16/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φέτα φέτα πωλούν τη ΔΕΗ

      Pin It

Στο σφυρί, σε τρεις δόσεις μέχρι το 2015. Ξεκινούν με την πώληση των δικτύων από φέτος. Συνεχίζουν με τη «μικρή ΔΕΗ» του χρόνου και καταλήγουν με την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

getFile (4)Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης και της πώλησης «με το κομμάτι» επιχειρείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα υλοποιηθεί σε τρεις δόσεις μέχρι το 2015, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την πώληση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

 

Ολο το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διατρέχει από άκρη σε άκρη τη χώρα, έτοιμες λιγνιτικές μονάδες με τα ορυχεία τους και υδροηλεκτρικά εργοστάσια για τα οποία οι πολίτες έχουν πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ και στο τέλος ό,τι άλλο έχει απομείνει από τη σημερινή ΔΕΗ, θα βγουν σταδιακά την επόμενη τριετία στο σφυρί με στόχο να διαμοιραστούν ανάμεσα σε γερμανικούς, γαλλικούς και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μερίδιο από τα 16 δισεκατομμύρια του συνολικού ενεργητικού της επιχείρησης και των 6 δισ. ευρώ του ετήσιου τζίρου της.

 

Το σχέδιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση σε τρία στάδια: φέτος θα επιχειρηθεί η πώληση των δικτύων σε στρατηγικό επενδυτή, εν συνεχεία το 2014 θα πουληθεί η «μικρή ΔΕΗ» η οποία θα περιλαμβάνει το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, των ορυχείων και του πελατολογίου της, και το 2015 θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή η ίδια η ΔΕΗ μέσω της εκχώρησης του 17% των μετοχών της από το ΤΑΙΠΕΔ.

 

1. Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα γίνει αρχικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που σήμερα είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ ώστε να μπει στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα αποκτήσει το 49% των μετοχών μαζί με το management.

 

Αυτό σχεδιάζεται να γίνει μέχρι τα τέλη του 2013-αρχές 2014. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέχρι τα μέσα της χρονιάς σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ η οποία υποχρεωτικά θα πουλήσει και το υπόλοιπο 51%. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο της καταστατικής πλειοψηφίας (33%) ενώ ο επενδυτής θα αποκτήσει τις υπόλοιπες μετοχές.

 

Ο ΑΔΜΗΕ που αποτελεί μία από τις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες της ΔΕΗ απασχολεί σήμερα πάνω από 1.500 εργαζόμενους. Οι ιδιώτες που μπουν στα δίκτυα θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις άνω του 1,5-2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για τη διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, κ.ά.

 

2. Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» το 2015 δεν θα γίνει εκ του μηδενός αλλά από τα σπλάχνα της σημερινής ΔΕΗ με στόχο να πουληθεί σε ιδιώτες και να προκύψει -με το έτσι θέλω της τρόικας- ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά. Το σχέδιο στην ουσία προβλέπει την άκοπη μεταφορά του 30% των περιουσιακών στοιχείων και του πελατολογίου της ΔΕΗ στους ιδιώτες ακόμη και σε τιμές κόστους. Η «μικρή ΔΕΗ» θα προικοδοτηθεί με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 2.500 MW εκ των οποίων 1.400 MW από λιγνίτη (περίπου όσο ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου), άλλα 500 MW από φυσικό αέριο και άλλα 500 MW υδροηλεκτρικά. Σε αυτήν εκτιμάται ότι θα πρέπει να «μεταφερθούν» περίπου 5.000-6.000 εργαζόμενοι από το σύνολο των 20.000 που απασχολούνται σήμερα στη ΔΕΗ.

 

 

Δέλεαρ για τους ιδιώτες θα είναι τα εξασφαλισμένα έσοδα των περίπου 2 δισ. ευρώ από τη μεταφορά του 30% των πελατών της ΔΕΗ, ενώ ως αντιστάθμισμα θα λειτουργήσει η αναλογική επιβάρυνση των νέων ιδιοκτητών με μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ. Στο πρόγραμμα προβλέπεται και η δυνατότητα παραχώρησης υπό κατασκευήν μονάδων όπως, λ.χ., η νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 MW. Οι μονάδες που θα περάσουν στη μικρή ΔΕΗ θα καθοριστούν σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο διάστημα, ενώ ως ελάχιστο τίμημα για την εξαγορά τους από τους ιδιώτες κατόπιν διαγωνισμού είναι η… λογιστική αξία τους.

 

Στελέχη της ενεργειακής αγοράς σχολίαζαν πάντως χθες ότι η δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δύσκολα θα καταστεί εφικτή πριν από το… 2016-2017 λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, των νομικών ενεργειών που απαιτούνται και των διαπραγματεύσεων που θα χρειαστούν με επενδυτές, εργαζόμενους κ.ά.

 

3. Στο τέλος του 2015 με αρχές του 2016 και μόνον εφόσον έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» σχεδιάζεται να πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που θα έχει «απομείνει», μαζί με το μάνατζμεντ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το ελληνικό Δημόσιο κρατήσει το υπόλοιπο 33% που του εξασφαλίζει την καταστατική πλειοψηφία ή αποφασίσει τότε να το μεταβιβάσει στον νέο ιδιοκτήτη.

 

 

 

 

Scroll to top