Την Κίνα θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός και πιθανά και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ για τα μέσα Ιουνίου είναι προγραμματισμένο και ταξίδι του στο Ισραήλ
→Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν πωληθεί τόσο η ΔΕΠΑ όσο και ο ΔΕΣΦΑ παρά τις επιπλοκές που έχουν παρουσιαστεί
Της Αλίκης Μάτση
Στο κυνήγι των επενδύσεων, με αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό, θα επιδοθεί έως την έλευση της τρόικας τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο της γνωστής προσπάθειας της κυβέρνησης να αναδείξει την «αυξημένη αξιοπιστία» της χώρας όχι μόνο μεταξύ των εταίρων, αλλά και αλλού.
Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κίνα αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της χώρας, κ. Li Keqiang. Οι πληροφορίες θέλουν να τον συνοδεύουν στο ταξίδι του αυτό αρκετοί Ελληνες επιχειρηματίες, αντίστοιχος αριθμός εκείνων που είχαν πάει μαζί του και στη Σαουδική Αραβία.
Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, στην επιστροφή να κάνει στάση και στο Μπακού, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι εκ των υποψήφιων αγοραστών της επιχείρησης φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν πωληθεί τόσο η ΔΕΠΑ όσο και ο ΔΕΣΦΑ, παρά τις επιπλοκές που έχουν παρουσιαστεί. Για τα μέσα Ιουνίου είναι ήδη προγραμματισμένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.
Κι όλα αυτά ενώ τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου από το εσωτερικό της χώρας κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προσφέρουν στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.
Οι βουλευτές που επιστρέφουν σταδιακά από τις επαρχίες τους, τις οποίες παραδοσιακά επισκέπτονται την περίοδο του Πάσχα, μεταφέρουν μηνύματα έντονης δυσαρέσκειας, ακόμη και παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ., για το ότι τα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Και βεβαίως, μηνύματα ότι η λήψη νέων μέτρων είναι εκτός κάθε συζήτησης, διότι μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις με ολέθριες συνέπειες για την τρικομματική κυβέρνηση.
Το θέμα της απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου παραμένει εκκρεμότητα, ενώ πρέπει μέσα στον μήνα να έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα των υπουργείων με τις καταργήσεις φορέων. Με αγωνία περιμένει το Μαξίμου την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενόψει και του καλοκαιριού, αποτελεί ένα ακόμη θέμα τριβής με τους εταίρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Ε. Βενιζέλος απαίτησε με πρόσφατες δηλώσεις του να τεθεί στην τρόικα εδώ και τώρα.
Από το περιβάλλον Σαμαρά, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας, λένε ότι προτεραιότητά τους είναι κυρίως μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους, δίχως πάντως να αναφέρονται σε συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ανεκδήλωτο προβληματισμό όμως προκαλεί στο Μαξίμου και η διαφαινόμενη εισαγγελική είσοδος στην Ιπποκράτους, λόγω της μαύρης τρύπας των ταμείων του ΠΑΣΟΚ, που έχει επιφέρει τη ρήξη στις σχέσεις Βενιζέλου – Παπανδρέου. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν επίγνωση ότι ίσως τα προβλήματα στο εσωτερικό του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου αποτελέσουν την αφορμή για το «τυχαίο ατύχημα» που θα οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης.
O ανασχηματισμός
Ισως και γι' αυτό ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός, που έχει αρχίσει να συζητείται από τον Φεβρουάριο, αναβάλλεται συνεχώς. Οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρουν να γίνεται μετά την έλευση της τρόικας, δηλαδή περί το τέλος Ιουνίου, αν η κυβέρνηση σταθεί όρθια τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Αλλωστε ο πρωθυπουργός είχε δημοσιοποιήσει τον φόβο του ως προς αυτό εδώ και πολύ καιρό. Σε δείπνο με βουλευτές της Ν.Δ. τον Φεβρουάριο φέρεται να είχε πει πως «αν ξεπεράσουμε τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο θα απογειωθούμε». Ιδωμεν…