Pin It

Με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποδίδει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα ερμηνείας των Διεθνών Συνθηκών

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

«Υπάρχουν στο Αιγαίο μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου το γεγονότος ότι δεν υπάρχουν οριοθετημένα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», αναφέρει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Τουρκάλας βουλευτού σχετικά με την κυριότητα νησίδων στο Αιγαίο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέτει θέμα ερμηνείας των Διεθνών Συνθηκών και αναφέρει ότι «οι βασικές συμφωνίες σχετικά με την κυριότητα και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι αυτές της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947)» και σημειώνει ότι «το πρόβλημα είναι νομικό ζήτημα ερμηνείας των άρθρων των εν λόγω συμφωνιών.

 

«Μια άλλη διάσταση»

 

Επίσης, το γεγονός ότι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν έχουν οριστεί με την Ελλάδα με μια ισχύουσα συμφωνία, συνιστά μια άλλη διάσταση του προβλήματος».

 

Ο κ. Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντιλέκ Ακάγκιουν Γιλμάζ, αναφέρει ότι η Τουρκία «επιθυμεί να βρεθούν λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα μέσω διαλόγου και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας» και κάνει λόγο για «υπερκομματική κρατική πολιτική που ακολουθείται, όχι μόνο από την κυβέρνησή μας, αλλά από τότε που ανέκυψαν τα προβλήματα αυτά».

 

Δεν ευσταθούν

 

Πριν από δύο εβδομάδες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας παρόμοιες δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς στο Αιγαίο. Ολα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι' αυτό δεν ευσταθεί καμιά αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο».

 

Ο Τούρκος υπουργός έθεσε εκ νέου και το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμές για Ελλάδα και Κύπρο, τις οποίες είχε επαναλάβει σε επιστολή προς τον Δ. Αβραμόπουλο τον Μάρτιο για να λάβει την απάντηση:

 

«Για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα βάσει της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης και το Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο».

Scroll to top