Ανοιχτή επίθεση στη συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών και σε όσους αντιδρούν στη λιτότητα εξαπέλυσε ο Α. Σαμαράς από το βήμα του ΣΕΒ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Με την εκτίμηση ότι η πολιτική πυγμής που εφαρμόζει στους καθηγητές τυγχάνει της συναίνεσης της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εξαπέλυσε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ολομέτωπη επίθεση κατά όλων όσοι αντιδρούν στην εντεινόμενη λιτότητα, δίνοντας και το στίγμα των επόμενων κυβερνητικών κινήσεων.
Επικαλούμενος μια σειρά ενδείξεων που διαμορφώνονται στο πεδίο των αγορών ο πρωθυπουργός συμπέρανε ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη και υποσχέθηκε ότι θα έλθει και αναγέννηση της χώρας (αναλυτικό ρεπορτάζ για τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη σελ. 51). Για την αναγέννηση όμως φαίνεται πως θα χρειαστούν και άλλες θυσίες και όχι αποκλειστικά οικονομικές. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαρίθμησε ο κ. Σαμαράς για το επόμενο διάστημα αρχίζουν με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων:
Απολύσεις στο Δημόσιο
«Ηδη, για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Απομάκρυνση «επιόρκων», κοπανατζήδων, ανθρώπων που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή που καταργούνται οι θέσεις τους, μια που συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί. Δεν αφορά αυτό τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Η μείωση θα γίνει σταδιακά μέσω του κανόνα 1 προς 10».
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για αναμέτρηση με τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς στο επόμενο διάστημα εκτός από το πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών προγραμματίζει και την ιδιωτικοποίηση δύο μεγάλων επιχειρήσεων, προαναγγελία που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης αναμένεται να φέρουν νέο κύκλο κοινωνικών αντιδράσεων και γι' αυτό ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα προς τα συνδικάτα χαρακτηρίζοντάς τα συλλήβδην συντεχνίες. Η πρώτη σκληρή αποστροφή του αφορούσε τους εκπαιδευτικούς:
«Συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, μπαίνουν πια στο περιθώριο. Απεργίες πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι απαράδεκτες! Η κοινωνία τις θεωρεί αποκρουστικές! Για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, οι πανελλαδικές είναι η κορυφαία στιγμή μιας προσπάθειας χρόνων. Και καθοριστικές για το μέλλον τους σε όλες τις επόμενες δεκαετίες. Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί… δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα!».
Η Ελλάδα γίνεται φυσιολογική χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και γενίκευσε το μήνυμα που έστειλε στους εκπαιδευτικούς: «Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρείες, συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, συντεχνίες μπλόκαραν την κίνηση στις πόλεις. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, όλοι: Αυτές είναι εικόνες από την Ελλάδα τού χθες, δεν είναι εικόνες από την Ελλάδα που ονειρευόμαστε! Και τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν μας. Και κυρίως δεν αξίζει στη γενιά που έρχεται! Προσθέστε, μάλιστα, ότι βάζουμε τέλος σε όλα αυτά και με τη συναίνεση της κοινωνίας, η οποία, πράγματι, πάντοτε, είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και η οποία το περίμενε να γίνει αυτό και η οποία το χειροκροτεί!».
Λένιν και Τσαουσέσκου
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Αλ. Τσίπρα, έκανε όμως μια απαξιωτική έμμεση αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής: «Και αν ονειρεύονται να φέρουν επενδύσεις σήμερα, επικαλούμενοι τον Λένιν του 1920, τι να πω; Πάλι καλά που δεν θυμήθηκαν τον Τσαουσέσκου ή τον Εμβέρ Χότζα που τους είναι και πιο πρόσφατοι…».
Και συνεχίζοντας σε αυτό το ύφος κατηγόρησε ουσιαστικά την αντιπολίτευση ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την κρίση και «την πορεία προς την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση: «Κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει τίποτε απ’ όλα αυτά. Ηθελαν να βγούμε αμέσως από το Μνημόνιο, αλλά δεν ήταν σίγουροι αν ήθελαν να μείνουμε στο ευρώ. Στην πραγματικότητα οδηγούσαν στη δραχμή, είτε γιατί δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν είτε γιατί δεν έλεγαν αυτό που πραγματικά πίστευαν. Σε κάθε περίπτωση, οδηγούσαν σε πολύ χειρότερη κατάρρευση από εκείνη που ήδη σταματήσαμε τους τελευταίους μήνες. Και σε πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από «μνημόνια», από εκείνη που ήδη περιορίζουμε και που σε λίγο πια δεν θα υπάρχει… Δεν μας συγχωρούν, γιατί πετύχαμε να τα αποτρέψουμε όλα αυτά. Εμείς, όμως, τους συγχωρούμε, γιατί δεν κατάφεραν να μας σταματήσουν. Και γιατί η νέα Ελλάδα που χτίζουμε, δεν θα διχάζει τους Ελληνες. Θα τους χωράει όλους…».