Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Tου Κώστα Μοσχονά

 

Το κρίσιμο 10ήμερο για την Ελλάδα και την Ε.Ε. που αρχίζει από σήμερα δεν το βλέπουν με το ίδιο μάτι στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των εταίρων σε σχέση με την Αθήνα.

 

Από την πλευρά των Βρυξελλών, συνεχίζεται ο στρουθοκαμηλισμός στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος και, παρά το γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε απέτυχε, κανείς δεν προβληματίζεται με τα λάθη που έγιναν μέχρι τώρα, με ψυχρό εκτελεστή την τρόικα, ούτε και εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής αυτής της πολιτικής.

 

Για τους εταίρους και δανειστές ισχύει μόνον ο λόγος του ισχυρού και η «τιμωρία» των «κουτοπόνηρων»… Η αδύναμη Αθήνα, από την πλευρά της, περιορίζεται σε επιπόλαιες κινήσεις με τη χρήση μιας φτηνής επικοινωνιακής πολιτικής, σε ανάλωση φανταστικών σεναρίων για εσωτερική κατανάλωση και φυσικά στις τριβές της τρικέφαλης κυβέρνησης που παραπαίει.

 

Με το σκηνικό αυτό, λοιπόν, τρέχουν οι εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών. Την ερχόμενη Τετάρτη, οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ρίξουν αλάτι στις ελληνικές πληγές. Κανείς δεν περιμένει ενθαρρυντικές προβλέψεις.

 

Η ύφεση θα συνεχιστεί. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα κυμανθεί στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013 (η κυβέρνηση προβλέπει τώρα 5,2% έναντι 4,2% που είχε προβλέψει αρχικά, αλλά η Επιτροπή πάντα ανεβάζει τον πήχη).

 

Η ανεργία θα κυμανθεί πάνω από το 25% και για το δημόσιο χρέος οι προβλέψεις θα είναι τραγικές. Αναμένεται να υπερβεί το 2013 το 190% του ΑΕΠ (κυβέρνηση: 189,1%), ενώ προβλέπεται νέα άνοδος το 2014 αλλά και το 2015 που θα υπερβεί το 205%.

 

Με άλλα λόγια, παρά το «κούρεμα» Βενιζέλου, η επίτευξη του στόχου για δημόσιο χρέος της τάξης του 120% το 2020 αποτελεί όνειρο «τροϊκανής νυκτός», κάτι που αναγνώρισε πρόσφατα και ο επίτροπος Ολι Ρεν.

 

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής θα επιβεβαιώσουν τη λανθασμένη μονοδιάστατη πολιτική που επιβλήθηκε μέσω της τρόικας στην «αμαρτωλή» Αθήνα και θα φουντώσουν στο θέμα του χρέους τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τον τρόπο επίλυσης του ακανθώδους αυτού προβλήματος.

 

Στις συζητήσεις για το ελληνικό αίτημα να δοθεί διετής επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων, το οποίο έχει γίνει σε γενικές γραμμές αποδεκτό, το ΔΝΤ θεωρεί αναπόφευκτο για τη βιωσιμότητα του χρέους ένα νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά των θεσμικών δανειστών, δηλαδή να επιβαρυνθεί ο δημόσιος τομέας των κρατών-μελών.

 

Η Γερμανία, υποστηριζόμενη από τους συμμάχους της (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) είπε αμέσως «Nein» στην πρόταση του ΔΝΤ. Η Ανγκελα Μέρκελ σκέφτεται τις εκλογές του 2013 και δεν έχει καμία όρεξη να κατηγορηθεί ότι επιβάλλει στους Γερμανούς φορολογούμενους να πληρώσουν τα σπασμένα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Ορισμένοι προτείνουν την υιοθέτηση ενός νέου χρηματοδοτικού «πακέτου» για την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί και η διετία της επιμήκυνσης, αλλά υπάρχουν προς το παρόν πολλές αντιδράσεις.

 

Ενα νέο χρηματοδοτικό «πακέτο», όμως, σημαίνει επιβολή νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα μέσω νέου μνημονίου και νέες δηλώσεις στον ελληνικό λαό ότι αυτή τη φορά «πρόκειται για τα τελευταία μέτρα». Αλλωστε «ουδείς αναμάρτητος»… Φαύλος κύκλος…

 

Την Τετάρτη, η Ανγκελα Μέρκελ θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Αναμένεται να επαναλάβει ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα κρατήσει τουλάχιστον μία 5ετία και θα αναφερθεί στο πρόβλημα της Ελλάδας.

 

Το βράδυ θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απειλεί να μπλοκάρει τον κοινοτικό προϋπολογισμό (2014-2020) εάν δεν περικοπούν οι αγροτικές δαπάνες.

 

Στον αέρα βρίσκεται η έκτακτη σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να προεγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εάν φυσικά ψηφιστούν τα νέα μέτρα στη Βουλή.

 

Πάντως, το γεγονός ότι κατά την τελευταία σύνοδο των 17 μέσω τηλεδιάσκεψης δεν έγινε καμία αναφορά περί έκτακτης συνόδου από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δείχνει ότι οι πιθανότητες έχουν ελαχιστοποιηθεί.

 

Ολα, λοιπόν, θα παιχτούν στην τακτική σύνοδο της 12ης Νοεμβρίου. Εκτός απροόπτου. Το ενδεχόμενο να τραβήξει ακόμη η βαλίτσα για την εκταμίευση της δόσης δεν αποκλείεται στις Βρυξέλλες…

 

Μέχρι την ημερομηνία αυτήν, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, περί ανάγκης επίδειξης αξιοπιστίας από την πλευρά των Αθηνών και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αλλά…

Scroll to top