Κλειστά χαρτιά και πρόθεση νοικοκυρέματος από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ήρθε για να την κλείσει, ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή του στην ένταξή της στις ΔΕΚΟ
Τα τελευταία χρόνια οι συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΕΡΤ, που δεν λένε να στεριώσουν με τίποτα καθώς αλλάζουν είτε μεμονωμένα είτε εν συνόλω, θυμίζουν πολύ τη… μέρα της μαρμότας.
Επαναλαμβάνονται συνεχώς καλές προθέσεις, κάποια μελλοντικά σχέδια, αλλά τις τελευταίες τέσσερις σεζόν η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό προγράμματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων.
Οικονομικά βέβαια έχει νοικοκυρευτεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (βλέπε πενταετία επί Ν.Δ.), αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ισως γιατί δεν ξεκαθαρίζεται επιτέλους από την πολιτεία και τους αρμόδιους υπουργούς ποιο μέλλον οραματίζονται για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος ολοένα και χάνει σε αξιοπιστία αλλά και σε τηλεθέαση.
Χθες, στην πρώτη συνάντηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, με τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ για τα ΜΜΕ, είχαμε εν ολίγοις μια από τα ίδια. Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και ζήτησε υπομονή και λίγο χρόνο ώστε να ενημερωθεί πλήρως για το σύνολο των προβλημάτων -όπως είπε- της ΕΡΤ.
Δήλωσε αντίθετος με την ένταξή της στις ΔΕΚΟ καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ είπε ότι θα συζητήσει με τον βασικό μέτοχο, ουσιαστικά τον υπουργό Οικονομικών, για την αφαίμαξη του 25% από το ανταποδοτικό τέλος για το ΛΑΓΗΕ, αλλά και τη στρατηγική λειτουργίας της ΕΡΤ. «Δεν ήρθα για να κλείσω την ΕΡΤ, δεν μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο», είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα όσα ακούγονται και από επίσημα χείλη την τελευταία τετραετία.
«Δεν εργάζομαι στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης, αλλά χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα, ειδικά σε ορισμένους τομείς. Δεν μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει ένα λογιστήριο κεντρικό και πέντε περιφερειακά… Χρειάζεται και μια ξεκάθαρη στρατηγική σε θέματα εμπορικής πολιτικής…» Δεν θέλησε πάντως να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του. Αναφέρθηκε ωστόσο σε άμεση καταβολή το επόμενο διάστημα δεδουλευμένων για το 2012 (Νοέμβριος, Δεκέμβριος) που αφορούν υπερωρίες, εκτός έδρας, οδοιπορικά και εργασία αργίες και Σαββατοκύριακα.
Εισαγγελείς και χειροπέδες
Εδειξε να… δυσφορεί με ανάρτηση στο facebook του Γ. Αντωνίου (στέλεχος της ΕΡΤ), στην οποία, αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες απεργίες, έκανε λόγο για ανάγκη να μπουν στην ΕΡΤ «πέντε εισαγγελείς, 10 στελέχη της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, 20 κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. και 300 ζευγάρια… χειροπέδες». Προτίμησε να πει ότι μόλις είχε ενημερωθεί και δεν θέλει να στέκεται στα όσα λέει κάθε στέλεχος. Μόνο που τέτοιου τύπου συμπεριφορά δεν δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα;
Ο κ. Μάναλης αναφέρθηκε και στο θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου επιμένοντας ότι αναζητείται λύση, ενώ όταν ρωτήθηκε για ειδικούς συμβούλους και προσωπικό ειδικών θέσεων απάντησε ότι είναι κι αυτό ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν προσεχώς.
Πάντως, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία από σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (με στάση εργασίας 16.00-19.00), στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο τελεσίγραφο σε κυβέρνηση και διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οπως επισημαίνεται η κυβέρνηση επιμένει «στην απαράδεκτη και απαξιωτική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και στους δημοσιογράφους. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ, όπως και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, δεν ικανοποιούν μέχρι στιγμής τα κρίσιμα ζητήματα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «κουτοπονηριές της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ» και για «επιχείρηση συσκότισης του ταξιδιού του πρωθυπουργού»