Ο Σαμαράς φαίνεται να αδυνατεί να εξασφαλίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα
Του Τάσου Τσακίρογλου
Με μια κοινή δήλωση,και πολλές προσδοκίες για κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας αποχωρεί από την Κίνα η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία ολοκλήρωσε το ταξίδι της στον ασιατικό γίγαντα με το κινεζοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη.Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η σκυτάλη πλέον περνά στους δεκάδες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Αντώνη Σαμαρά για επαφές και υλοποίηση των συμφωνιών.
Το πρωθυπουργικό ταξίδι στη Χώρα του Δράκου σε αναζήτηση επενδύσεων, όπως και το προηγούμενο στο Κατάρ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «ξεπούλημα των υποδομών της χώρας», ενώ από το όλο θέμα δεν λείπουν η γεωπολιτική και η διπλωματική πτυχή. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Κίνα με το μυαλό στην Ουάσινγκτον και την εκεί επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα, την ίδια ώρα που το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή μας έχει ανοίξει για τα καλά, αλλά και ο διεθνής παράγοντας και η Αγκυρα ασκούν πολλαπλές πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού με όρους «επείγοντος» και στη σκιά της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, θα κάνει μια σημαντική στάση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ (Transatlantic Adriatic Pipeline) για τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ενώ βρίσκεται σ' εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης ανάμεσα στον TAP και τον ανταγωνιστικό Nabucco West.
Σ' εκκρεμότητα βρίσκεται, όμως, και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει παράταση έως τις 29 Μαΐου για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, με την αζερική Socar να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το ενεργειακό παιχνίδι, σε περίπτωση επιτυχίας της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν θα έδινε μια ισχυρή ώθηση στον ΤΑΡ, αλλά θα προκαλούσε περαιτέρω σκιές στη σχέση με τη Μόσχα.
Ηδη ο γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, μιλώντας σε φόρουμ, έστειλε σαφές μήνυμα, λέγοντας ότι «ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ γίνεται με βάση τις προτάσεις που περιέχουν αριθμούς και βάσει αυτών των αριθμών παίρνονται οι αποφάσεις» και πρόσθεσε πως «εάν στην ιδιωτικοποίηση επικρατήσουν επιχειρηματικά κριτήρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ενδιαφερόμενες ρωσικές εταιρείες [Gazprom και Sintez] να τις πάρουν». Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι η προσέγγιση με το Αζερμπαϊτζάν είναι και μια κίνηση προσέγγισης (διά της πλαγίας) και της Ουάσινγκτον αλλά και των Βρυξελλών, που επιθυμούν σφόδρα να μείνει εκτός παιχνιδιού η Ρωσία.
Για «ολισθηρό δρόμο πώλησης και των τελευταίων υποδομών της χώρας» μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα, για «επενδυτικό περιβάλλον με τσακισμένους μισθούς το ΚΚΕ» και «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.