Pin It

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου στη δίκη μίλησαν και για επόμενες ποινικές διώξεις που έρχονται σχετικά με υποθέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στις οποίες η πολιτεία θα διεκδικήσει αποζημιώσεις

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Τα «κακά μαντάτα» για τις επερχόμενες ποινικές διώξεις και για άλλες υποθέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές εισαγγελικές έρευνες που αφορούν και τις μετά Ακη εποχές, επικαλέστηκαν χθες ευθέως στη δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου.

 

Πρόθεσή τους, να καταδείξουν την ακλόνητη θέληση της πολιτείας να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση για όλες τις υποθέσεις που αφορούν κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

 

Από την πλευρά του και ο ίδιος ο Ακης Τσοχατζόπουλος επιμένει όχι μόνο στην κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ που συνυπέγραψαν τη σύμβαση για τα υποβρύχια, αλλά και στη διερεύνηση των όσων επακολούθησαν την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καθώς, όπως ισχυρίζεται, «η μεγαλύτερη ζημία του ελληνικού Δημοσίου είναι η ακύρωση της σύμβασης».

 

Eγγυήσεις

 

Την ίδια ώρα, οι δύο εισαγγελείς της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Γεωργία Αδειλήνη και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, θεώρησαν χθες ότι έπρεπε να δώσουν ενώπιον Θεού, κατηγορουμένων και ακροατηρίου προκαταβολικές εγγυήσεις για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, προτείνοντας παράλληλα την απόρριψη των ενστάσεων που αφορούν την εξάλειψη του αξιοποίνου (και λόγω εκκρεμοδικίας) που υπέβαλαν οι υπερασπιστές του πρώην υπουργού, Λ. Κοτσαλής και Ι. Νικολάου, καθώς και την ένσταση απαραδέκτου που υπέβαλε για λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη ο Αλέξης Κούγιας.

 

Ωστόσο, κατά την τρίτη μέρα της δίκης το «παρών» στο ακροατήριο έδωσαν μόνον οι εκ των κατηγορουμένων, Ακης Τσοχατζόπουλος, Νικόλας Ζήγρας, Γιάννης Σμπώκος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αστέριος Οικονομίδης, Γεώργιος Αχπατζίδης και Σπύρος Χατζηνικολάου, ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

 

Η Βίκυ Σταμάτη δεν μετήχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο εξαιτίας ασθένειας και όπως δήλωσε στο δικαστήριο ο συνήγορός της, επρόκειτο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

 

Την παρουσία του Δημοσίου σε όλες τις υποθέσεις που αφορούν τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος εγγυήθηκαν χθες οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, Διονύσης Κολοβός και Αργυρία Φανουράκη.

 

Δ. Κολοβός: «Καιρός είναι γυρίζοντας σελίδα σε αυτή τη χώρα να γίνει πεποίθησή μας για ό,τι είναι νόμιμο, αξία είναι να είναι και ηθικό. Οι αποφάσεις που θα εκδώσετε θα αποτελέσουν νομολογία, σε αυτές τις υποθέσεις που θα ακολουθήσουν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θέλουμε να εγγυηθούμε ότι το Δημόσιο θα είναι παρόν».

 

Α. Φανουράκη: «Η πίστη του ελληνικού λαού έχει ήδη κλονιστεί από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το ελληνικό σύστημα έχει εξασφαλίσει ένα τείχος ατιμωρησίας για τους υπουργούς. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ένα επικοινωνιακό τσουνάμι… όπου άλλα αποφασίζονται μέσα στο δικαστήριο, άλλα δηλώνονται έξω στις τηλεοπτικές κάμερες. Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είναι οικονομικό έγκλημα και το ελληνικό Δημόσιο θα παρίσταται σε όλες τις δίκες και θα διεκδικεί αποζημιώσεις».

 

Θ. Μαντάς (δικηγόρος Παν. Σταμάτη): «Να σας θυμίσω ότι, όταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, τότε πρόεδρος του Συνασπισμού, είχε ζητήσει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο βασικός λόγος που δεν έγινε ήταν η γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλαδή των συναδέρφων των εκπροσώπων σήμερα του Δημοσίου, που είχε κρίνει τον επίμαχο νόμο συνταγματικό!».

 

Να καταθέσει το ΚΥΣΕΑ

 

Την επιτακτική ανάγκη να καταθέσουν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ επί θητείας του επανέλαβε χθες σε δηλώσεις του που έκανε στο περιθώριο της δίκης ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να έρθουν όλοι εδώ», ενώ παράλληλα πέταξε το μπαλάκι στους διαδόχους του υπουργούς Εθνικής Αμυνας, σημειώνοντας ότι η Βουλή πρέπει να κάνει πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ψάξει την υπόθεση των υποβρυχίων και κυρίως γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι συμβάσεις με τα ελληνικά ναυπηγεία. «Το σκάνδαλο δεν είναι η δωροδοκία και το ξέπλυμα που με κατηγορούν. Μόνον η αλήθεια βοηθάει την υπόθεση. Θα τα πούμε όλα», είπε.

 

……………………………………………….

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

 

Ζητήθηκε η απόρριψη των ενστάσεων

 

Η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδειλήνη ζήτησε την απόρριψη της ένστασης για εξάλειψη του αξιοποίνου, υποστηρίζοντας ότι η αποσβεστική προθεσμία της Βουλής είναι ταυτόσημη με αυτή της παραγραφής. Συνεπώς, σύμφωνα με τον νέο νόμο για το ξέπλυμα, τα αδικήματα που έχουν υποπέσει σε παραγραφή -όπως π.χ. αυτό της δωροδοκίας- δεν συμπαρασύρουν στην παραγραφή και το αδίκημα του ξεπλύματος.

 

Η εισαγγελική λειτουργός απάντησε και στις αιτιάσεις της υπεράσπισης περί περιρρέουσας ατμόσφαιρας λέγοντας:

 

«Ακουσα με προσοχή τον κύριο συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρ' όλα αυτά και εδώ είναι η διαφωνία μου, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι».

 

-Π. Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής εισαγγελέας: «Απαντώ στον συνήγορο ότι ο εισαγγελέας έχει την υποχρέωση να αναζητήσει την αληθινή κατάσταση. Εχει υποχρέωση να συμβάλει στην ανεύρεση της αλήθειας. Αναζητώντας όχι μόνο τα στοιχεία της ενοχής αλλά και της αθωότητας των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας έχει κλειστά τα ώτα στις περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Υπάρχει μόνον η διαδικασία και ό,τι προκύψει από αυτή. Τώρα, όσον αφορά την κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ: Η σύναψη των συμβάσεων και οι αποφάσεις δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα…».

 

-Γιάννης Παγουρόπουλος: «Δεν έχουμε κάνει ακόμα αίτημα για το θέμα αυτό το οποίο θα είναι αυτοτελές από την υπεράσπιση και δεν έχετε το δικαίωμα να τοποθετηθείτε τώρα επ' αυτού».

 

 

Scroll to top