ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πενήντα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προσχωρούν στη νέα διεθνή οργάνωση που στήνεται με πρωτοβουλία του γερμανικού SPD
Του Παντελή Βαλασόπουλου
Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο της Ευρώπης. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με αυτήν των εργατικών κινημάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας δεν περνά και τις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του, ο λόγος του εξακολουθεί και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Εξαιτίας των ανωτέρω, μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει η απόφαση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να παγώσουν τη συμμετοχή τους στη Σοσιαλιστική Διεθνή (Σ.Δ.) και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου θεσμού, που θα είναι ανταγωνιστικός στην υπάρχουσα Διεθνή.
Το νέο σχήμα θα ονομάζεται Προοδευτική Συμμαχία και η ιδρυτική του συνέλευση θα γίνει στις 22 Μαΐου, στη Λειψία, με τη συμμετοχή 50 σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο.
Το τελευταίο διάστημα, στις τάξεις των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τον ρόλο της Σ.Δ., για την οποία θεωρούν ότι δεν διαδραματίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο, η φωνή της δεν ακούγεται και έχει απολέσει το κύρος της σε μια εποχή μάλιστα ραγδαίων αλλαγών και πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, την οποία σε μεγάλο βαθμό θέλουν να εκπροσωπούν –και στη Γερμανία τουλάχιστον το κάνουν- οι Σοσιαλδημοκράτες.
Οπως χαρακτηριστικά είπε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «η Σ.Δ., παρά τα όσα δραματικά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στις παγκόσμιες αγορές, την οικονομική κρίση, αλλά και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, δεν έχει κάνει καμιά σοβαρή ενέργεια, καμιά σοβαρή επέμβαση».
Ενώ το ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Χανς Γιόακιμ Φόγκελ, είπε χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς η Σ.Δ. έχει καταντήσει μουγκή».
Τι θέλει όμως να πετύχει το SPD με τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας; Σύμφωνα με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «σκοπός μας είναι και θα επιδιώξουμε πολύ σοβαρά να κάνουμε μια καινούργια αρχή και να χτίσουμε ένα δίκτυο σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, το οποίο θα προσφέρει όσα δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να προσφέρει η Σ.Δ. Μια πλατφόρμα σοσιαλδημοκρατικού διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας».
Να θυμίσουμε ότι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία –το 1889- της Σ.Δ. στο Παρίσι, αλλά και στην περαιτέρω ιστορική πορεία της ο ρόλος των Γερμανών υπήρξε καθοριστικός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ιστορικός ηγέτης του SPD και καγκελάριος της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, ήταν πρόεδρος της Σ.Δ., από το 1976 έως τον θάνατό του το 1992.
Πολλοί συμφωνούν ότι μετά τον θάνατο του Βίλι Μπράντ η Σ.Δ. έχασε το κύρος της, ένα κύρος που αναλαμβάνουν τώρα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες να της ξαναδώσουν με την πρωτοβουλία τους.