Ο κίνδυνος της φτώχειας, που αφορά πλέον έναν στους τρεις Ελληνες, έχει επηρεάσει και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που αντιμετωπίζουν περικοπές από 40% ώς και 70%
Μπορεί ο Σαμαράς να βλέπει ανάπτυξη και ο Στουρνάρας αισιοδοξία, όμως η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την ευημερία των προβλέψεων. Στην Κρήτη τέσσερα άτομα αυτοκτόνησαν το τριήμερο του Πάσχα, ενώ χθες τα ξημερώματα ένας 46άχρονος υπολοχαγός αυτοκτόνησε πέφτοντας από οικοδομή στη Χαλκίδα. Ο αυτόχειρας άφησε σημείωμα, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκίδας, που διενεργεί τη σχετική έρευνα. Στο σημείωμα δεν αναφέρονται τα αίτια της αυτοκτονίας, όμως εικάζεται ότι αυτοκτόνησε εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.
Ο 46χρονος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, υπηρετούσε στην 180 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΧΩΚ – που έχει την έδρα της στο Καπανδρίτι και έχει στρατόπεδα στη Ριτσώνα, το Αιγάλεω κ.α. Πέρυσι τον Μάιο αυτοκτόνησε επαγγελματίας Οπλίτης στην 180 ΜΚΒ ΧΟΚ στο Αιγάλεω, ενώ φαντάροι με επιστολή τους στο «Δίκτυο Σπάρτακος», το καλοκαίρι του 2012, την αποκάλεσαν «αναθεματισμένο στρατόπεδο της αυτοκτονίας», καταγγέλλοντας επικίνδυνες συνθήκες υπηρεσίας.
Οι αυτοκτονίες μόνιμων στρατιωτικών, ακόμα και βαθμοφόρων, δεν είναι πρωτάκουστο φαινόμενο. Φέτος τον Φεβρουάριο αυτοκτόνησε 26χρονος ΕΠΟΠ στο Αλεποχώρι του Εβρου, με το υπηρεσιακό του όπλο. Μετά την αυτοκτονία του δημοσιεύθηκε επιστολή συναδέλφου του από τον Εβρο, που μιλάει για ακραία φαινόμενα φτώχειας, με ΕΠΟΠ να ψάχνουν στα συσσίτια ή και στους κάδους σκουπιδιών για φαγητό, καθώς αδυνατούν να θρέψουν τις οικογένειές τους με ένα μισθό. Νέα επιστολή που δημοσιεύτηκε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα από αξιωματικό στη μεθόριο του Εβρου, με 30 χρόνια υπηρεσίας και τρία παιδιά, περιγράφει το πώς οι συνεχείς μισθολογικές μειώσεις τού δημιούργησαν συσσωρευμένα χρέη, με αποκορύφωμα να γιορτάσει την Ανάσταση με κομμένο ρεύμα.
Ο κίνδυνος της φτώχειας, που αφορά πλέον έναν στους τρεις Ελληνες, έχει επηρεάσει και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, που αντιμετωπίζουν περικοπές από 40% ως και 70%. Αν και είναι νωρίς να συνδέσουμε την πρόσφατη αυτοκτονία του ανθυπολοχαγού με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, το φαινόμενο σίγουρα προβληματίζει.
«Η φτωχοποίηση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι οικογένειες των αξιωματικών και η απαξίωσή τους από την πολιτεία, τους οδηγεί σε ενέργειες που είναι έξω από τα όριά τους», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Αντισυνταγματάρχης Αιμίλιος Τσουκαράκης, πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ (Σύνδεσμος Υποστήριξης & Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων). «Η πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά όσα συμβαίνουν, με πράξεις και όχι ευχές γιατί μιλάμε για το ηθικό -τον βαρύ οπλισμό- του στρατεύματος», συμπλήρωσε.
Μέχρι αργά το απόγευμα ούτε το ΓΕΣ ούτε η Αστυνομία είχαν εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.
Αφροδίτη Τζιαντζή