Pin It

Το Μουσείο Μπενάκη μάς προσκαλεί στα Πωλητήριά του, που έχουν ιστορία 35 χρόνων

 

Η εντυπωσιακή έκθεση «Το Μουσείο αλλιώς» στο κεντρικό κτίριο της Κουμπάρη, αλλά και η ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία (από την Πειραιώς μέχρι του Χατζηκυριάκου-Γκίκα) μαζί με τις εκπτώσεις στις αγορές κάνουν την εκδήλωση πολύ ελκυστική για το κοινό

 

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου 

 

 

getFile (55)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getFile (58)getFile (56)Τριάντα πέντε χρόνια δράσης και προσφοράς, χιλιάδες αντικείμενα, πρωτότυπα και αντίγραφα, 500 καλλιτέχνες, 150 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, 12.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο τον χρόνο και έσοδα που καλύπτουν σημαντικό μέρος των ετήσιων αναγκών του Μουσείου Μπενάκη, προσφέρει το Πωλητήριό του, το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Με αφορμή τα γενέθλια των 35 χρόνων του αλλά και τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 και 19 Μαΐου, το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του. Στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη, στο ιστορικό σπίτι του ιδρυτή του Αντώνη Μπενάκη, στήνει την πρωτότυπη και ανατρεπτική έκθεση «Το Μουσείο αλλιώς. 35 χρόνια Πωλητήριο. Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design» και μαζί μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους.

 

Δεκάδες γραβάτες αιωρούνται σαν κινούμενο γλυπτό στο κέντρο της πρώτης αίθουσας, γύψινα αντίγραφα γλυπτών κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων πλάι στα πρωτότυπα -με δυσκολία ξεχωρίζεις ποια είναι ποια-, μια ποδιά κουζίνας διακοσμημένη με ρόδια από μοτίβο κασέλας της Μυτιλήνης του 18ου αιώνα, τα συλλεκτικά μαντίλια της Hermes εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου, πρωτότυπα σουπλά από τσόχα με μοτίβα από παραδοσιακές φορεσιές, καρφίτσες από χρυσό, ασήμι ή πανί στις προθήκες των εκθεμάτων δίπλα στα πρωτότυπα… έχουν πάρει τις θέσεις τους στους τρεις ορόφους του μουσείου. Είναι τα 850 αντικείμενα από τα Πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη -επισημαίνονται με πορτοκαλί ένδειξη, όπως το χρώμα της σακούλας του Πωλητηρίου- και συνομιλούν με τα πρωτότυπα εκθέματα των μόνιμων συλλογών.

 

Η έκθεση είναι εντυπωσιακή, πρωτότυπη κι ελκυστική. Ολη η ομάδα του Μ.Μ. από τον διευθυντή του Αγγελο Δεληβορριά, την υπεύθυνη Πωλητηρίων Δέσποινα Γερουλάνου, τη δημιουργική ομάδα και τους καλλιτέχνες μοιράζονται τον ενθουσιασμό της μεγάλης γιορτής που διοργανώνεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θέμα «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».

 

«Το Μουσείο Μπενάκη μεταμορφώθηκε για να προβάλει και να τιμήσει το μαγαζί του, το πωλητήριο και τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει σ' αυτό τόσα χρόνια», είπε χθες ο Αγγελος Δεληβορριάς. «Η ιδέα ήταν της Δέσποινας Γερουλάνου και την επεξεργάστηκε όλη η ομάδα των ανθρώπων του μουσείου μαζί με νέους designers, ζωγράφους, καλλιτέχνες… Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό». Παρά τα οικονομικά προβλήματά του το μουσείο συνεχίζει δυναμικά τη δράση όχι μόνο με καινούργιες διοργανώσεις και πρωτότυπες ιδέες όπως η παρούσα, αλλά και κρούσεις για στήριξη στο εξωτερικό. Ο Αγγελος Δεληβορριάς χαρακτήρισε το εγχείρημα «τολμηρή μουσειολογική παρέμβαση», τόνισε ότι «κύριο μέλημα των μουσείων διεθνώς είναι με ποιο τρόπο ο πολύς κόσμος θα περάσει τις πύλες τους» και επισήμανε τη σημαντική προσφορά των μουσειακών αντικειμένων στη διάδοση του μουσειακού μηνύματος.

 

Η Δέσποινα Γερουλάνου αναφέρθηκε στους τρεις πόλους των Πωλητηρίων του Μ.Μ. αρχής γενομένης από το κτίριο της Κουμπάρη, που δημιουργήθηκε το 1977 κι είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Με πιστά αντίγραφα από τις συλλογές έχει κερδίσει το αγοραστικό κοινό για την αρτιότητα των παραγωγών του, την πρωτοτυπία των θεμάτων του, τη μεγάλη ποικιλία των ειδών για όλα τα βαλάντια. «Η Πειραιώς προσέλκυσε νέους καλλιτέχνες. Περισσότεροι από 300 έχουν συνεργαστεί μαζί μας. Εγινε νέο φυτώριο, ένα κέντρο εφαρμοσμένων τεχνών με τα καλύτερα δείγματα του είδους», είπε η Δέσποινα Γερουλάνου. «Για το καινούργιο Πωλητήριο της Πινακοθήκης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα υπήρχε μια μαγιά καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη γενιά του ’30. Ετσι έχουμε αποκλειστικά αντίγραφα εμπνευσμένα από εκθέματα». Και υπενθύμισε ότι οι αφίσες για τα 35 χρόνια του Πωλητηρίου σχεδιάστηκαν από το βραβευμένο, δημιουργικό γραφείο Beetroot.

 

Και εργαστήρια

 

Παράλληλα με την έκθεση «Το Μουσείο αλλιώς. 35 χρόνια Πωλητήριο. Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design» θα στηθούν 10 αυτοσχέδια, ζωντανά εργαστήρια, όπου τεχνίτες θ' αποκαλύπτουν βήμα βήμα τα μυστικά τους. Στους τρεις ορόφους θα στηθούν εργαστήρια ψηφιδωτών, αγιογραφίας με την τεχνική της αυγοτέμπερας και του στιλβώματος με φύλλο χρυσού, πιστών αντιγράφων από καλούπια, ύφανσης από κορδέλες και κλωστές κι άλλα. Ανάμεσά τους και το «Φουστανέλα, τσαρούχι, φούντα, φέσι…», που θα δείξει πώς φτιάχνεται η φούντα του τσολιά…

 

[email protected]

 

INFO: Στο κεντρικό κτίριο της Κουμπάρη, μόνο για το Σαββατοκύριακο η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Σε όλα τα υπόλοιπα κτίρια (Πειραιώς 138, Ισλαμικό και Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) η ελεύθερη είσοδος και οι εκπτώσεις στα πωλητήρια θα ισχύουν μόνο για το Σάββατο 18 Μαΐου. Επίσης διοργανώνονται ειδικά εργαστήρια για παιδιά. Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στο www.benaki.gr. Διάρκεια έως 27 Ιουλίου.

 

*Tip: Μόνο για το Σαββατοκύριακο στο πωλητήριο της Κουμπάρη, οι εκδόσεις θα έχουν 50% έκπτωση και -για πρώτη φορά-τα αντικείμενα 20%.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Scroll to top