Pin It

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που παραμένουν για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι και μετακυλίονται από τον έναν στον άλλο

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Η ορθή και συνετή διαχείριση του κομματικού ταμείου ήταν θέμα της ηγεσίας, προέδρου και πρώην γραμματέων, ευθύνονται μόνον οι αρμόδιοι επί των οικονομικών ή πρόκειται για βάρος που αναλογεί εξίσου και στις δύο πλευρές; Σύμφωνα με τον Πάρι Κουκουλόπουλο, «τουλάχιστον τρεις γραμματείς παρέδωσαν το κόμμα με απλήρωτους εργαζομένους και δεν αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν εξηγήσεις».

 

Πολλά κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη και ενδεχομένως να μην απαντηθούν. Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε σε δύσοσμες υποθέσεις οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι και μετακυλίονται από τον έναν στον άλλο.

 

Ασυδοσία

 

Βεβαίως, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και δείχνουν μια απίστευτη κατάσταση ασυδοσίας. Η παρουσίαση του υπομνήματος Σαλαγιάννη -που δημοσιοποίησε στο σύνολό του η «Εφ.Συν.» το Σάββατο- τους άφησε όλους ενεούς στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και κανένα μέλος του δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητά του. Το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών οσονούπω παραδίδεται στην ηγεσία της Ιπποκράτους και τα όργανα του κόμματος θα κληθούν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις, ενώ σε αναμονή βρίσκεται και η Δικαιοσύνη.

 

Στην περίπτωση της μαύρης τρύπας του ΠΑΣΟΚ ο διχασμός είναι βαθύς και έντονος. Ορισμένοι βλέπουν περαιτέρω εκλογική συρρίκνωση και εισηγούνται το άμεσο κλείσιμο της υπόθεσης, άλλοι ζητούν απόλυτη διαφάνεια για να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι» και να χαραχθεί μια διακριτή γραμμή με το παρελθόν, ενώ κάποιοι τρίτοι -σε μια ενδιάμεση τακτική- φωτογραφίζουν ως βασικούς συνυπεύθυνους για το οικονομικό κραχ πολιτικά πρόσωπα που σήμερα έχουν αποχωρήσει από το Κίνημα.

 

Τι σχέση μπορεί να είχαν άραγε με τον χειρισμό του κομματικού ταμείου οι πρώην γραμματείς;

 

«Οι γραμματείς του Κινήματος δεν είχαν οικονομικές αρμοδιότητες. Μόνο πολιτικές και οργανωτικές, αυτό είναι γνωστό και αφορά όλες τις περιόδους, από τη θέσπιση της θέσης του γραμματέα και έπειτα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που διατέλεσε γραμματέας από το 2005 ώς το 2006. Η ίδια μάς λέει ότι την ευθύνη των οικονομικών την είχαν ο γενικός διευθυντής και ο εκάστοτε ταμίας, ενώ θεωρεί σκόπιμη και επιλεκτική την έμμεση αναφορά του ονόματός της από στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαιτίας της πολιτικής διαφωνίας της με τη σημερινή ηγεσία, που την οδήγησε εκτός ΠΑΣΟΚ με δική της πρωτοβουλία.

 

Ραγκούσης: θα μιλήσω

 

Ο Γιάννης Ραγκούσης, γραμματέας το διάστημα 2008-2009, προετοιμάζει το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μετά την παράδοση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών, συγκροτημένη παρέμβαση για την οικονομική διαχείριση στο ΠΑΣΟΚ. «Μα υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν θα μιλήσω γι' αυτό το τόσο σοβαρό θεσμικό και πολιτικό θέμα…», έγραψε το Σάββατο στο Διαδίκτυο, αποτυπώνοντας την πρόθεσή του να τοποθετηθεί. Η πλευρά του φέρεται να υποστηρίζει ότι ο γραμματέας είναι πολιτική θέση και δεν έχει καμία αρμοδιότητα με τα οικονομικά και προς τούτο υπενθυμίζεται ότι η σχετική ενημέρωση στις τότε Κεντρικές Επιτροπές γινόταν από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Παράλληλα, τονίζεται ότι επί θητείας Ραγκούση δεν υπήρχε πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων, ενώ οι αιχμές που αφήνονται εναντίον του αποδίδονται σε προσπάθεια σπίλωσης αναρμόδιων ατόμων.

 

Σιωπηλός εξακολουθεί να είναι ο Νίκος Αθανασάκης, επί σειρά ετών συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου (και όλων των προέδρων του Κινήματος από την ίδρυση του) και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Για την αφωνία του φέρεται να επικαλείται τον αυξημένο κομματικό του πατριωτισμό -είναι ενδεικτικό ότι στους συνομιλητές του αναφέρει ότι «δεν θα μιλήσω ποτέ εναντίον του κόμματός μου».

 

[email protected]

 

 

Scroll to top