Η Γερμανία δέχεται τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση πάνω από 50% παρουσιάζουν οι μετανάστες από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα
→Το γερμανικό κράτος έχει καταστήσει πιο αυστηρή από φέτος την παροχή κοινωνικού επιδόματος για τους νεοφερμένους Ευρωπαίους μετανάστες
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Εδώ και αρκετά χρόνια, το Βερολίνο ήταν ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Νοτιοευρωπαίιων. Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί, Ιταλοί, αλλά και Ελληνες έρχονταν στη γερμανική πρωτεύουσα για να περάσουν συνήθως τις ολιγοήμερες διακοπές τους, να επισκεφθούν τα μουσεία, τις συναυλίες, τα εστιατόρια και την περίφημη νυχτερινή ζωή της πόλης.
Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, το Βερολίνο, αλλά και γενικότερα η Γερμανία, έχουν γίνει ο τόπος όπου οι Νοτιοευωπαίοι –κυρίως οι νέοι- ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, να δραπετεύσουν από την ανεργία και την οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες τους.
Δραπετεύουν από την ανεργία
Τα στοιχεία για τη μετανάστευση που δημοσιοποίησε εχθές η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι η Γερμανία δέχεται ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ευρώπη, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση (50%) παρουσιάζουν οι μετανάστες από τα νότια της ηπείρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στη Γερμανία μετανάστευσαν το 2012, 1.081.000 άνθρωποι, 369.000 περισσότεροι από το 2011.
Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που δέχθηκε η Γερμανία από το 1995. Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες προέρχονται από την Ευρώπη. Οι Νοτιοευρωπαίοι, όμως, παρουσιάζουν μέσα στο 2012 μια αύξηση 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, στη Γερμανία ήρθαν το 2012 35.811 Ελληνες, σε σχέση με τους 25.800 του 2011. Πρόκειται, συνεπώς, για αύξηση του 43%, που φέρνει τους συμπατριώτες μας συνολικά στην 7η θέση των ανθρώπων που μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012. Μιλάμε, συνεπώς, για μια πραγματική εισβολή από τον Νότο, καθώς στη Γερμανία μετανάστευσαν 45.094 Ιταλοί (αύξηση 43%) και 37.683 Ισπανοί (αύξηση ύψους 40%).
Γεγονός είναι ότι ένα ποσοστό των Νοτιοευρωπαίων που έρχονται στη Γερμανία προσπαθούν να επωφεληθεί από τις κοινωνικές παροχές της χώρας. Ετσι, το γερμανικό κράτος έχει καταστήσει πιο αυστηρή από φέτος την παροχή κοινωνικού επιδόματος για τους νεοφερμένους Ευρωπαίους μετανάστες.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επωφελούνται από το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων –στην πλειονότητά τους μεταναστών- κυρίως των Ελλήνων, οι οποίοι, σημειωτέον, είναι και περισσότερο πολύγλωσσοι σε σχέση με τους Ισπανούς και Ιταλούς.
Πάντως, στην κορυφή του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία εξακολουθούν και παραμένουν οι πολίτες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, με πρώτους στην κατάταξη τους Πολωνούς (184.322 το 2012), ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι (116.000) και οι Βούλγαροι (58.862). Οι περισσότεροι νέοι μετανάστες, όπως και οι παλαιότεροι, επιλέγουν τα εύρωστα οικονομικά κρατίδια, της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Εγκαταλείπουν οι Γερμανοί
Οπως, ωστόσο, δείχνουν πάντα τα στατιστικά στοιχεία, πολλοί είναι και αυτοί που εγκαταλείπουν τη Γερμανία. Το 2012, 712.000 Γερμανοί και αλλοδαποί έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας αλλού την τύχη τους. Την τελευταία δεκαετία, υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατ. Γερμανοί έχουν αναχωρήσει, με κύριους προορισμούς την Ελβετία, την Αυστρία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τις ΗΠΑ.
Πρόκειται στην πλειονότητά τους για άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που ψάχνουν –εκτός Γερμανίας- καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και κυρίως καλύτερους μισθούς.