03/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεύμα νίκης επικράτησε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Νίκου Σβέρκου «Σκοπός εξετελέσθη», αν και με κάποιες δυσκολίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται από χτες σε νέα τροχιά, σε μια συντεταγμένη πορεία που θα καταλήξει στην ίδρυση του νέου κόμματος την άνοιξη. Το τριήμερο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής ήταν η καλύτερη ευκαιρία για το νέο μόρφωμα να ξεκαθαρίσει τι λέει, τι κάνει.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Σκοπός εξετελέσθη», αν και με κάποιες δυσκολίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται από χτες σε νέα τροχιά, σε μια συντεταγμένη πορεία που θα καταλήξει στην ίδρυση του νέου κόμματος την άνοιξη. Το τριήμερο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής ήταν η καλύτερη ευκαιρία για το νέο μόρφωμα να ξεκαθαρίσει τι λέει, τι κάνει και πώς λειτουργεί.

 

Μια διαδικασία που «άγγιξε» την εσωστρέφεια, ωστόσο η παρουσία των χιλιάδων μελών που παρακολούθησαν τις διαδικασίες δεν άφησε χώρο για πισωγυρίσματα στις «πέτρινες εποχές» του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ήταν φυσικό, στην καταληκτική του ομιλία, επιτέθηκε σφοδρότατα στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά. «Εχουμε μια κυβέρνηση που για το χατίρι της κ. Μέρκελ είναι ικανή να τα σαρώσει όλα.

 

Εχουν πια χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας και λογικής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απευθύνθηκε στους κυβερνώντες λέγοντας: «Αφήστε κάθε σκέψη να γαντζωθείτε με το ζόρι στην εξουσία. Η στρατηγική σας δοκιμάστηκε και απέτυχε».

 

Εμφανίστηκε μάλιστα ανυποχώρητος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζοντας: «Δεν θα υποβάλουμε τα διαπιστευτήριά μας στο σύστημα. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών και θα τα καταφέρουμε».

 

Η μάχη των κειμένων

 

Το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξαρχής είχε σκοπό να μπει ένα τέλος στις αέναες συζητήσεις για το χρέος, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις συνεργασίες. Μόνο διά ψηφοφορίας θα μπορούσε να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο. Η ευρεία απόρριψη των θέσεων της μειοψηφίας του Αριστερού Ρεύματος, σε ποσοστό περίπου 80%-20%, έθεσε ουσιαστικά τα όρια της έκφρασης των απόψεων αυτών.

 

Από εδώ και πέρα όποιος μιλάει για έξοδο από την ευρωζώνη, για συνεργασία αποκλειστικά με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα γνωρίζει ότι εκφράζει μειοψηφικές απόψεις.

 

Πρόκειται για μια «νίκη» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθώς οι επιθέσεις των τριών συγκυβερνώντων περί «λόμπι της δραχμής» προκαλούσαν «πονοκέφαλο» και ύψωναν εμπόδια στην αξιοπιστία της αριστερής συμμαχίας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από σήμερα υποστηρίζει, με βάση το εγκριθέν Σχέδιο Διακήρυξης, ότι αποσκοπεί στην «ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων» και προωθεί τον σχηματισμό «μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων».

 

Η λίστα του αριστερού ρεύματος

 

Και όλα αυτά παράλληλα με το αίτημα «για ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα».

 

Οι συζητήσεις στους κόλπους της μειοψηφίας ήταν συνεχείς και έντονες καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

 

Τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος προσπαθούσαν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για να αναδείξουν το πολιτικό στίγμα της τάσης και να «μετρήσουν δυνάμεις» σε ένα σώμα 3.500 ανθρώπων, αρκετοί εκ των οποίων συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοιες διαδικασίες. Ο Π. Λαφαζάνης στις συνεδριάσεις των στελεχών της τάσης πρότεινε να φτιαχτεί δεύτερο ψηφοδέλτιο, που θα καταρτιζόταν από κοινού με σχελέχη της ΔΕΑ και άλλες μικρότερες συνιστώσες.

 

Ωστόσο, στελέχη όπως ο Αλέκος Καλύβης, ο Κώστας Ησυχος και ο Ζώης Πεππές σημείωναν ότι πρόκειται για «παρακινδυνευμένη κίνηση που μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα στη βάση» και η αντιπαράθεση θα έπρεπε να περιοριστεί σε «ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα» με την κατάθεση τριών τροπολογιών. Εν τέλει υιοθετήθηκε οριακά η πρόταση Λαφαζάνη (140 υπέρ έναντι 120 κατά), με την υποσημείωση ότι οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο πρέπει να διακηρύττουν την ενότητα του σχήματος.

 

Ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης επέλεξε να εκφωνήσει μια «σκληρή» ομιλία, στην οποία άφηνε αιχμές κατά της πλειοψηφίας, χρησιμοποιώντας ιστορικά παραδείγματα και λέγοντας τελικά «ναι» στο εγχείρημα.

 

«Κι οι μπολσεβίκοι είχαν μειοψηφίες και η επανάσταση έγινε με διαφορετικότητες» είπε ο βουλευτής, ενώ τόνισε: «Ολοι μαζί θα προχωρήσουμε. Και θα νικήσουμε». Ακόμα σκληρότερος εμφανίστηκε ο Σ. Λεουτσάκος, που μίλησε για «σημειώματα σταυροδοσίας», προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της τάσης.

 

Στη λογική του Ρεύματος προσχώρησε -όπως ήταν αναμενόμενο- η ΔΕΑ του Α. Νταβανέλου. Αντίθετα, οι μέχρι πρότινος «σκληροί» της ΚΟΕ συντάχθηκαν με την άποψη του Α. Τσίπρα, ενώ τα μέλη του Κόκκινου διχάστηκαν και μέλη τους μοιράστηκαν στις δύο πλευρές.

 

Η παρέμβαση Α. Τσίπρα

 

Η είδηση περί ξεχωριστού ψηφοδελτίου από τη μειοψηφία προκάλεσε την αμηχανία της πλειοψηφίας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν είχε προαναγγελθεί επισήμως μέχρι τη Συνδιάσκεψη. Ο Α. Τσίπρας συνομιλούσε με τον γραμματέα Δ. Βίτσα και τους Ν. Βούτση και Κ. Μαρματάκη, ώστε να διαμορφωθεί μια διαδικασία που δεν θα οδηγούσε στην απευκταία πόλωση.

 

Δεδομένου του αδιεξόδου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επέλεξε να τεθεί στη «βάσανο του σταυρού», σηματοδοτώντας ότι τάσσεται ανοιχτά υπέρ της πλειοψηφικής λίστας με το όνομα «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» και έθεσε εαυτόν απέναντι στην τακτική του Αριστερού Ρεύματος και των συμμάχων του.

 

Στην καταληκτική του ομιλία μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας αφήσουμε πίσω τη δημοκρατία των συνιστωσών και ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ας προχωρήσουμε στη δημοκρατία των μελών».

 

Ετσι, ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το στίγμα του νέου κόμματος: ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να είναι ένα κόμμα με παραδοσιακές δημοκρατικές λειτουργίες, με πλούσια ιστορία, αλλά χωρίς παρελθοντολογικούς «δογματισμούς».

 

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ «άνοιξαν» οι κάλπες για την ανάδειξη των 301 μελών της Πανελλαδικής Συντονιστκής Επιτροπής, η οποία θα οδηγήσει την ενιαία πλέον παράταξη στο ιδρυτικό συνέδριο της άνοιξης.

Scroll to top