03/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα βέτο του ανασχηματισμού

      Pin It

Του Τάσου Παππά

 

«Θέλουμε η τρικομματική κυβέρνηση να έχει ορίζοντα τετραετίας». Το λένε και οι τρεις αρχηγοί και αγωνίζονται να το πετύχουν. Το σχήμα έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα αρκετές φορές και αναμένεται να δοκιμαστεί και στο μέλλον, αφού τα τρία κόμματα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και έχουν αντίθετες απόψεις σε σοβαρά ζητήματα [φορολογικό, μεταναστευτικό].

 

Μέχρι τώρα, πάντως, τα κατάφεραν γιατί κανένα από τα τρία δεν θέλει εκλογές. Διαφωνίες πάντως θα προκύψουν και σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπουργείων στον επικείμενο ανασχηματισμό. Πρόσωπα του ενός κόμματος δεν αρέσουν στα επιτελεία των άλλων κομμάτων και, αν μπορούσαν, θα τα «έκοβαν». Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, προτίθενται να θέσουν βέτο.

 

Είναι γνωστό ότι, λίγο πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ είχε απαιτήσει να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο των υπουργών οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης.

 

Οι ενστάσεις του Φώτη Κουβέλη είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από το ΛΑΟΣ, ενώ ο κ. Βορίδης έχει ακόμη πιο βεβαρημένο πολιτικό μητρώο, αφού ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του από τον χώρο της εξτρεμιστικής Δεξιάς. Από την άλλη μεριά, ούτε ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε στη νέα κυβέρνησή του να βρίσκονται ο Α. Μανιτάκης και ο Α. Ρουπακιώτης.

 

Η συνεργασία τους δεν ήταν ανέφελη. Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης είχε δημιουργήσει προβλήματα, τόσο με την ευένδοτη στάση του στα αιτήματα των δικαστών και των δικηγόρων όσο και με την άρνησή του [σε πρώτη φάση] να υπογράψει το σχέδιο νόμου με το πακέτο των επαχθών μέτρων.

 

Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν θα επιμείνει ο κ. Σαμαράς. Κι αυτό γιατί, όπως έχουν καταστήσει σαφές από τη ΔΗΜΑΡ, «η απομάκρυνση ή η μετακίνηση Μανιτάκη θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια» [δήλωση του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ Θ. Μαργαρίτη στην τηλεόραση του Antenna]. Ακαμπτη εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ και για τον κ. Ρουπακιώτη.

 

Ο Φ. Κουβέλης διατηρεί από χρόνια φιλική σχέση με τον κ. Ρουπακιώτη και θα τον στηρίξει. Εκτός αν διευκολύνει την κατάσταση ο ίδιος ο κ. Ρουπακιώτης, ζητώντας να αποχωρήσει επικαλούμενος το γνωστό πρόβλημα υγείας που έχει.

 

Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε επίσης να ενισχύσει την κυβέρνησή του με στελέχη από την Κεντροαριστερά, τα οποία σήμερα είναι εκτός ΠΑΣΟΚ, ή βρίσκονται στο περιθώριο γιατί έχουν εκφράσει ζωηρές αμφιβολίες για την πολιτική Βενιζέλου.

 

Μια τέτοιου τύπου κίνηση, όμως, θα δυσαρεστούσε την Ιπποκράτους και θα κλόνιζε τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ευ. Βενιζέλο. Μια σχέση που δεν χάλασε ούτε με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το Μνημόνιο. Ο Α. Σαμαράς, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, αποφάσισε να αναδιπλωθεί για να μην πάει κόντρα στο ΠΑΣΟΚ.

 

Τις αντιρρήσεις που εκφράζει η ΔΗΜΑΡ για τους Βορίδη – Γεωργιάδη δεν μπορεί να τις υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί στην κυβέρνηση Παπαδήμου στελέχη του συνυπήρχαν με τους δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν όμως ότι ορισμένοι υπουργοί δεν ανταποκρίνονται όσο θα έπρεπε στα καθήκοντά τους.

 

Αναφέρουν για παράδειγμα τον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο. Πιστεύουν επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, όπως και με τον Α. Ρουπακιώτη.

 

Τέλος, δεν είναι λίγοι στην Ιπποκράτους εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει μεγάλη αυτονομία και συχνά τους αιφνιδιάζει με τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Δεν θα στενοχωρηθούν αν φύγει, ωστόσο δεν θα βάλουν θέμα απομάκρυνσής του, γιατί ξέρουν ότι ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον κ. Στουρνάρα η χημεία είναι πολύ καλή.

Scroll to top