Pin It

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το ΣτΕ η ρύθμιση του 2011. Μετέωροι χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να πληρώσουν για να νομιμοποιήσουν τα σπίτια τους

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η τακτοποίηση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς», αφήνοντας «μετέωρους» χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να πληρώσουν για να νομιμοποιήσουν τις οικοδομικές κατασκευές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο 4014/2011, που προβλέπει την εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια όλων των αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί ώς τον Ιούλιο του 2011. Οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνουν ότι ο νόμος αντίκειται στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

 

Mόνο με ένταξη

 

Ειδικότερα -κατά τις ίδιες πληροφορίες- το ΣτΕ έκρινε χθες ότι ο επίμαχος νόμος του 2011 παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και ουσιαστικά, σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, για να υπάρξει νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλεως κι όχι σε τακτοποιήσεις με πληρωμή συγκεκριμένων προστίμων (όπως συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια).

 

Σχετικές προσφυγές είχαν καταθέσει στο ΣτΕ κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και άλλων περιοχών, που υποστήριζαν ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών κ.λ.π.

 

Ακόμη ζητούσαν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο», προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων κ.λπ.

 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την απόφασή της (180/2012) είχε κρίνει ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

 

………………………………………………….

 

Στον αέρα και τα νέα σχέδια για νομιμοποίηση

 

→Προβληματισμός στο ΥΠΕΚΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Εμπλοκή -τουλάχιστον- και στα νέα μεγαλεπίβολα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για πλήρη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων και μόνο με 500 ευρώ, για κατασκευές προ του 1975, προκαλεί η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ. Στον αέρα βρίσκονται και οι περίπου 600.000 ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο του 2011 και έχουν ήδη πληρώσει πρόστιμα. Μάλιστα σημαντικό μέρος από τα έσοδα έχει προϋπολογιστεί στα μέτρα του Μνημονίου.

 

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη έδειχναν ψύχραιμοι χθες βράδυ και εξηγούσαν στην εφημερίδα μας ότι η απόφαση θα φέρει απλώς καθυστέρηση στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που είχε παρουσιαστεί πριν από 15 ημέρες. Διαβεβαίωσαν ότι η απόφαση θα γίνει σεβαστή και θα περιμένουν να καθαρογραφεί για να προχωρήσουν στην τελική διατύπωση. Θεωρούν πάντως θετικό ότι, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, το ΣτΕ δεν θέτει ζήτημα ανισότητας των πολιτών. Δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να εκδοθεί και σήμερα ανακοίνωση με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς που έχουν ενταχθεί στον νόμο.

 

«Γνωρίζαμε το προβλήματα του 4014/2011» μας εξήγησαν και υποστήριξαν ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει αναλυτική πρόβλεψη για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, «ξεχνώντας» βέβαια ότι τα έσοδα από τα αυθαίρετα πηγαίνουν σήμερα στη μαύρη τρύπα της οικονομίας και όχι στο πράσινο ταμείο, όπως προβλέπει ο νόμος. Θεωρούν ότι οι αιτιάσεις για την αντισυνταγματικότητα θα ξεπεραστούν με το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που θα προηγηθεί, αλλά και το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των εντάξεων στο σχέδιο και τη χωροταξία που θα ακολουθήσει μετά τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

 

Υποστήριξαν τέλος ότι το ΣτΕ έκρινε μόνον τρεις περιπτώσεις, υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι πλέον ανοίγει «πόλεμος γειτόνων» και κάθε αυθαιρετούχος κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα με μια προσφυγή.

 

Scroll to top