Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Μια νέα «Ευρώπη-λάστιχο» οραματίζονται οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι προλειαίνουν το έδαφος για την έξοδο των προβληματικών χωρών, ενώ δεν διστάζουν να θέσουν ακόμα και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για όσους δέχονται χείρα βοηθείας.

 

Το παζλ της νέας Ευρώπης σκιαγράφησαν χθες στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν έθεσε ευθέως το ενδεχόμενο προσωρινής αποχώρησης μιας χώρας που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έναντι της ευρωζώνης.

 

Αλλαγή των συνθηκών

 

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να συζητά την τροποποίηση των συνθηκών στο πλαίσιο της τραπεζικής Ενωσης, αλλά κάνει ένα βήμα παραπέρα, με δηλώσεις του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos. Μιλώντας για το Ταμείο Εξαγοράς Χρέους θέτει κατ' αρχήν θέμα αλλαγής των συνθηκών λέγοντας: «Δεν θα αποφύγουμε την ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς και να τους καταστήσουμε περισσότερο δημοκρατικούς».

 

Και εμφανώς πιο προκλητικός τονίζει: «Αυτό φυσικά εμπεριέχει την εγκατάλειψη μέρους της κυριαρχίας μας» και προσθέτει: «Είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν Γάλλο από ό,τι για έναν Γερμανό να εγκαταλείψει μέρος της κυριαρχίας του. Λόγω δικής της ευθύνης, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία έζησε την πολιτική ανυπαρξία. Ημασταν στα χέρια των συμμάχων. Αλλωστε ο φεντεραλισμός (σ.σ. ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης του κράτους) είναι φυσικός για μας. Από την πλευρά της η Γαλλία κέρδισε τον πόλεμο και εδώ και πολλά χρόνια έχει μια πολιτική και διοικητική παράδοση πολύ πιο συγκεντρωτική».

 

Τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του «πάρα πολύ υψηλού» ελληνικού χρέους χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενες» το ΔΝΤ, το οποίο στη χθεσινή τετρασέλιδη έκθεσή του τονίζει ότι απαιτείται μια σημαντική έκτακτη στήριξη με όρους ευνοϊκότερους των αγορών –αν και εκτιμά ότι η Γερμανία δεν θα δεχτεί απώλειες στα δάνεια που έχει χορηγήσει. Τους επιβεβαιώνει, άλλωστε, ο κ. Σόιμπλε, με την αποψίλωση της εθνικής κυριαρχίας…

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει σε κάθε περίπτωση στις θέσεις του περί πολιτικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων ως του σωστού δρόμου για να βγει η Ευρώπη από την οικονομική κρίση.

 

Το Βερολίνο και το Παρίσι

 

Αναφερόμενος στη διετή παράταση που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους στο 3%, είπε ότι «η παράταση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το Βερολίνο και το Παρίσι πρέπει να υλοποιούν επιτυχώς τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ευρώπης».

 

Επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις περί λιτότητας, λέγοντας πως «τα προβλήματα που ταλανίζουν κράτη-μέλη της ευρωζώνης, δεν προέρχονται από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά από τα υψηλά δημόσια χρέη ορισμένων κρατών-μελών και την απώλεια ανταγωνιστικότητάς τους».

 

Επιμένει

 

Ο Σόιμπλε επιμένει πως η οικονομική κρίση δεν ξεπερνιέται με το να δημιουργηθούν νέα χρέη. Και εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τη στιγμή αυτή η Ευρώπη είναι η ανεργία των νέων, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, οι οποίες πλήττονται και από υψηλά δημοσιονομικά χρέη.

 

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις κατηγορίες που απηύθυναν εναντίον του, αλλά και κατά της Ανγκελα Μερκελ, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές με εσωτερικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών και προκάλεσε τριβές μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, δήλωσε: «Είναι λυπηρό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντί ορισμένοι πολιτικοί να ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αναζητούν λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Εγώ και η κ. Μέρκελ δεν είμαστε ούτε εγωιστές, αλλά ούτε και αδιάλλακτοι».

 

Scroll to top