Pin It

Επικίνδυνα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα, αλλά όλως περιέργως και από τη Γερμανία, έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Ελαττωματικά και επικίνδυνα παιχνίδια, μπλουζάκια βαμμένα με δηλητηριώδη χημικά, γυαλιά ηλίου που προσβάλλουν την όραση αντί να προστατεύουν τα μάτια και δεκάδες ηλεκτρικές συσκευές που προκαλούν ηλεκτροπληξία!

 

Ο κατάλογος των επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων που κοινοποιούνται κάθε χρόνο στο σύστημα RAPEX είναι πολύ μεγάλος.

 

Αποσύρσεις

 

Στην ετήσια έκθεση του 2012 για το σύστημα RAPEX αναφέρεται ότι αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 2.300 προϊόντα, δηλαδή 20% περισσότερα έναντι του 2011, με ανοδική τάση.

 

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Τόνιο Μποργκ εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι απαραιτήτως ανησυχητική και την αποδίδει στην αύξηση του αριθμού των προϊόντων και στη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου στις χώρες-μέλη.

 

Κι αν το 50% των προϊόντων που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα προέρχονται από την Κίνα, με το ποσοστό στα παιχνίδια να ξεπερνάει ακόμα και το 90% επιβεβαιώνοντας τον κανόνα των τελευταίων ετών, το ανησυχητικό είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία! Τα προϊόντα των γερμανικών επιχειρήσεων βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τα περισσότερα παράπονα εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Στην περίπτωση και των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η αιτία βρίσκεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες ποσότητες προϊόντων που παράγουν τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία και δευτερευόντως στην έλλειψη κανονισμών ασφαλείας.

 

Ο Τόνιο Μποργκ δεν εμφανίζεται καθησυχαστικός και απορρίπτει τις κατηγορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι επιεικής με χώρες όπως η Κίνα, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι καλές εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο.

 

«Συνεργάσιμοι» 

 

«Σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχουν πολιτικές εκπτώσεις έναντι καμίας χώρας. Και αυτό ισχύει και για την Κίνα» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι οι Κινέζοι είναι πολύ συνεργάσιμοι και ανταποκρίνονται με προθυμία στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ανησυχητική είναι η κατάσταση ως προς την προέλευση των προϊόντων, καθώς το ποσοστό των επικίνδυνων έχει ανέβει στο 11%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι δεν έχει βρει λύση στο πρόβλημα και προτείνει την υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης των προϊόντων.

 

Scroll to top