Για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκε το ΑΕΠ
Του Μπάμπη Μιχάλη
Για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρικνώθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τους τρεις πρώτους μήνες του 2013, βυθίζοντας τις 17 χώρες στη μακρύτερη περίοδο ύφεσης από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε στο α' τρίμηνο του 2013 κατά 0,2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2012, όταν και είχε υποχωρήσει κατά 0,6%. Η τρέχουσα ύφεση της ευρωζώνης, αν και δεν είναι σε βάθος η ίδια, ξεπερνά σε διάρκεια την ύφεση του 2008-2009, η οποία ξέσπασε αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, η γαλλική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η Ιταλία συνέχισε να συρρικνώνεται, ενώ το μόνο που κατάφερε η Γερμανία -η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης- ήταν να ξεφύγει απλώς από τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του προηγούμενου τριμήνου.
Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% σημειώνοντας την ίδια πτώση με αυτήν που είχε εμφανίσει και στους τρεις τελευταίους μήνες του 2012. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της χώρας «σοβαρή», υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα και τη συνολική αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία όπως είπε «οφείλεται πρωτίστως στις πολιτικές λιτότητας».
Στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ολάντ είπε ακόμη ότι οι σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε. τον τελευταίο καιρό -και πιο συγκεκριμένα αυτές που αφορούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ- αποκατέστησαν τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.
Προσέθεσε όμως ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση των ελλειμμάτων των χωρών-μελών δεν αρκούν για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ότι θα χρειαστεί η λήψη περισσότερων μέτρων όπως και η εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη που επικυρώθηκε στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2012.
Από την πλευρά του ο Μπαρόζο υπενθύμισε ότι η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή παράταση -ώς το 2015- της υποχρέωσης της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και τόνισε ότι η περίοδος αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Γερμανία πάντως κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη καταγράφοντας αναιμικό ρυθμό 0,1% έναντι συρρίκνωσης 0,7% που είχε σημειώσει στο δ' τρίμηνο του 2012. Ομοίως το ιταλικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5%, όπως άλλωστε και το ισπανικό ΑΕΠ, στην Πορτογαλία η ανάπτυξη συρρικνώθηκε κατά 0,3%, στη Φινλανδία κατά 0,1% ενώ στην Κύπρο κατά 1,3%. Το Βέλγιο αντίθετα κατάφερε να εμφανίσει οριακή ανάπτυξη 0,1%, ενώ στην Αυστρία το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο.
Xωρίς φως στο τούνελ
Το χειρότερο πάντως είναι ότι η παρατεταμένη ύφεση της ευρωζώνης δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τον Απρίλιο υποδεικνύουν ότι συρρίκνωση του ΑΕΠ των 17 χωρών θα συνεχιστεί και στο τρέχον τρίμηνο. Πάντως τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχειά της Eurostat επηρέασαν άμεσα το ευρώ που συνέχισε την καθοδική του τροχιά για ακόμη μία ημέρα υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση ώς το 1,2842 δολάριο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τις 4 Απριλίου.