Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: σύμφωνα με πληροφορίες, παρασκηνιακά οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΕΒ) έχουν συμφωνήσει σε όλα και η συνάντηση έχει περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα
Οι κοινωνικοί εταίροι ξανακάθονται σήμερα στο τραπέζι
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Με την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να διασώσουν το επίδομα γάμου προσέρχονται σήμερα στις συζητήσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ! Χθες, όλως αιφνιδίως, ορίστηκε για σήμερα και προκειμένου να μην υπάρξει κενό, αφού λήγει η μετενέργεια της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ, η νέα συνάντηση που όλες οι πλευρές (εργατική και εργοδοτικές) πιστεύουν ότι θα είναι η τελευταία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρασκηνιακά οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΕΒ) έχουν συμφωνήσει σε όλα και η συνάντηση έχει περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα.
Πάντως από την πλευρά της ΓΣΕΕ σε δηλώσεις και συζητήσεις δίνουν την αίσθηση ότι τίποτε δεν έχει κριθεί. Ολα βέβαια περιστρέφονται γύρω από το επίδομα γάμου και τη διατήρησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδοτικές οργανώσεις θα ζητήσουν να παραμείνει μεν, περικομμένο δε.
Συγκεκριμένα αναμένεται να προταθούν στη ΓΣΕΕ τα εξής ενδεχόμενα:
-Να δίνεται μεν με τη μορφή που υπάρχει σήμερα ως ποσοστό επί του μισθού και μάλιστα χωρίς περικοπή (δηλαδή 10%), αλλά να το λαμβάνει ο ένας εκ των δύο συζύγων.
-Να δίνεται, όχι ως ποσοστό επί του μισθού, αλλά ως επίδομα συγκεκριμένου ποσού (π.χ. 100 ευρώ).
Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ (έμποροι) Β. Κορκίδη, ο οποίος χθες υποστήριξε ότι θα πρέπει να να διασωθεί το επίδομα, ακόμα και αν χρειαστεί να περιοριστεί. «Είμαστε αυτοί που διαπιστώσαμε πρώτοι πόσο γονάτισαν την αγορά οι ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και πρόσφατα πόσο έλειψε από την αγορά το δώρο του Πάσχα των συνταξιούχων» ανέφερε ο κ. Κορκίδης, που φαίνεται να απηχεί τις απόψεις τόσο της ΓΣΕΒΕΕ (βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες) όσο και του ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι). «Αγνωστος Χ» εξακολουθεί να παραμένει ο ΣΕΒ που φαίνεται να προβάλλει χλιαρές αντιρρήσεις μη θέλοντας να διασπάσει το εργοδοτικό μέτωπο.
Ωστόσο, από την πλευρά της ΓΣΕΕ (τουλάχιστον στο επίπεδο των πλειοψηφουσών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) δεν συζητούν κανένα ενδεχόμενο μείωσης ή αλλαγής του τρόπου χορήγησης του επιδόματος γάμου, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να συναινέσουν σε μια τέτοια προοπτική.
«Kόκκινη γραμμή»
Για τη ΓΣΕΕ η χορήγηση του επιδόματος, που καθιερώθηκε το 1976 και εξυπηρετεί την προάσπιση και την προαγωγή του μείζονος κοινωνικού θεσμού της οικογένειας, είναι η κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Από την άλλη, στον αέρα βρίσκονται κι άλλα επιδόματα και παροχές που προς το παρόν δεν έχουν συζητηθεί και θα πρέπει αύριο να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την τύχη τους.
Τέτοια είναι το επίδομα λοχείας, οι ειδικές άδειες και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο υπογραφής εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.