30/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βασίλισσα και στο Γουέστ Εντ

      Pin It

Η Ελεν Μίρεν πήρε το πρώτο βραβείο Ολίβιε της καριέρας της

 

Τελικά, όποτε αυτή η γυναίκα υποδυθεί τη βασίλισσα το βραβείο το έχει στην τσέπη. Δεν ήταν Οσκαρ αυτή τη φορά, αλλά ένα μεγαλοπρεπές Ολίβιε. Με το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού αποχώρησε προχθές το βράδυ από την απονομή των έγκριτων βρετανικών βραβείων Ολίβιε η Ελεν Μίρεν για την ερμηνεία της στο έργο «The audience» του Πίτερ Μόργκαν. Αναφέρεται στη σχέση που αναπτύσσει η βασίλισσα Ελισάβετ με τους 12 Βρετανούς πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν τη χώρα τα 60 χρόνια που παρέμεινε στον θρόνο (από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ μέχρι τον Ντέιβιντ Κάμερον).

 

«Δεν είναι βραβείο ερμηνείας, αλλά σεβασμού προς τη βασίλισσα», αστειεύτηκε η Ελ. Μίρεν. Και συνέχισε σε χαμηλούς τόνους: «Δεν σημαίνουν τίποτα φοβερό τα βραβεία. Κυκλοφορούν εκεί έξω τόσες εξαιρετικές παραστάσεις, που δεν ήταν καν υποψήφιες».

 

«Είναι πραγματική απόλαυση να δουλεύεις μαζί της. Είναι μια σπουδαία ηθοποιός με ένα σημαντικό προσόν: δεν φοβάται», δήλωσε ο συμπρωταγωνιστής της Ρίτσαρντ Μακ Κέιμπ (Ολίβιε β' ανδρικού ρόλου). Και αποκάλυψε ότι πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας παρακολούθησαν την παράσταση ινκόγκνιτο και μόνο ένας από αυτούς ζήτησε να γίνουν κάποιες «παρεμβάσεις» στο κείμενο.

 

Και μπορεί η Μίρεν να εξασφάλισε επιτέλους το πρώτο Ολίβιε της καριέρας της (μετά από τέσσερις υποψηφιότητες), ωστόσο η παράσταση που κυριάρχησε στη φετινή απονομή ήταν άλλη. Το «The Curious Incident of the Dog in the Night-Time», παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Κέρδισε 7 από τα 8 Ολίβιε για τα οποία ήταν υποψήφιο ισοφαρίζοντας την περσινή εντυπωσιακή επίδοση του μιούζικαλ «Ματίλντα» της Royal Shakespeare Company. Μεταξύ των βραβείων του, εκείνα της σκηνοθεσίας (Μάριαν Ελιοτ), νέου έργου, Β' γυναικείου ρόλου, φωτισμών κ.λπ.

 

Το έργο αποτελεί τη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Μαρκ Χάντον («Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», εκδόσεις Ψυχογιός). Πρωταγωνιστής είναι ένας 15χρονος με σύνδρομο Ασπεργκερ, ο οποίος βρίσκει ένα βράδυ νεκρό τον σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Ο ηθοποιός που τον υποδύθηκε είναι ο Λουκ Τρίνταγουεϊ, ο οποίος μάλλον σάστισε από την αναπάντεχη βράβευσή του. Ποιος θα πίστευε ότι ένας 28χρονος θα κέρδιζε τους αστέρες Ρέιφ Σπολ, Τζέιμς ΜακΑβοϊ και Ρούπερτ Εβερετ!

 

Ετσι, όμως, είναι τα Βραβεία Ολίβιε. Γεμάτα εκπλήξεις και ευκαιρίες για νέα ταλέντα. Παλαιότερα ονομάζονταν The Society of West End Theatre Awards. Θεσμοθετήθηκαν το 1976 και μετονομάστηκαν προς τιμήν του ηθοποιού Λόρενς Ολίβιε το 1984.

 

Σε ό,τι αφορά το μιούζικαλ, τα βραβεία μοιράστηκαν τα έργα «Top Hat» και «Sweeney Todd». Το μεν πρώτο βασίζεται στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας «Top Hat» των Φρεντ Αστέρ- Τζίντζερ Ρότζερς και κέρδισε τα Ολίβιε Καλύτερου Νέου Μιούζικαλ, Χορογραφίας και Κοστουμιών. Οσο για το «Sweeney Todd» οι ερμηνείες του πρέπει να ήταν η μία καλύτερη από την άλλη καθώς κέρδισε τις τρεις κατηγορίες (Καλύτερου Ανδρικού, Γυναικείου και Β' Γυναικείου).

 

Μ.Κ.

Scroll to top