Pin It

 ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ… ΜΗΝΥΜΑ

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

getFile (2)Λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας επιδιώκουν ανοιχτά πλέον να αποκτήσουν οι βιομήχανοι στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ να αυτοαναγορεύεται χθες σε ισότιμο εταίρο του πολιτικού συστήματος, αναδεικνύοντας το διευθυντήριο του Συνδέσμου ως μέρος της λύσης για τα οικονομικά, πολιτικά αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΕΒ διεκδικεί πολιτική εκπροσώπηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπεί, ωστόσο χθες, με τη δύναμη των εντυπώσεων που δημιούργησε η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο -κυρίως- του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα αρκεστεί πλέον στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα (π.χ. τρόικα), αλλά θα διεκδικήσει ενεργό ρόλο στην… αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής και στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου «απευθείας με τις Βρυξέλλες».

 

«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας και δύναμη διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μια διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απευθείας με την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και στις τρεις ομιλίες του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης προσπάθησε να δείξει έντονα τη «δυσφορία» των βιομηχάνων για τις επιπτώσεις του Μνημονίου.

 

Φιλολαικό προφίλ

 

Το πολιτικό άνοιγμα που επιχείρησε προς τα αριστερά, με την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να μετάσχει στη γενική συνέλευση, εξυπηρετεί ακριβώς τον στόχο του ΣΕΒ όχι μόνο να πιέσει για επιμέρους αλλαγές στη μνημονιακή πολιτική προς όφελος των επιχειρήσεων (μείωση φόρων, ενεργειακό κόστος, κ.ά.), αλλά και να καλλιεργήσει «φιλολαϊκό προφίλ» για να δείξει ότι τα συμφέροντα της κοινωνίας και των βιομηχάνων… ταυτίζονται στην κρίση.

 

Οχι τυχαία, χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εμφανίστηκε να προσεταιρίζεται τη βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει, να ξιφουλκεί κατά των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και να συμπάσχει με την κοινωνία.

 

Τώρα, δεν θέλουν τρόικα

 

«Η μνημονιακή λιτότητα κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε πλήρες οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η γερμανική συνταγή συνεπάγεται δυσβάστακτο κοινωνικό κόστος και άδηλες πολιτικές συνέπειες, και επιδιώκουν να δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές» τόνισε ο Δ. Δασκαλόπουλος επιχειρώντας να δείξει ότι οι βιομήχανοι βρίσκονται τώρα απέναντι και όχι πλάι-πλάι με την τρόικα, αφού όπως σημείωσε προλογίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα «η ίδια η πραγματικότητα μας λέει ότι αποτύχαμε και εμείς και οι δανειστές μας».

 

Παρόντος του πρωθυπουργού, κατά την απογευματινή εκδήλωση του ΣΕΒ, ο ίδιος κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να θυμηθεί τον προεκλογικό πολιτικό του λόγο και να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι συνθήκες υπαγορεύουν αλλά και ευνοούν πέρα από το τριμηνιαίο παζάρι για τα μέτρα και τη δόση μας, την επανατοποθέτηση του ελληνικού προβλήματος σε απευθείας διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και με διαπραγματευτικό χαρτί ένα «εθνικό μνημόνιο» με δημοσιονομική χαλάρωση και βάρος στην ανάπτυξη.

 

………………………………………………………………………………………

 

Στα… εξι μέτρα το Δημόσιο

 

Πλατφόρμα με έξι προτάσεις «εκσυγχρονισμού» του κράτους μέσω απολύσεων και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και «ανάπτυξης» της οικονομίας με πόρους του ΕΣΠΑ που θα διαχειρίζονται ιδιώτες, κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

 

Κατά τη διάρκεια της βραδινής ομιλίας του, παρόντος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο Δ. Δασκαλόπουλος πρότεινε:

 

1. Διετή κατάργηση της διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ από το κράτος. Η διαχείριση των κεφαλαίων που δεν έχουν απορροφηθεί να περάσει σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

 

2. Ιδρυση ταμείου πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου. Θα πιστοποιεί και θα προεξοφλεί οφειλόμενες επιστροφές φόρων και άλλες απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.

 

3. Συνεργασία ΤΑΙΠΕΔ – ιδιωτών για την «πώληση» (σ.σ. «μεταφορά») δραστηριοτήτων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους τομείς εθνικής άμυνας και δημόσιας ασφάλειας.

 

4. Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στα κατώτερα ευρωπαϊκά επίπεδα και κατάργηση όλης της γραφειοκρατίας για την έναρξη και λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

5. Κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο με συνταγματική αναθεώρηση που θα προβλέπει εξαίρεση περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων σε συγκεκριμένους τομείς.

 

6. Κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και σύνδεση των αμοιβών και της υπηρεσιακής ανέλιξης με την παραγωγικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών.

 

Β.Γ.

 

Scroll to top