ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Υδρούσα, Οφιούσσα, Ερούσα, Σκορδοφόρος, Αγαθούσα. Της έδωσαν άπειρα ονόματα και την περιέβαλαν με πλήθος μύθων, αιώνες πριν ταυτιστεί με την Παναγία και τον Δεκαπενταύγουστο. Να εξομολογηθώ την αμαρτία μου, δεν την επισκέφτηκα ποτέ, γιατί την είχα ταυτίσει με τις αυστηρές γραίες που μας έκραζαν ανευλαβώς για μια θέση στα καράβια πριν κατεβούν για να μπουσουλήσουν ευλαβώς «στη χάρη της». Πόση αλληλεγγύη χωράει στο κατεξοχήν νησί της Εκκλησίας;
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
«Βλέποντας το ενδιαφέρον σας να προβάλλετε από την εφημερίδα σας προσπάθειες αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, θέλουμε και εμείς να σας ενημερώσουμε για τη δράση μας», έγραφε το ευγενέστατο μέιλ που έφτασε πριν από λίγες μέρες στην εφημερίδα μας. «Υπάρχει κι άλλη ζωή στο νησί εκτός εκκλησίας;» αναρωτήθηκα. Μια ματιά στις δράσεις της «Ανοιχτής Επιτροπής Αλληλεγγύης» με έπεισε πως υπάρχει.
Μέσα σε 9 μόλις μήνες, οι Τηνιακοί έχουν κάνει απίστευτα πράγματα: Εχουν στήσει Κοινωνικό Φαρμακείο. Σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων όλων των σχολείων του νησιού έχουν συγκεντρώσει τρεις φορές τρόφιμα, ρούχα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης για συμπολίτες τους. Συνεργάζονται με τους επαγγελματίες ψαράδες και δίνουν ψάρια στο γηροκομείο. Εχουν οργανώσει δυο ανταλλακτικά παζάρια κι άλλα τόσα αλληλέγγυα γλέντια. Οργανώνουν πολιτικές συζητήσεις. Μαζί με τη γειτονική τους Σύρο συμμετέχουν στο ανταλλακτικό νόμισμα ΣΑΝΟ.
Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά, ρωτήσαμε τη Βαλεντίνα Γαβριελάτου. «Τον Σεπτέμβριο κάλεσα καμιά 15αριά φίλους στο σπίτι μου εκφράζοντάς τους τον προβληματισμό μου για το τι μέλλει γενέσθαι στο νησί μας λόγω της κρίσης. Υπάρχει έξαρσης του φαινομένου της Χρυσής Αυγής κι ολοένα αυξανόμενη ανεργία στον τομέα της οικοδομής και του τουρισμού που είναι οι πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Το ίδιο βράδυ αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Ανοιχτή Επιτροπή Αλληλεγγύης. Κάναμε δύο ακόμα συγκεντρώσεις μεταξύ μας για να ξεκαθαρίσουμε την προοπτική της επιτροπής, τους τρόπους δράσης και τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια καλέσαμε σε γενική συνέλευση τους Τηνιακούς. Υπήρχε ανταπόκριση κι έτσι προχωρήσαμε σε δεύτερη συνέλευση, που ανέδειξε συντονιστική επιτροπή και συμφωνήσαμε στις πρώτες δράσεις. Προβλήματα υπάρχουν πάντα, διαφωνίες επίσης αλλά τα περισσότερα λύνονται με καλή θέληση, κατανόηση, χιούμορ κι έχοντας σαν γνώμονα την αλληλεγγύη».
«Το νησί μας είχε παράδοση αλληλεγγύης, αλλά σταμάτησε στη γενιά των παππούδων μας», μας λέει η Μαργαρίτα Δεδεμπίλη. «Η ανάγκη για επιβίωση ιδίως στα χωριά έκανε την αλληλεγγύη κοινωνική επιταγή. Σήμερα επιβιώνουν κάποια ίχνη αυτού του τρόπου ζωής με τη μορφή του «πανηγυριού» ή της γιορτής, π.χ. χοιροσφάγια. Δυστυχώς, απ’ το 90 και μετά, όταν η οικονομική ανάπτυξη του νησιού βασίστηκε στον τουρισμό και οι άνθρωποι απ’ τα χωριά κατέβηκαν στη Χώρα, η κοινωνία έγινε περισσότερο ανταγωνιστική. Η έννοια της αλληλεγγύης χάθηκε. Λόγω του ισχυρού θρησκευτικού χαρακτήρα του νησιού, υπήρχε φιλανθρωπία, εκφραζόμενη αποκλειστικά μέσω της εκκλησίας-ενορίας. Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε την έννοια του όρου στην αρχική αγνή του μορφή: “Σε βοηθάω όταν με χρειάζεσαι κι εσύ κάνεις το ίδιο. Δεν είμαι ανώτερος, είμαστε ίσοι κι αλληλοστηριζόμαστε για να επιβιώσουμε στην κρίση”».
Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο νησί σας, ρωτήσαμε τον Γρηγόρη Μαρτούλα. «Αβεβαιότητα κι ανασφάλεια όπως σε όλη την Ελλάδα. Είναι αυτό καθαυτό το πρόβλημα της κοινωνίας μας: οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο αύριο και, ακόμα χειρότερα, χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Οποιος έχει εργασία πέφτει θύμα εκμετάλλευσης υποκύπτοντας στην πίεση του εργοδότη. Οποιος μένει άνεργος, περιθωριοποιείται. Εμείς ως επιτροπή προσπαθούμε να σπάσουμε το πλέγμα της ντροπής και του φόβου και να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση».
…………………………………………………………
ΑΤΖΕΝΤA
Θα είναι μια ιδιαίτερη βραδιά. Εννιά συλλογικότητες (Αλληλεγγύη για Ολους, Δίκτυο Αλληλεγγύης Κερατσίνι–Δραπετσώνα, ΣΥΝεταιριστές ΖΩγράφου, Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αθήνας, Συνεταιρισμός Συν.Αλλ.Οις, «Σπάμε τους Μεσάζοντες» στην Πετρούπολη, Ομάδα Resistencias, Λέσχη Αλληλεγγύης Ν. Κόσμου, Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου) και η εφημερίδα μας υποδέχονται αντιπροσώπους της «Cecosesola» από τη Βενεζουέλα.
Η Lizeth Carolina Vargas Campero και ο Noel Vale Valera θα μας παρουσιάσουν το Κέντρο των Συνεταιρισμών Κοινωνικών Υπηρεσιών, ένα δίκτυο 52 αυτονόμων και αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών που παράγει κυρίως τρόφιμα και παρέχει ιατρικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα πάνω από 20.000 μέλη του και την κοινότητα. Συνελεύσεις διαχείρισης, άμεση δημοκρατία, πλατιά συμμετοχή, αυτονομία είναι λίγες λέξεις που θα μπορούσαν να δώσουν ένα στίγμα για τον τρόπο λειτουργίας τους που είναι και το σημαντικότερο «προϊόν» που παράγουν. Ενα «σχολείο» συμμετοχής των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία, ένας δρόμος προς τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Σας προσκαλούμε να βρεθούμε όλοι και όλες μαζί, να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες με τους εργαζόμενους της Cecosesola, να μοιραστούμε προβληματισμούς, να οργανώσουμε δημιουργικές αντιστάσεις στο σήμερα. Ραντεβού λοιπόν στις 10 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο θερινό σινεμά «Παναθήναια», τέρμα Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια.
…………………………………………………
Οι σελίδες μας είναι ανοιχτές σε ομάδες, δράσεις, οργανώσεις που προωθούν την ιδέα της αλληλεγγύης. Επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected] και στο 6974-733323
http://www.all-tinos.blogspot.gr/