Pin It

Το Reuters υποστηρίζει ότι θα αλλάξει τους κανονισμούς για παροχή ρευστότητας. Φόβοι για κλείσιμο αρκετών ιδρυμάτων

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

getFile (45)Σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στις πιο αδύναμες τράπεζες της ευρωζώνης και δυσκολότερο δανεισμό γι αυτές βλέπει το πρακτορείο Reuters από την επόμενη χρονιά, κάτι που όπως εκτιμάται θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο αρκετών ιδρυμάτων.

 

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμά του ότι από το 2014 η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις νέες εποπτικές αρμοδιότητές της προκειμένου να ξεχωρίσει τις αδύναμες τράπεζες δυσχεραίνοντας την πρόσβασή τους στα ταμεία της. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη ροή της χρηματοδότησής της προς τις πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ από την άλλη πλευρά θα υποχρεώσει τις πιο αδύναμες τράπεζες να προβούν σε κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Επιπλέον θα ωθήσει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν τα προβλήματα των τραπεζών της χώρας τους και ενδεχομένως θα οδηγήσει κάποιες από τις τελευταίες σε πτώχευση.

 

Η προσέγγιση αυτή καταμαρτυρά την αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΚΤ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εκτεταμένη παροχή στήριξης σε τράπεζες οι οποίες συχνά πυκνά παρέχουν αδύναμες εγγυήσεις. Ερχεται μετά την πρωτοφανή απειλή της ΕΚΤ να περικόψει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες της Κύπρου. «Οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν ρευστότητα έναντι εγγυήσεων. Αλλά τι μπορεί να γίνει για τις εθισμένες τράπεζες;» αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσωπο με γνώση του σκεπτικού της ΕΚΤ.

 

«Εάν μια τράπεζα επιστρέφει συνεχώς για να εξασφαλίζει ρευστότητα, η ΕΚΤ θα το κάνει πιο δύσκολο. Θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα. Θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί για την παροχή ρευστότητας» προσθέτει.

 

Η ΕΚΤ βασίζεται προς το παρόν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των χωρών της ευρωζώνης προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τράπεζες που δανείζονται από αυτήν. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει από τη στιγμή που θα αναλάβει και εποπτικό ρόλο. Η ΕΚΤ θα έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει από μόνη της ποιες τράπεζες έχουν αδύναμη κεφαλαιακή βάση και να απαιτεί την κεφαλαιακή τους ενίσχυση προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις χρηματοδοτικές της πράξεις.

 

Το εν λόγω δημοσίευμα του Reuters ήλθε -ενδεχομένως διόλου τυχαία- λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσίευση έρευνας-αποτίμησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αναχαιτίζουν τις επιπτώσεις που προκάλεσε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009. Η έρευνα επαναλαμβάνει ότι με τα μέτρα τους οι κεντρικές τράπεζες έσωσαν την παγκόσμια οικονομία. Τονίζει όμως από την άλλη πλευρά ότι αυτές θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ μεγάλες ζημιές όταν θα αρχίσουν να αποσύρουν την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική και τα τεράστια ποσά που έριξαν για να επαναφέρουν τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Προειδοποίηση

 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι όταν η αμερικανική Fed, η ιαπωνική Bank of Japan (BOJ) και η βρετανική Bank of England (BoE) επιχειρήσουν να εξομαλύνουν τους ισολογισμούς τους, ξαναπουλώντας τα ύψους τρισ. δολαρίων κρατικά ομόλογα που αγόρασαν στα τελευταία 4,5 χρόνια -με στόχο τη διάσωση του συστήματος- ενδεχομένως να βρεθούν ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του ΔΝΤ, οι ζημιές της Fed θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 4% του ΑΕΠ, της ΒοΕ να πλησιάσουν το 6% του ΑΕΠ και της BOJ να εκτοξευτούν πάνω από το 7%. Η έρευνα δεν κάνει αναφορά στην ΕΚΤ η οποία μόνο πέρυσι όμως διοχέτευσε σε τριετή φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες περί το 1 τρισ. ευρώ.

Scroll to top