Η διαχείριση του ΕΣΠΑ δημιουργεί αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχων και περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο
Της Τζένης Σουκαρά
Το ΕΣΠΑ, εκτός από «εργαλείο» ανάπτυξης, μετατρέπεται, ως φαίνεται, στην Πελοπόννησο και σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αιρετούς. Αυτό διαφάνηκε μέσα από την πρόσφατη συνεδρίαση των δημάρχων της Πελοποννήσου, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δεν έχουν βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των περιοχών τους και φυσικά την εκλογική πελατεία τους.
Την κατάσταση στην Πελοπόννησο την περιέγραψε στη συνεδρίαση ιδιαίτερα γλαφυρά ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, λέγοντας πως «οι δήμαρχοι νιώθουν σαν να ζητιανεύουν στις αυλές του περιφερειάρχη και των υπουργών για εντάξεις έργων. Ευνοημένοι είναι οι δήμαρχοι που δεν μιλούν και δεν κατηγορούν για τίποτα την περιφέρεια ή τα υπουργεία».
Αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του θεσμού μοιάζει με θηλιά στον λαιμό για τους περισσότερους, κυρίως όταν έχουν να διανύσουν έτος προεκλογικό. Ο κ. Νίκας ανέφερε ωςπαράδειγμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Πελοπόννησο την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη για την «ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια», κατά την οποία δεν του δόθηκε ο λόγος, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι το ζήτησε επανειλημμένα από τον συντονιστή-περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Στις παρεμβάσεις τους οι δήμαρχοι επισήμαναν πως πρέπει να υπάρξει επιτροπή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την Ε' Προγραμματική Περίοδο, ώστε να ενταχθούν έργα που θα έχει ανάγκη ο τόπος τους και για να μην υπάρξουν ξανά διαφωνίες μεταξύ περιφέρειας, υπουργείων και δήμων.
Πρόταση η οποία θα τεθεί στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα.
Είναι φανερό πάντως πως αυτή τη χρονιά η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τα κονδύλια της Ε' Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) αποτελούν ζητήματα που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα την Πελοπόννησο, αφού στα θέματα αυτά υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δημάρχων και του περιφερειάρχη.
Για την ώρα καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις, με τους δημάρχους να επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τον ρόλο τους στην Πελοπόννησο. Και είναι βέβαιο πως σε αυτό το μέτωπο που διαμορφώνεται, θα διεκδικηθούν η συνεργασία και ο διάλογος με ίσους όρους. Αλλιώς θα γίνει πόλεμος!