Pin It

Ανάμεσα στα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

getFile (5)Την τέταρτη χειρότερη θέση ανάμεσα στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλαμβάνει η Ελλάδα στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η Αλεξία Τσούνη, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, την πρώτη χειρότερη θέση καταλαμβάνει η Τουρκία ως η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει καθόλου το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία. Στη δεύτερη θέση έρχεται το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα στο Σύνταγμά του, αλλά δεν έχει κανέναν νόμο. Τρίτη είναι η Αρμενία που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, αλλά προβλέπει μια μεροληπτική και τιμωρητική πολιτική υπηρεσία, η οποία είναι υπό τον έλεγχο του στρατού. Τέταρτη είναι η χώρα μας γιατί ναι μεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, αλλά προβλέπει μια μεροληπτική και τιμωρητική πολιτική υπηρεσία που δεν είναι αμιγώς πολιτική.

 

«Αν θέλουμε να συγκριθούμε με το Μπανγκλαντές ή το Πακιστάν –που όμως βρίσκονται σε άλλη ιστορική φάση-, τότε ναι, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση. Αν όμως θέλουμε να συγκριθούμε με τις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ευρώπη το ζήτημα της θητείας είναι πλέον ένα απολίθωμα», τόνισε ο αντιρρησίας συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης. «Κομβικό ρόλο παίζουν οι ενώσεις εφέδρων και αποστράτων που επιδιώκουν μόνο να παίρνουν χρήματα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο μιλιταρισμός μπαίνει στα σχολεία. Το παιδί μου το πήγαν επίσκεψη σε ένα στρατόπεδο. Αυτές οι επισκέψεις αυξάνονται επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «λείπει η συζήτηση “Θέλουμε στρατό; Τι στρατό θέλουμε; Οι στρατιωτικοί είναι μια συντεχνία που κοιτάει τα συμφέροντά της. Αν μειώνονται οι φαντάροι, χάνουν την ισχύ τους».

 

«Η στρατιωτική ηγεσία τώρα ζητάει αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες. Η πολιτική ηγεσία δεν το απορρίπτει κατηγορηματικά, αλλά λέει ότι δεν θα το κάνει υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και τόνισε ότι η συμβολή στην αμυντική λειτουργία της χώρας δεν πρέπει να περιορίζεται στη στρατιωτική θητεία. «Συμβάλλεις περισσότερο στην αμυντική λειτουργία αν έχεις έναν γιατρό στο Καστελόριζο, παρά ένα ακόμα F16», ανέφερε.

 

Γιάννης Μπασκάκης

 

Scroll to top