Pin It

Του Αρη Χατζηγεωργίου

 

Ολοι εναντίον όλων με την ευθύνη για τις απολύσεις στους δήμους. Πάνω απ' όλους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνταγματολόγος, Αντώνης Μανιτάκης, να απειλεί ότι θα βγουν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι που διατάσσει το Μνημόνιο χωρίς να εφαρμοστούν οι ειδικές εξαιρέσεις που προβλέπονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου!

 

Σε χθεσινή του εγκύκλιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσεως σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων για όλους τους φορείς που καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση του νόμου».

 

Τι θα συμβεί όμως με όσους αρνούνται να στείλουν στοιχεία, όπως έχουν αποφασίσει πολλοί δήμοι και περιφέρειες;

 

«Για τους φορείς που δεν ανταποκρίθηκαν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους, το υπουργείο θα λάβει κατ' ανάγκη υπόψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως αυτά έχουν εισαχθεί στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων (Απογραφή) μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις υπηρεσίες».

 

Θεωρητικώς, το Μητρώο ενημερώνεται κάθε μήνα και τα στοιχεία είναι επαρκή για να γνωρίζει το υπουργείο εάν κάποιος εξαιρείται από τη διαθεσιμότητα. Αυτό, όμως, δεν αφορά όλους τους λόγους εξαίρεσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο, υπακούοντας στις απαιτήσεις της τρόικας, σπρώχνει στην έξοδο από το Δημόσιο χιλιάδες υπαλλήλους, 2.000 μέχρι το τέλος του 2012 και άλλους 25.000 το 2013.

 

Ο υπουργός ονοματίζει την παραπάνω πολιτική «πρόγραμμα κινητικότητας», αλλά οι υπάλληλοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα απολύονται εάν δεν βρουν θέση να μεταταγούν εντός έτους.

 

Στην πρώτη φάση, αφορά όσους ελέγχονται πειθαρχικά – ποινικά αλλά κατά κύριο λόγο τους διοικητικούς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σύμβαση αορίστου χρόνου που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ.

 

Η συγκεκριμένη κατηγορία τίθεται ολόκληρη σε διαθεσιμότητα, εκτός εάν οι εργαζόμενοι που υπάγονται σ' αυτήν είναι πολλοί και θα οδηγήσουν σε ερήμωση του εκάστοτε φορέα.

 

Εκτός όμως των ποσοτικών φίλτρων, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορίστηκαν και άλλες εξαιρέσεις για κοινωνικούς λόγους, π.χ. για εργαζομένους με σύζυγο σε διαθεσιμότητα-εφεδρεία, αναπήρους και πολυτέκνους, προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο.

 

Με το σκεπτικό ότι πρέπει το υπουργείο να γνωρίζει την ακριβή κατάσταση του προσωπικού, ζήτησε από κάθε φορέα ενημερωμένες λίστες. Βρέθηκε όμως απέναντι στην άρνηση πολλών φορέων, που δεν έστειλαν στοιχεία, με συνέπεια η προθεσμία να εκπνεύσει χωρίς αποτέλεσμα.

 

Το κλίμα οξύνθηκε ειδικά στους δήμους όπου πλήθος φορέων εκδήλωσαν την άρνησή τους να στείλουν στοιχεία, ενώ ακόμη και ο συνταγματολόγος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μίλησε για άδικα-οριζόντια μέτρα, χωρίς όμως να αποφασίσει μη εφαρμογή του νόμου.

 

Με τη λήξη της προθεσμίας και αφού πέρασαν δύο μέρες ακόμη, το υπουργείο αποφάσισε χθες να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις των φορέων, φτάνοντας στο σημείο να είναι ο υπουργός που εφαρμόζει ελλιπώς τον νόμο.

 

Με τρόπο σαφή, ο κ. Μανιτάκης επιρρίπτει στους δήμους και τους εκεί αρμοδίους την ευθύνη για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν. Σαν να μην έπαιξε κανένα ρόλο ο νόμος και οι διαδικασίες που επελέγησαν για την εφαρμογή του.

 

Με αυτά τα δεδομένα, η ομοσπονδία εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί σήμερα πορεία στο υπουργείο ζητώντας συνάντηση με τον Αντ. Μανιτάκη, ενώ αύριο όλοι οι δήμοι της Αττικής κλείνουν τις υπηρεσίες τους (πλην παιδικών σταθμών) στις 10.00 π.μ. για νέα συγκέντρωση στις 11 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Η απόφαση ελήφθη μετά τη χθεσινή συνέλευση της Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), όπου ακούστηκε πολλή γκρίνια για την «αναποτελεσματικότητα» της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ).

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, που χθες επέμεινε στη μη αποστολή στοιχείων για τις απολύσεις, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση μάλλον χλιαρής στήριξης στην Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της.

Scroll to top