Pin It

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Greenpeace, συλλέγοντας 24 δείγματα τροφών
από πάγκους λαϊκών αγορών, εντοπίστηκαν 27 χημικές ουσίες, των οποίων η χρήση
είναι απαγορευμένη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

getFile (33)getFile (34)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενα γεύμα πλούσιο σε… επικίνδυνα φυτοφάρμακα θα μπορούσε να καταναλώσει κάποιος αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά από λαϊκές αγορές συνοικιών του Λεκανοπεδίου, όπως αποκαλύπτει έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

 

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση, συλλέγοντας 24 δείγματα τροφών από πάγκους λαϊκών αγορών, εντοπίστηκαν 27 χημικές ουσίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, των οποίων η χρήση είναι απαγορευμένη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Κοκτέιλ χημικών

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 – 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες.

 

Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου ουσία η οποία πλέον έχει άδεια χρήσης ως… συντηρητικό ξύλων (Flufenoxuron)!

 

«Συλλέξαμε τρόφιμα από λαϊκές των Αθηνών, του Χαλανδρίου, του Περιστερίου, της Καλλιθέας. Τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν τόσο ελληνικά όσο και εισαγωγής», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» η Ελενα Δανάλη, η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. Οπως περιέγραψε, οι μπανάνες ήταν προέλευσης Ισημερινού και άλλης χώρας, άγνωστης, τα αχλάδια ήταν ισπανικά, οι πατάτες ήταν ελληνικές και αιγυπτιακές, ωστόσο καρότα, κρεμμύδια, μήλα και κολοκυθάκια ήταν στο σύνολό τους ελληνικά.

 

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, οι ουσίες που βρέθηκαν είναι ύποπτες για καρκινογένεση, μπορούν να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα, ενώ ακόμη μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον, καθώς και σε υδρόβιους οργανισμούς και σε μέλισσες, «όπως ακριβώς αναγράφεται στις επίσημες εγκρίσεις της χρήσης των φυτοφαρμάκων, η οποία συνοδεύεται από πιθανές παρενέργειες και ασθένειες», συμπληρώνει η κ. Δανάλη.

 

Εφαρμογή των νόμων 

 

«Υπάρχει ένα νομικό κενό. Ουσίες που απαγορεύονται στο εξωτερικό, στην Ελλάδα παίρνουν άδεια “κατ' εξαίρεση”, ανανεώνοντας τις προσωρινές άδειες χρήσης που μπορούν να λάβουν κάθε φορά για διάστημα 120 ημερών», προσθέτει η ίδια. Θέση της Greenpeace είναι ότι οι ουσίες αυτές δεν πρέπει να ανιχνεύονται σε καμία συγκέντρωση. Ως εκ τούτου, ζητεί, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τον τερματισμό των «προσωρινών αδειών», την εφαρμογή της νομοθεσίας με έλεγχο των ουσιών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, τη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων, ενώ προτείνει επιπλέον την προώθηση και την επένδυση σε καλλιέργειες ντόπιων ποικιλιών και ειδών.

 

Ως προς τους καταναλωτές, η κ. Δανάλη προτείνει να επιλέγουν φρούτα εποχής, τοπικά είδη αλλά κυρίως να ενημερώνονται γύρω από διατροφικά ζητήματα.

 

………………………………………………………………………………

 

«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Φορητή συσκευή για έλεγχο τροφών

 

Μια φορητή συσκευή με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί γρήγορα, φτηνά και αποτελεσματικά να ελέγχει αν οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνα, τοξίνες και σε τι ποσότητες κατασκευάζουν ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

 

Παρ' όλο που η ανησυχία για την ποιότητα και την ασφάλεια της τροφής όλο και αυξάνεται στην Ευρώπη, μόνο το 1% των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας ελέγχεται, μια και μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ακριβή, αναφέρει η ομάδα του «Δημόκριτου». «Η χρήση μιας φορητής, οικονομικής και εύκολης στη χρήση συσκευής θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή έως και πριν από την κατανάλωση», προσθέτουν.

 

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός αφορά μια συσκευή που χωράει στην παλάμη του ενός χεριού και με αισθητήρες θα ελέγχει σε οποιονδήποτε χώρο οποιοδήποτε προϊόν, για την περιεκτικότητά του ως προς δέκα ουσίες που ανήκουν στις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών.

 

Ντα.Β.

 

 

 

Scroll to top