι εκφραστές τους, επιζητούν να μετατρέψουν το πειραματόζωο Ελλάδα σε μάζα φτωχοποιημένων, φοβικών, αποκαρδιωμένων και πειθήνιων υπηκόων χωρίς παρελθόν από το οποίο να αντλούν υπερηφάνεια, χωρίς λυτρωτικό όραμα για το μέλλον.
Οι καιροί σαλπίζουν ξανά εγερτήριο συνειδήσεων. Η επέτειος της 9ης Μαΐου, με το ιδιαίτερο συμβολικό φορτίο της, προσφέρει το έναυσμα και την πρόκληση να αναζητήσουν οι άγρυπνες συνειδήσεις τρόπους συμπόρευσης και αγώνων.
Οι υπογραφές που συνοδεύουν την πρόσκληση αυτή, πρόσωπα και συλλογικότητες από ολόκληρο το στερέωμα των κοινωνικών ευαισθησιών, ιδεολογικών επιλογών και πολιτικών προσεγγίσεων, δημοκρατικές συνειδήσεις που μας ενώνει η αγωνία για τον τόπο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απευθυνόμαστε στις Ελληνίδες και τους Ελληνες που αρνούνται να ζήσουν οι ίδιοι και οι απόγονοί τους σε μια εξαθλιωμένη, εκβαρβαρισμένη και υποταγμένη κοινωνία, και τους καλούμε να συστρατευτούμε αποφασιστικά για να αγωνιστούμε όλοι μαζί σθεναρά για την πολιτική απομόνωση και εξουδετέρωση των νεοναζιστών και των συμφερόντων που τους στηρίζουν, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και τη λυτρωτική πατριωτική έξοδο από την κρίση.
Σας καλούμε να κάνουμε μαζί το πρώτο βήμα, συμμετέχοντας στην ημερίδα «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας 50, με την ευκαιρία των εξήντα οκτώ χρόνων από τη συντριβή του ναζισμού».
………………………………………………………………………………………
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:
Αγκούτογλου Στέλιος, Αϊδινιάν-Βασιλείου Αρουσιάν, Αλαβάνος Αλέκος, Αναστασιάδης Ανέστης, Αναστασίου Γιώργος, Αναστασίου Ιωσήφ, Αναγνωστόπουλος Σπύρος, Ανδρεάδης Γιάγκος, Βαφειάδου Δώρα, Βαλαβάνη Νάντια, Βασιλακάκης Γιάννης, Βασιλειάδης Γιάννης, Βερνίκος Γιώργος, Βλάσης Πέτρος, Βογιατζής Κώστας, Βουλέλης Νικόλας, Γεωργίου Ηλίας, Γεωργούλας Μπάμπης, Γιακουμάτος Μανώλης, Γιαλυψός Μήτσος, Γιανουλόπουλος Γιάννης, Γιαραλή-Μανιού Μαργαρίτα, Γιούργος Κωστής, Γιούργου Λάγια, Γιώτας Στάθης, Γκαντήραγας Δημήτρης, Γκιρκούδης Γιάννης, Γρέβιας Θανάσης, Γρίμπας Αλέκος, Γρηγοριάδης Γιάννης, Δαρειώτης Μίμης, Δεμουρτζίδης Βασίλης, Δημητρίου Αλίντα, Δημητρίου Σωτήρης, Δραγασάκης Γιάννης, Ελευθεριάδης Δημήτρης, Ζαμάνος Στέλιος, Ζαρκάδας Αλέξανδρος, Θεοδωρακάκος Μιχάλης, Θεοφυλακτοπούλου Μπούλη, Ιωακειμίδης Παναγιώτης, Ιωακειμίδου Σοφία, Κακολύρη Μαίρη, Καλαϊτζής Θόδωρος, Καλαφάτης Θανάσης, Καλλέργη Μαρία, Καλογερόπουλος Διονύσης, Καπουράνη Ζαχαρούλα, Καπράνος Ζήσης, Καραμπελιάς Γιώργος, Καρίνος Θανάσης, Καρτερός Θανάσης, Κασιούμης Δημήτρης, Κατσάπης Κώστας, Κατσαρέλη Μίνα, Κιάος Νίκος, Κλαυδιανός Παύλος, Κοβάνης Μπάμπης, Κοκοζίδης Γρηγόρης, Κουρής Βαγγέλης, Κουρούκλης Γιώργος, Κουτσούκος Ηλίας, Κωνσταντινίδης Λευτέρης, Κωνσταντόπουλος Νίκος, Κωσταράκος Δημήτρης, Κωτούλας Βασίλης, Λαδάς Θανάσης, Λάιος Αλέξης, Μαλτσίδης Αργύρης, Μανιός Νίκος, Μανταίος Κώστας, Μαργαρίτη Αριάδνη, Μαργαρίτης Κώστας, Μαργαρίτης Νίκος, Μαρκόπουλος Μπάμπης, Μαστροδήμος Δημήτρης, Μερτίκα Νατάσα, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μιχαηλίδης Στέφανος, Μηλιαράκης Μανώλης, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαλάφας Γιάννης, Μπαλωμένος Βασίλης,Μπαλωμένου Γεωργία, Μπαρχαμπάς Νώντας, Μωράκης Γιώργος, Νάσκου Ρούλης, Νάσκου Μαριέττα, Νιάρχου Ελένη, Νικήτογλου Κώστας, Νικολάου Αθηνά, Νικολουδάκης Βαγγέλης, Ξαρχουλάκος Γιάννης, Ξενάκη Ζωή, Οικονόμου Μιχάλης, Οφιτσιάλης-Φιτσιάνος Αντώνης, Οχουνος Νώντας, Παλαιολογόπουλος Δημήτρης, Παντής Γρηγόρης, Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος, Παπαδάκης Μιχάλης, Παπαδημητρίου Δέσποινα,Παπαδόπουλος Κώστας, Παπαπέτρου Αγγελος, Παπαπέτρου Γιώργος, Παπούλιας Φιλοποίμην (Μάκης), Παππάς Στέλιος, Πίτιρης Γιάννης, Πλατανιώτου Αντωνία, Πολυχρονίδης Νικόλαος, Πύργος Σωτήρης, Σαββάκης Ανδρέας, Σακέττας Σπύρος, Σιτσάνης Κώστας, Σουλελέ Γεωργία, Σπηλιόπουλος Σπύρος, Σταθάκης Λάζαρος, Σταματάκης Γιάννης, Στενός Σήφης, Στεφανάκος Κυριάκος, Στεφανίδου Ελλη, Στεφανίδου Μαίρη, Στεφάνου Στέφανος, Συνοδινός Ζήσιμος, Τερζής Περικλής,Τζεμπελίκου Πόπη,Τζίμας Βασίλης,Τόμτσης Κώστας, Τσαγκρής Νίκος, Τσαουσίδης Κλέαρχος, Τσικρικάς Κώστας, Τσόκα Ευανθία, Τσόκας Σωτήρης, Φελέκης Γιάννης, Φτίκας Αλέκος, Χάλκος Πέτρος, Χατζηγεωργίου Λεωνίδας, Χατζηδημητρίου Φαίδων, Χατζηπέρος Παναγιώτης, Χατζής Γιάννης, Χατζόπουλος Γιώργος, Χριστοδουλάκης Γιώργος, Χρυσανθόπουλος Νίκος, Χριστοδουλοπούλου Σία, Ψυχούλης Νίκος.
Ιστορικό Ροής
Εκτύπωση
Επιστροφή