Pin It

 

Η υπόθεση με τον 14χρονο Αφγανό που δέχτηκε τη ρατσιστική βία από το μαυροφορεμένο τάγμα εφόδου ανέδειξε ακόμη ένα καίριο ζήτημα: Η γραφειοκρατική ερμηνεία του νόμου δεν επιτρέπει την αυτόματη ακύρωση απέλασης για όσους δέχτηκαν ρατσιστική εγκληματική ενέργεια

 

 

Της Αντας Ψαρρά

 

 

14

 

Η χθεσινή φρικιαστική φωτογραφία του 14χρονου Αφγανού που χαρακώθηκε από το μαυροφορεμένο ρατσιστικό τάγμα εφόδου προκάλεσε αντιδράσεις. Νωρίς το πρωί και πριν ακόμα παρέμβει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Π. Φάκου, οι Γιατροί του Κόσμου εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν ότι το παιδί πρόκειται να συλληφθεί και να απελαθεί.

 

Η γραφειοκρατική ερμηνεία του γράμματος του νόμου δεν επιτρέπει την αυτόματη ακύρωση απέλασης για το θύμα-μάρτυρα ρατσιστικού εγκλήματος. Μάλιστα όλες οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν από την αρχή εντοπίσει αυτή την «ατέλεια» του νόμου και ζητούν τώρα ξανά άμεσα την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την προστασία των θυμάτων.

 

Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για την άρση απέλασης είναι φανερό ότι κανένα θύμα ρατσιστικής βίας δεν θα προχωράει σε καταγγελία ακόμα κι αν έχει υποστεί δολοφονική επίθεση. Αναλυτική δήλωση ειδικά για το θέμα αυτό έκανε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου ζητώντας το αυτονόητο της προστασίας και της μη απέλασης για τα θύματα μάρτυρες.

 

Ευτυχώς η εισαγγελέας παρενέβη άμεσα και παρήγγειλε στην Εισαγγελία Ανηλίκων να αναλάβει αμέσως το θέμα του παιδιού και παράλληλα έδωσε εντολή να ασχοληθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας για το ρατσιστικό έγκλημα, ζητώντας να εποπτεύσει ο ίδιος τις έρευνες εντοπισμού των δραστών από την υποδιεύθυνση ρατσιστικής βίας. Σε συνεννόηση μάλιστα με τους Γιατρούς του Κόσμου που έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στο παιδί κίνησε άμεσα και τις διαδικασίες για την επανένωση της οικογένειας. Ο 14χρονος θα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την ολοκλήρωση του ιατρικού του φακέλου που θα γίνει και στοιχείο της δικογραφίας.

 

Προς το παρόν φιλοξενείται ασφαλής σε ξενώνα, ενώ του παρέχεται η ιατρική και ψυχολογική βοήθεια για να ξεπεράσει αυτό τον εφιάλτη που έζησε στη χώρα του Ξένιου Δία.

 

Οι αντιδράσεις φορέων ήταν πολλαπλές και ευτυχώς για άλλη μία φορά λειτούργησε και η κοινωνία της αλληλεγγύης απέναντι στο μίσος των συμμοριών με τα μαύρα που δρουν στους δρόμους. Μάλιστα η εισαγγελέας ζήτησε και πληρέστερη εποπτεία των περιοχών αυτών στις οποίες πρόσφατα διαπράττονται ρατσιστικές εγκληματικές ενέργειες.

 

H εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε άμεσα την ακόλουθη δήλωση: Οι νεοναζί δικάζονται στη Γερμανία για τις δολοφονίες μεταναστών. Μεταξύ των θυμάτων τους ήταν κι ένας Ελληνας… Στην Αθήνα νεοναζί επιτέθηκαν και χαράκωσαν στο πρόσωπο ένα 15χρονο παιδί που το μόνο «λάθος» του ήταν ότι γεννήθηκε στο Αφγανιστάν. Τα τραύματα στην ψυχή και στο σώμα του παιδιού, ανεξίτηλα. Είναι χρέος για την ελληνική πολιτεία να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες και να υποστηριχτεί σε όλα τα επίπεδα το ανήλικο θύμα. Οι χαρακιές των νεοναζί δε θα επιτρέψουμε να «σημαδέψουν» και το πρόσωπο της Ελλάδας.

 

«Διαρκής ατιμωρησία»

 

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αποθράσυνση της Ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα της ασυλίας που απολαμβάνουν οι ρατσιστικές συμμορίες από μια κυβέρνηση που δεν ανέχεται ούτε καν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Η μακαριότητα του κ. Δένδια μπροστά στη διάβρωση τμημάτων της αστυνομίας από τη Χρυσή Αυγή, η διαρκής ατιμωρησία των ναζί τραμπούκων, η έλλειψη προστασίας των θυμάτων της νεοφασιστικής βίας και η συνεχής στοχοποίηση των μεταναστών από την κυβέρνηση στρώνουν το χαλί στις συμμορίες του ρατσιστικού μίσους. Η ανοχή απέναντι στη βία εναντίον των μεταναστών και η δημαγωγική καλλιέργεια του ρατσισμού, όσο δεν συναντούν τη σθεναρή αντίσταση της κοινωνίας, τόσο θα γενικεύονται, σε βάρος ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Οι ναζί μάς απειλούν όλους. Αν δεν τους σταματήσουμε, κανένα 15χρονο παιδί δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί με ασφάλεια στον δρόμο».

 

Ανακοίνωση έκανε και το αντίστοιχο τμήμα των Οικολόγων Πράσινων: «Οσο η κυβέρνηση αποσύρει με διάφορες προφάσεις το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οι ρατσιστικές επιθέσεις συνεχίζονται με θύματα ακόμα και παιδιά. Τελευταίο αποτρόπαιο κρούσμα η επίθεση σε ένα 15χρονο παιδί από το Αφγανιστάν, το οποίο “άγνωστοι” χτύπησαν και χαράκωσαν στο πρόσωπο. Στο νοσοκομείο που διακομίστηκε το περιστατικό δεν καταγράφηκε, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και επισύρει τεράστιες ευθύνες. Η κλιμάκωση της βίας και του ρατσισμού δεν απειλεί μόνο τους/τις μετανάστες/στριες, αλλά εν δυνάμει όλους τους πολίτες. Αυτό οφείλουμε να το αντιληφθούμε εγκαίρως και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

 

 

«Πρακτικές μίσους»

 

»Η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα ανθρώπων που με λόγια (και έργα) προσπαθούν να επιβάλουν την ακραία ρατσιστική τους ατζέντα και η διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων που προωθούν τις πρακτικές του μίσους απέναντι σε καθετί διαφορετικό, είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία. Καμία καθυστέρηση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή όταν πρόκειται για τη θωράκιση της Δημοκρατίας και την προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και κανένα άλλο παιδί δεν μπορεί να γίνει βορά στον βωμό του μίσους».

 

Μέχρι αργά το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε απαντήσει σε ερώτημα που υποβλήθηκε στο γραφείο του για το τι πρόκειται να πράξει σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Το σημαντικότερο όμως είναι να ανακοινώσει ο υπουργός άμεσα μέτρα για την παροχή ασφάλειας σε όσους μάρτυρες-θύματα αποφασίζουν να προβούν σε καταγγελία ρατσιστικών συμπεριφορών.

 

………………………………………………………..

 

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

 

Στη Βουλή καλείται από τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την ξαφνική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως η κυβερνητική αυτή απόφαση «σηματοδοτεί υποχώρηση από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και από την υποχρέωση υπεράσπισης των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημειώνει ακόμη, επικαλούμενος τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πως οι σχετικές διατάξεις έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί στο δίκαιο της χώρας ήδη από το 2010.

 

Για τον λόγο όμως ότι «δεν υπάρχει σοβαρή αιτιολογία γι' αυτή την ενέργεια απέναντι σε ένα σχέδιο νόμου που αναφέρεται στη μισαλλοδοξία και τη ρατσιστική βία», ο κ. Τσίπρας ρωτά τον Αντ. Ρουπακιώτη αν υπήρξε συμφωνία και των τριών κομμάτων για την απόσυρσή του, αλλά και ποιοι και για ποιο λόγο πρωτοστάτησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Ζητεί ακόμη από τον υπουργό τον ακριβή χρόνο που θα επανέλθει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο.

 

Χ.ΙΩ.

 

 

 

Scroll to top