Pin It

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ

 

Κάθε φορά που ακούω έναν υπουργό Πολιτισμού να συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό παραδέχομαι ότι στραβομουτσουνιάζω. Ισως γιατί δεν έχω σε κανέναν πολιτικό εμπιστοσύνη και φοβάμαι τις αηδίες που μπορεί να ονειρεύεται για να προσελκύσει τουρίστες.

 

Στη Μεγάλη Βρετανία όμως, αυτή η σύνδεση έχει κάνει θαύματα. Είναι το μεγάλο επιχείρημα για να μην περικοπούν τα κρατικά κονδύλια στον πολιτισμό. Σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλε το Arts Council στο Centre for Economics and Business Research, ενώ οι επιχορηγήσεις στην τέχνη ανέρχονται μόλις στο 0,1% των συνολικών δημόσιων δαπανών, τα έσοδα αντιστοιχούν στο 0,4% του ΑΕΠ. Και οι τουρίστες ξοδεύουν για πολιτισμό, θέατρο, μουσεία κ.λπ. κατά μέσον όρο 856 εκατ. λίρες τον χρόνο.

 

Μάλιστα. Αρα όταν το κράτος στηρίζει τον πολιτισμό, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, κάθε άλλο παρά σπαταλά τα χρήματά του, τα παίρνει πίσω με το παραπάνω. Πήρε θάρρος, λοιπόν, μετά την ανακοίνωση της έρευνας, η υπουργός Πολιτισμού Μαρία Μίλερ και δήλωσε: «Οταν οι καιροί είναι σκληροί και τα χρήματα λίγα, πρέπει να εστιάσουμε στην οικονομική απόδοση της τέχνης». Φοβάται, βέβαια, ότι τον Ιούνιο ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, θα ανακοινώσει κι άλλες περικοπές στα κονδύλια για τον πολιτισμό.

 

Γι' αυτό και δίνουν έμφαση και σε άλλες παραμέτρους. Στο ότι ο πολιτισμός δημιουργεί πάνω από 110 χιλιάδες θέσεις εργασίας, το 0,45% της συνολικής απασχόλησης στη Μ. Βρετανία. Στο ότι στις περιοχές στις οποίες υπάρχουν πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αυξάνεται κατά 26.000 λίρες η αξία κάθε ιδιοκτησίας! Στο ότι σε αντίθεση με την απροθυμία του ιδιωτικού τομέα να πάρει οικονομικά ρίσκα, οι κρατικοί θεσμοί τολμούν. Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας κατάφερε τα τελευταία χρόνια με δύο ακριβές παραστάσεις («Το άλογο του πολέμου» και το «The curious incident of the dog in the night time» – φωτ.) να θησαυρίσει.

 

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, μέσα από την έρευνα: Η ασχολία με τον πολιτισμό αναπτύσσει την κριτική σκέψη, βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις για τα προβλήματά τους και να εκφράζονται με αποτελεσματικότητα. Ολα αυτά τα ξέρουμε. Τα ζούμε. Εκεί στην κυβέρνηση τα έχει πιάσει κανενός το αυτάκι;

 

Βένα Γεωργακοπούλου

Scroll to top