Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαίου. Κρίσιμο το Eurogroup της 13ης Μαίου
Της Ελένης Κωσταρέλου
Με την έκδοση εντόκων γραμματίων ή τη μετακύλιση των ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ταμειακή τρύπα της 20ής Μαΐου, αφού δεν τίθεται ζήτημα προεκταμίευσης της δόσης των 6 δισ. ευρώ από την τρόικα.
Το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα του Θωμά, στις 13 Μαΐου, για να εγκρίνει καταρχήν τη μεγάλη δόση, που αφορά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και η οποία καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η δόση αυτή, που συνδέεται με τον έλεγχο του Απριλίου, ανέρχεται συνολικά στα 6 δισ. ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεδριάσει στις 31 Μαΐου, με στόχο την εκταμίευση της δόσης μέσα στον Ιούνιο.
Κίνδυνος ταμειακού εμφράγματος
Η μη έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προσωρινό ταμειακό έμφραγμα, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των ομολόγων συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαΐου και τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ.
Το γεγονός έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο ήδη βρίσκεται στην αναζήτηση των εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεών του. Τα δύο σενάρια που συζητούν αφορούν:
1) Την κάλυψη των 5,6 δισ. ευρώ με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, δηλαδή μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων είτε μιας είτε και δύο εκδόσεων.
2) Τη συμφωνία με την ΕΚΤ, η οποία και διακρατεί τα ομόλογα, ώστε να μετακυληθεί ο χρόνος εξόφλησής τους, μέσα στον Ιούνιο, και σε κάθε περίπτωση μετά την εκταμίευση της διπλής δόσης των 6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.-ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης ήταν μια λύση που επελέγη και από το Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι ένα μέρος από τα 5,6 δισ. ευρώ ανήκει στην κατηγορία ομολόγων ANFA και υπολογίζεται ότι φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι, το εκκρεμές ποσό θα έπεφτε στα 4,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της αποφεύγοντας μεν τη χρηματοδότηση, αλλά σε κάθε περίπτωση με δανεισμό, ο οποίος όμως θα καλυφθεί μέσω βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων μικρότερης συνολικής αξίας.
3) Το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί ένα επιπλέον ποσό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Αν και οι Βρυξέλλες δεν απορρίπτουν την εκδοχή αυτήν, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, καθησυχαστικά, ότι θα βρεθεί λύση στο Eurogroup της 13ης Μαΐου προκειμένου να μη μείνει ακάλυπτη η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διαψεύσει το ενδεχόμενο να υποβληθεί επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για προεκταμίευση της επόμενης δόσης των 3,2 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς αξιολόγηση από την τρόικα.
Πάντως, το ελληνικό Δημόσιο προχωράει αμέσως μετά το Πάσχα -και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου- στην έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε για την 10η Μαΐου.