Pin It

Καβγάς για το θερινό ωράριο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

 

Κανονικά θα έπρεπε ήδη να μένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Λείπει, όμως, το απαραίτητο φυλακτικό προσωπικό. Κι ενώ ο Κώστας Τζαβάρας υπόσχεται ότι μετά το Πάσχα το πρόβλημα θα λυθεί για τα σημαντικότερα, τουλάχιστον, μουσεία, η νομοθετική ρύθμιση για να αναλαμβάνουν επίσημα πλέον τα ανταποδοτικά τέλη των εργαζομένων τα τουριστικά γραφεία συναντάει την αντίδραση του σωματείου αρχαιοφυλάκων

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία δεν λειτουργούν από τον Μάρτιο με θερινό διευρυμένο ωράριο, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, προκαλεί πλήθος προβλημάτων. Η περυσινή εικόνα, γκρουπ τουριστών 500 και 700 ατόμων να αποχωρούν απογοητευμένοι εν μέσω θερινής σεζόν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ολυμπία, τους Δελφούς ή την Κνωσό, βρίσκοντας κλειστές τις πόρτες λόγω ωραρίου, εύχονται όλοι να μην επαναληφθεί.

 

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί η διπλοβάρδια ώστε να παραμένουν ανοιχτοί οι χώροι 08.00 – 20.00. Αντ' αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, σύστησε με πρωτοβουλία του επιτροπή, «με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους». Μετέχουν ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας και στελέχη του υπουργείου. Οχι όμως και οι εργαζόμενοι αρχαιοφύλακες, ξεναγοί, κ.λπ.

 

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου πέρυσι, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία λειτούργησαν με μονή βάρδια, δηλαδή μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Αυτό ωστόσο προκαλεί πλήθος προβλημάτων στους τουριστικούς πράκτορες, που καλούνται από νωρίς να κάνουν κρατήσεις των πελατών τους, ειδικά για τα πιο γνωστά μνημεία που βρίσκονται ψηλά στις λίστες επισκεψιμότητας. Εκλεινε, για παράδειγμα, ο πράκτορας επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία για τις 6.00 το απόγευμα στις 20 Ιουνίου σε ένα γκρουπ κρουαζιέρας 800 ατόμων, αλλά τελικά έβρισκαν λουκέτο στην είσοδο, αφού δεν είχε εφαρμοστεί το θερινό ωράριο. Το ίδιο όμως ισχύει και φέτος.

 

Μέχρι τώρα οι χώροι λειτουργούν με μονή βάρδια, πλην της Ακρόπολης που μένει ανοιχτή 8.00 με 20.00, εκτός από τα Σαββατοκύριακα που κλείνει στις 3.00 λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Τζαβάρα, μετά το Πάσχα «το ωράριο λειτουργίας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στους υπόλοιπους χώρους, προκειμένου να μην παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των τουριστών που επιθυμούν να τους επισκεφθούν εκτός κανονικού ωραρίου, το ωράριο λειτουργίας θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης που θα έχει προηγηθεί μεταξύ των στελεχών του υπουργείου και των διοργανωτών των τουριστικών επισκέψεων για τον ακριβή χρόνο που θα πραγματοποιούνται οι επισκέψεις».

 

Μέχρι τώρα, άτυπα, σε πολλές περιπτώσεις, οι τουριστικοί πράκτορες ζητούσαν να ανοίξει ο χώρος και κάλυπταν οι ίδιοι τα έξοδα. Με σχετική τροπολογία, που πρόκειται να περάσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι πράκτορες θα αναλαμβάνουν, επίσημα πλέον, τα ανταποδοτικά τέλη των εργαζομένων, από τους φύλακες έως τις καθαρίστριες. Η επιτροπή, που συνεδρίασε πρώτη φορά τη Μεγάλη Τρίτη, προφανώς θα αναλαμβάνει να επιλύει ζητήματα που θα προκύπτουν.

 

«Δεν γνωρίζω τίποτα γι' αυτήν την επιτροπή. Το μαθαίνω τώρα κι αν η σύστασή της δεν περάσει από το ΦΕΚ, δεν είναι νόμιμη. Εμείς δεν την αναγνωρίζουμε. Ποιος θα είναι ο ρόλος της και ποιο το αντικείμενό της; Περιμένουμε προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων για τις καθημερινές βάρδιες μέσω ΑΣΕΠ και ΜΚΟ. Για τα Σαββατοκύριακα δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει. Προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση του υπουργού που να καθορίζει τη διπλοβάρδια», μας λέει ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων). Η Ενωση εξέδωσε  ανακοίνωση σε ειρωνικό τόνο ζητώντας από τους νέους «ιδιοκτήτες» συνάντηση για την «υπογραφή συλλογικής σύµβασης εργασίας»

 

«Η σεζόν έχει ξεκινήσει, αλλά οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, όπως πέρυσι. Ισως μόνον οι κρουαζιέρες έχουν κάποια αύξηση. Τα ωράρια κάθε χρόνο παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα. Κάθε φορά ζητάμε να εφαρμοστεί το θερινό από τον Απρίλιο, αλλά το υπουργείο καθυστερεί. Στα 25 χρόνια που είμαι ξεναγός, μόνο το καλοκαίρι του 2004 εφαρμόστηκε εγκαίρως η διπλοβάρδια», μας λέει η Εφη Καλαμπουκίδου, αναπλ. γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ). «Πέρυσι ήταν το πιο “ριγμένο” ωράριο. Είχε φτάσει Ιούλιος και οι χώροι έκλειναν στις 3.00 το μεσημέρι. Με αυτόν τον τρόπο δυσφημίζεται η χώρα. Δεν ξέρουμε τι να πούμε στους τουρίστες όταν βρισκόμαστε μπροστά στα κλειστά μουσεία και τους χώρους. Κατά περιπτώσεις έχουμε προτείνει να εφαρμοστεί ωράριο 9 με 5 αλλά δεν γίνεται, μας λένε, γιατί οι φύλακες δουλεύουν 6ωρο στη βάρδια», καταλήγει.

 

Ο πρόεδρος της HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), Γιώργος Τελώνης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής, μας δήλωσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη βούληση του υπουργού. Αν η επιτροπή λειτουργήσει και λύσει τα ζητήματα, θα το δούμε στην πράξη. Η σύστασή της ωστόσο είναι ένα θετικό βήμα».

 

[email protected]

 

 

Scroll to top