08/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τελευταίο χειροκρότημα

      Pin It

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ

 

getFile (37)Το ελληνικό θέατρο πενθεί από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη, σε ηλικία 68 ετών ύστερα από μάχη δύο χρόνων με τον καρκίνο. Ο θάνατός του κλείνει έναν κύκλο ξεχωριστής δημιουργικής δουλειάς που ξεκίνησε εκείνος το 1981 με πείσμα, με ακλόνητη αφοσίωση και άλλαξε τη θεατρική «γεωγραφία». Οπως μου έλεγε ένα νέος σκηνοθέτης χτες: «Κάθε χρόνο περιμέναμε ποιο έργο θα ανεβάσει, πώς θα το ανεβάσει, ποιους ηθοποιούς διάλεξε. Ηταν το σημαντικό γεγονός της σεζόν. Τώρα πια δεν ξέρω πόσοι καλλιτέχνες αντίστοιχου βεληνεκούς έχουν μείνει».

 

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η σορός του θα μεταφερθεί στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων (Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας, Κυψέλη) όπου θα μείνει για τέσσερις ώρες. Το φέρετρο, καλυμμένο με τζάμι, θα τοποθετηθεί πάνω στη σκηνή, ενώ στα καθίσματα θα μπορούν να καθίσουν οι φίλοι και συνεργάτες του. Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στο θέατρό του. Θέλω να ελπίζω ότι οι παρακείμενοι δρόμοι της Κυψέλης θα πλημμυρίσουν.

 

Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του ήταν να του φορέσουν το κοστούμι από το «Καθαροί πια» της Σάρα Κέιν και να κρατήσουν το μουστάκι για τον ρόλο του στο «Θερμοκήπιο» του Πίντερ, που δεν πρόλαβε να επαναλάβει.

 

Στις 5 μ.μ. θα γίνει η πολιτική κηδεία του στο Α' Νεκροταφείο. Για τον τάφο του μερίμνησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Βρίσκεται κοντά σ' αυτόν του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου, του ανθρώπου που σχεδίασε ως θέατρο τον χώρο της Οδού Κυκλάδων. Αν και ο ίδιος ο Λευτέρης Βογιατζής ήθελε να ταφεί στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του, κάτι τέτοιο δεν είχε τελικά νόημα εφόσον οι οικείοι του βρίσκονται πια σε οστεοφυλάκιο.

 

Απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε, δεν θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Η σιωπή κρίθηκε προτιμότερη. Και πώς το έλεγε ο Λευτέρης Βογιατζής στο τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη, αυτό που ηχογράφησαν για την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Τα οπωροφόρα της Αθήνας»; «Αθήνα, αγάπη μου για πάντα… Θα αφήσω εγώ κληρονομιά το λίπασμά μου, την πείνα μου, τη δίψα μου»…

 

Εφη Μαρίνου

Scroll to top