Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε την εσωκομματική
συζήτηση, θέτοντας επίσης το θέμα κατάργησης της δυνατότητας για ξεχωριστές
λίστες κατά την ανάδειξη των νέων οργάνων του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ
→Με αμηχανία αλλά και δυσφορία έγιναν αποδεκτές από την πλευρά της μειοψηφίας οι
ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα
Του Νίκου Σβέρκου
Αμεση αυτοδιάλυση των συνιστωσών και κατάργηση της δυνατότητας για ξεχωριστές λίστες κατά την ανάδειξη των νέων οργάνων του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας χθες μιλώντας στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο». Με αυτόν το τρόπο «άνοιξε» ο επικεφαλής του σχήματος τη σχετική εσωκομματική συζήτηση, λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα κληθεί να επικυρώσει τα κείμενα της διακήρυξης, των θέσεων και του καταστατικού.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε δε ότι αυτές οι απόψεις του, τις οποίες έθεσε κατόπιν και στη συνεδρίαση του άτυπου εννιαμελούς οργάνου, υπαγορεύονται από την κοινωνία και τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές.
Δημοκρατικό πλαίσιο
«Ο κόσμος θέλει να ξέρει ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο όλοι συνεννοούμαστε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ενώ σχετικά με την κατάργηση της δυνατότητας για ξεχωριστές λίστες δήλωσε χαρακτηριστικά «έχω πάρει το μήνυμα και από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και από τον κόσμο που συζητώ» και προσέθεσε ότι «φτιάχνοντας παρατάξεις μέσα στο κόμμα είναι ένας τρόπος που είναι αποκαρδιωτικός για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανένταχτων μελών, του νέου κόσμου που έρχεται να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έρχεται να προσεγγίσει πλειοψηφίας και μειοψηφίες».
Αν και οι αποστάσεις που χωρίζουν την πλειοψηφία και τη μειοψηφία στα ζητήματα των θέσεων και του προγράμματος είναι λίγο-πολύ γνωστές, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έστησε νέο «ταμπλό» στο εσωκομματικό τοπίο. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αντέδρασαν με ποικίλους τρόπους, ουδείς ωστόσο πανηγύρισε γι' αυτές τις ανακοινώσεις, δεδομένης της χρονικής στιγμής που αυτές διατυπώθηκαν.
Στο χώρο της πλειοψηφίας η πρόταση Τσίπρα για αυτοδιάλυση των συνιστωσών φαίνεται να γίνεται ευρέως αποδεκτή, από τη στιγμή μάλιστα που η αυτοδιάλυση της μεγαλύτερης συνιστώσας, του ΣΥΝ, αποτελεί ειλημμένη απόφαση.
Σκεπτικισμός
Οσον αφορά δε το ζήτημα της κατάργησης των λιστών στις εκλογές οργάνων, επικρατεί ένας περιρρέων σκεπτικισμός για το αν μια τέτοια πρόταση ουσιαστικά παραβιάζει το «δημοκρατικό κεκτημένο» που υπήρχε στον ΣΥΝ. Αρκετά εξ αυτών των στελεχών υπενθύμιζαν μάλιστα το ότι το εν λόγω ζήτημα είχε τεθεί και το 2005 στο οργανωτικό συνέδριο του ΣΥΝ από τον τότε πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο και είχε απορριφθεί.
Από την πλευρά της μειοψηφίας ωστόσο οι ανακοινώσεις Τσίπρα έγιναν αποδεκτές με αμηχανία ή δυσφορία. Στελέχη που συντάσσονται με την «Αριστερή Πλατφόρμα» σημείωναν ότι βέλτιστη λύση σχετικά με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών θα ήταν να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να ωριμάσουν οι συνιστώσες και να αποφασίσουν επί του ζητήματος, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα το γερμανικό Die Linke και το πορτογαλικό Bloco, που έγιναν ενιαία κόμματα μέσα από διαδικασίες ετών. Σημείωναν δε ότι η δυνατότητα για κατάρτιση ξεχωριστών λιστών είναι θεμελιακό στοιχείο συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το να εφαρμοστούν και οι δυο προτάσεις, και η αυτοδιάλυση των συνιστωσών και η ουσιαστική κατάργηση των τάσεων, είναι αδύνατη.
Αλλα στελέχη της μειοψηφίας, εμφανώς αντιτιθέμενα στις σκέψεις του επικεφαλής, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να ζητά ο πρόεδρος τη διάλυση οργανώσεων μέχρι το Σάββατο» που θα συνεδριάσει η Κ.Ε., ενώ προσέθεταν χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση της δυνατότητας ξεχωριστών λιστών έχουν «έναν πολύ καθαρό στόχο, να υπάρχουν διαφορετικά πρόσωπα, αλλά όχι διαφορετικές απόψεις».
Οι ισορροπίες
Γνωρίζοντες πάντως του πως διαμορφώνονται τελικά οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι πιθανότατα η χρονική στιγμή κατά την οποία διατυπώθηκαν αυτές οι απόψεις από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, να σχετίζονται με τις σκέψεις που διατυπώνονται στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία, για το ποιο σώμα θα εκλέγει τον εκάστοτε πρόεδρο, το συνέδριο ή την εκάστοτε Κεντρική Επιτροπή.
Ούτως ή άλλως τις επόμενες μέρες, όταν και θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο για το καταστατικό και τα διακηρυκτικά και προγραμματικά κείμενα, οι τάσεις και οι συνιστώσες θα έχουν διαμορφώσει και τις θέσεις και τις τακτικές που θα ακολουθήσουν μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του Ιουλίου.