14/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρω-φέσι 350 δισ. ευρώ

      Pin It

Οι καθυστερούμενες οφειλές βουλιάζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ε.Ε.

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Περί τα 350 δισ. ευρώ έχασαν πέρυσι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξ αιτίας απλήρωτων ή καθυστερούμενων οφειλών, κάτι που σημαίνει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο αδυνατούν να βγάλουν την ευρωπαϊκή οικονομία από την ύφεση, αλλά αντίθετα βουλιάζουν οι ίδιες σ' αυτήν.

 

Αύξηση

 

Το παραπάνω ποσό ήταν κατά 7% υψηλότερο σε σχέση με το 2012, οπότε οι επιχειρήσεις σημείωσαν οφειλές 340 δισ. ευρώ, και αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των οφειλομένων. Τα τεράστια φέσια σε συνδυασμό με τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη οικονομική συρρίκνωση κάνουν αρκετούς ειδικούς να μιλούν για νέες χρεοκοπίες και απώλειες θέσεων εργασίας.

 

Η καθυστέρηση ή η μη πληρωμή οφειλών ήταν ανέκαθεν μεγάλο πρόβλημα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης, ειδικά όταν αυτές εμπλέκονταν σε συναλλαγές με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κάνουν τεράστια παζάρια και συμπιέζουν δραματικά τα κέρδη των προμηθευτών.

 

Το Forum of Private Business, μια βρετανική οργάνωση που υποστηρίζει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, χαρακτηριστικά τονίζει ότι μεταξύ αυτών που καθυστερούσαν τα οφειλόμενα είναι και δύο κολοσσοί του επιχειρείν, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury που καθυστερούσε τα οφειλόμενά της κατά μέσο όρο 75 ημέρες πέρυσι, και η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline που είχε στο περίμενε τους προμηθευτές της στο ίδιο διάστημα για 95 ημέρες.

 

Σύμφωνα με τη σουηδική εταιρεία Intrum Justicia, που δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική πιστώσεων, συλλογή χρέους και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και πραγματοποιεί κάθε χρόνο έρευνα σε 9.800 επιχειρήσεις από 29 χώρες, οι επιχειρήσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο την Ουγγαρία και την Πορτογαλία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της καθυστέρησης οφειλομένων σε σχέση τις αντίστοιχες από τη Σκανδιναβική Χερσόνησο, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία.

 

Πάντως ο σχετικός δείκτης πληρωμών που συντάσσει η Intrum δείχνει ότι ακόμη και στη Γερμανία το 30% των επιχειρήσεων δηλώνουν πια ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις καθυστερούμενες οφειλές φέτος έναντι 21% πέρυσι

Scroll to top