20/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ραντεβού στο συνέδριο

      Pin It

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ Οι προτάσεις Τσίπρα για άμεση διάλυση των συνιστωσών και ενιαία λίστα στις εσωκομματικές εκλογές ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις από 5 συνιστώσες, την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και τον Γλέζο και παραπέμφθηκαν για τον Ιούλιο

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

 

getFile (13)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Τα περισσότερα θα τα αποφασίσει το συνέδριο». Με αυτή τη λακωνική φράση περιέγραφαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις αποφάσεις που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του το Σαββατοκύριακο, καθώς επί της ουσίας οι συνιστώσες και οι τάσεις, που πρεσβεύουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, «άνοιξαν» τα χαρτιά τους για το τι θα υποστηρίξουν στη διαδικασία μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του Ιουλίου.

 

Η ομιλία Τσίπρα ουσιαστικά άνοιξε τη συζήτηση για τα δεδομένα με τα οποία θα βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα προς το συνέδριο του Ιουλίου, με στελέχη του περιβάλλοντός του να επισημαίνουν ότι από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «ουσιαστικά τέθηκε ο στόχος για ένα μαζικό και δημοκρατικό κόμμα, που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, θα σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν θα λειτουργεί υπό το καθεστώς των μηχανισμών».

 

Οι τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ήταν λογικό, επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της εσωκομματικής διάρθρωσης του κόμματος. Από την πλευρά της μειοψηφικής «Αριστερής Πλατφόρμας» οι τοποθετήσεις κινούνταν στο ίδιο μοτίβο: κριτική τόσο για τη στιγμή όσο και για τον χαρακτήρα των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις λίστες και τις συνιστώσες. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το Σάββατο επισήμανε ότι αν ενοχλεί όταν ένα μεμονωμένο πρόσωπο καταθέτει μια ιδιαίτερη άποψη, τότε «η εναλλακτική λύση είναι η δημιουργία ενός κόμματος-σιωπητήριου». Προσέθεσε δε ότι σε τέτοια περίπτωση «μόνο κρίσεις έρχονται, αδιέξοδα και καταρρεύσεις». Επισήμανε ακόμη ότι δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτής της Αριστεράς «είναι η απεριόριστη δημοκρατία, είναι τα δικαιώματα της διαφορετικής άποψης τα οποία θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους» και άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας λέγοντας ουσιαστικά ότι ανακαλύπτεται «εσωκομματικός εχθρός ώστε να δικαιολογηθεί η έλλειψη δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς σε όσα καταλόγιζαν στην ηγεσία τα στελέχη της μειοψηφίας. «Ο εχθρός είναι έξω από αυτή την αίθουσα», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος» και ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους ώστε να μην επιβληθεί «σιωπητήριο» στο κόμμα. Πρότεινε δε οι συνιστώσες να επιλέξουν αν θα αυτοδιαλυθούν, αν θα παραμείνουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ ως τάσεις ή θα αποτελούν παρατηρητές στο ενωτικό σχήμα.

 

Στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών παρενέβησαν με κοινό κείμενό τους ηγετικά στελέχη από πέντε από τις μικρότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Μανώλης Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Σταύρος Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Παναγιώτης Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Γιάννης Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά) στο κείμενό τους ασκούσαν σκληρή κριτική λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επικαλούμενος εντολές από 1.600.000 ψηφοφόρους, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν τη συνοχή και την ίδια τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ» και ζητούσαν την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν». Ο Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε μάλιστα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» την ηγεσία ότι προχώρησε σε ενέργειες «άτοπες από πλευράς τύπου και ουσίας» καθώς δεν υπήρξε καμία έγκριση από συλλογικά όργανα.

 

Ωστόσο μετά το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής ο Μανώλης Γλέζος εξέδωσε ανακοίνωση με ενωτική διάθεση. «Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνον ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις». Προσέθετε ωστόσο ότι «όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε».

 

Εν τέλει, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε στα των οργανωτικών η εκάστοτε τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίζει συναινετικά για τη μορφή της ψηφοφορίας των αντιπροσώπων στο ιδρυτικό συνέδριο, δηλαδή με ξεχωριστές ή ενιαία λίστα, ενώ όσον αφορά τη διάλυση των συνιστωσών και το αν θα υπάρχει δυνατότητα για ξεχωριστές λίστες στην εκλογή των νέων πολιτικών οργάνων, το ίδιο το σώμα του συνεδρίου θα αποφασίσει επ' αυτού. Ακόμη το μέτρο εκλογής αντιπροσώπων θα είναι το 10%, δηλαδή με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι σύνεδροι θα είναι περίπου 3.700 άτομα.

 

Ακόμη εγκρίθηκε το σχέδιο καταστατικού ως βάση συζήτησης για τις προσυνεδριακές διαδικασίες, αν και η «Αριστερή Πλατφόρμα» κάλεσε τα μέλη της να ψηφίσουν «λευκό».

 

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμενοι να σχολιάσουν τη διαδικασία και τις αποφάσεις της Κ.Ε., σημείωναν ότι «εκτέθηκαν όλες οι απόψεις, που είναι απολύτως σεβαστές και ισότιμες στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο». Προσέθεταν δε ότι «με συλλογικό και κατά απόλυτα δημοκρατικό τρόπο αποφασίσαμε για το πλαίσιο των προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Και τώρα τον λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

 

…………………………………………………………..

 

«Αλλάζουμε για να αλλάξουμε την κοινωνία»

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ Την πορεία προς το ενιαίο κόμμα των μελών περιέγραψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χτύπησε καμπανάκι για τη δημοκρατία και τόνισε ότι «θα τσακίσουμε τις επιστρατεύσεις»

 

 

getFile (14)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εμείς για να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία» κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του ενώπιον της Κ.Ε., προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών και οργανωτικής ένταξης», καθώς και «περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας».

 

Οσον αφορά το ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δείξουμε κατανόηση στις διαφορετικές ωριμάνσεις» των συνιστωσών, ενώ για το ζήτημα της δυνατότητας κατάρτισης ξεχωριστών λιστών για τις εσωκομματικές εκλογές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «παθογένειες και στρεβλώσεις» που πρέπει να αντιμετωπιστούν και διατύπωσε τη συγκεκριμένη πρότασή του «όχι να καταργηθεί η δυνατότητα ξεχωριστής λίστας, αλλά να έχει κάθε φορά το δημοκρατικό δικαίωμα το εκάστοτε σώμα να αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη διαδικασία της εκλογής», θέση η οποία ουσιαστικά σήμαινε υποχώρηση από την αρχική του άποψη για κατάργηση των λιστών γενικώς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Συνέδριο».

 

Στον σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της προκλητικής στάσης της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και της θέσης της Ν.Δ., λέγοντας ότι «το δημόσιο αγαθό που κινδυνεύει αυτή τη στιγμή περισσότερο είναι η δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε ότι η θεωρία των δύο άκρων «κατέρρευσε παταγωδώς χθες στη Βουλή» και «αφορά πλέον μόνο την ομάδα μονταζιέρας της Ν.Δ. και αμετανόητους ακροδεξιούς συνεργάτες και βουλευτές της». Εστειλε δε το μήνυμα πως η Αριστερά από εδώ και πέρα θα επιδείξει «μηδενική ανοχή απέναντι στις συμμορίες, απέναντι στους υβριστές της δημοκρατίας και της ιστορίας του λαού μας».

 

«Οσο το Μνημόνιο οδηγείται σε αδιέξοδο τόσο ξεδιπλώνεται ο επιθετικός κυβερνητικός αυταρχισμός στη χάραξη της πολιτικής» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την επιστράτευση των καθηγητών, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί «για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου που θα υπερασπιστεί τη δημόσια παιδεία, με καθηγητές, μαθητές και γονείς να παλεύουν συντονισμένα για τον ίδιο σκοπό». Προειδοποίησε δε ότι «τη φάμπρικα των επιστρατεύσεων και της συνταγματικής εκτροπής θα την τσακίσουμε. Την επόμενη φορά που θα το επιχειρήσουν η απεργία θα είναι πολιτική και διαρκής».

 

Οσο δε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «όραμα της κυβέρνησης είναι η κινητοποίηση της οικονομίας, η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια τεράστια Ειδική Οικονομική Ζώνη, με μισθούς εξαθλίωσης, με ανύπαρκτη προστασία του εργαζόμενου, με αφορολόγητα κέρδη για τους επιχειρηματίες, με μηδενική προστασία του περιβάλλοντος».

 

………………………………………………………………………

 

Οι «καυτές πατάτες» της επικαιρότητας

 

Την πολιτική αντιπαράθεση στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μονοπώλησαν τα θέματα της ευρωζώνης -μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο- αλλά και της στάσης του κόμματος στην απεργία των καθηγητών

 

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη συζήτηση επί των οργανωτικών, τα στελέχη του «ξιφούλκησαν» και επί των πολιτικών ζητημάτων, με τη μειοψηφία να εμφανίζει μια ακόμα πιο επιθετική θέση για την ευρωζώνη, εγκαινιάζοντας την προσυνεδριακή συζήτηση.

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τις θέσεις της σε ένα μακροσκελές «κείμενο συμβολής» με άξονα την κριτική προς την ηγεσία για σειρά ζητημάτων, όπου, αφού επισημαίνεται ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος πριν από τη διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου, τονίζεται ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στον εσωκομματικό και τον δημόσιο λόγο του σχήματος, ο οποίος πρέπει να παύσει. Η Αριστερή Πλατφόρμα σημείωνε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεμπλακεί από έναν «μυωπικό ευρωκεντρισμό», ενώ, πραγματοποιώντας «στροφή» και τοποθετούμενη ακόμα πιο επιθετικά έναντι της Ε.Ε. και του ευρώ, σημείωσε ότι «τόσο η ευρωζώνη όσο και η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται αλλά μόνο ανατρέπονται». Τέλος, η μειοψηφία υποστηρίζει ότι οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν κατεύθυνση «κατά πρώτο λόγο» στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα θα καταθέσει μέχρι την Παρασκευή τις εναλλακτικές προτάσεις της, οι οποίες θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία στελεχών στις διαδικασίες, που θα εισηγούνται τις απόψεις της μειοψηφίας.

 

Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι στελέχη της μειοψηφίας άσκησαν κριτική για τη στάση της Αυτόνομης Παρέμβασης έναντι της απεργίας των καθηγητών, αν και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής παρείχαν δημοσίως την υποστήριξή τους στα στελέχη της συνδικαλιστικής παράταξης. Επ' αυτού του θέματος κατατέθηκε και κοινό κείμενο προβληματισμού από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ηρώ Διώτη, η Βασιλική Κατριβάνου και ο Χρήστος Μαντάς, με το οποίο σημείωναν ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσαμε να κάνουμε όσα έπρεπε και όσα μπορούσαμε σε αυτή τη σημαντική μάχη. Υποτιμήσαμε τη μάχη και την εμβέλειά της, δεν οργανώσαμε την υποστήριξή της και δεν είχαμε εναλλακτικό σχέδιο μπροστά σε έναν αγώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Αναγνώριζαν ωστόσο ότι «η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απαγόρευση της επιστράτευσης και η κατεύθυνση που δόθηκε από τον πρόεδρο για τις επόμενες απεργιακές μάχες αποδεικνύουν ότι το κόμμα έχει αντανακλαστικά που του επιτρέπουν να αποτιμά και να διορθώνει λάθη» και καλούσαν το εννεαμελές όργανο να οργανώσει σχετικές συζητήσεις στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από την πλευρά πάντως της πλειοψηφίας, στελέχη έκριναν ιδιαίτερα θετικό το τελικό πολιτικό αποτέλεσμα. «Η συζήτηση από εδώ και πέρα δεν θα είναι μια μάχη χαρακωμάτων για τις πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά θα αναζητούμε τον τρόπο να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, το πώς θα οικοδομήσουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς, πώς θα διαμορφώσουμε το τοπίο στη μεταμνημονιακή εποχή». Με άλλα λόγια, τα ηγετικά κλιμάκια εμφανίζονται ικανοποιημένα με το γεγονός ότι αναζητάται πλέον η «συνταγή» για έναν αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από σκιαμαχίες και αντιπαραθέσεις που δεν λειτουργούν συνθετικά.

 

…………………………………………………………………

 

Αντιπαραθέσεις και στα πηγαδάκια

 

Αν έξω είχε ζέστη, μέσα στο Cine Κεραμεικός είχε καύσωνα, καθώς τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογούσαν σε πολυ υψηλούς τόνους για το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών και τις λίστες 

 

Του Φώτη Παπούλια

 

getFile (15)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το θερμόμετρο έξω από το Cine Kεραμεικός το μεσημέρι του Σαββατοκύριακου χτυπούσε κόκκινο, εντός της αίθουσας το κλιματιστικό προσπαθούσε να δροσίσει τους περίπου 250 συνέδρους, οι οποίοι παρακολουθούσαν με προσοχή την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος.

 

Αποφασιστικός, έτοιμος για ρήξεις με όλους και για όλα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας εξέπεμψε το στίγμα του νέου κόμματος στη νέα εποχή, δημιουργώντας σε ένα μέρος του ακροατηρίου τη βεβαιότητα ότι «επιτέλους θα γίνουμε σύγχρονο κόμμα», προκαλώντας ταυτόχρονα ρίγη δυσφορίας σε όσους αντιλαμβάνονταν ότι «οι προτάσεις του -κυρίως για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, τη λειτουργία των τάσεων και συνακόλουθα τη διατήρηση των λιστών- αγνοούν την ιστορία του κόμματος».

 

Οση ώρα από του βήματος μιλούσε ο Α. Τσίπρας, οι ψίθυροι έδιναν κι έπαιρναν, «μα τι λέει», «αυτά δεν περνάνε εύκολα», «μόνο έτσι μπορούμε να εμφανιστούμε ως σοβαρό κόμμα στην κοινωνία και να προτείνουμε προτάσεις και λύσεις», ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούγονταν. Μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου αρκετοί κεντροεπίτροποι έβαζαν στοίχημα «σε ποια θα κάνει πίσω» ή, στην καλύτερη περίπτωση, «τι θα δώσει και τι θα πάρει στο τέλος».

 

Οταν τελείωσε την ομιλία του, η αίθουσα έδινε την αίσθηση ενός τριχοτομημένου σώματος, άλλοι χειροκρότησαν, άλλοι έμειναν απαθείς και κάποιοι σχολίαζαν: «Αν θέλει να γίνει παντοδύναμος πρόεδρος, μάλλον διάλεξε λάθος ακροατήριο». Τα πηγαδάκια που στήθηκαν κατά τη διάρκεια του ολιγόλεπτου διαλείμματος μέχρι να αρχίσουν οι τοποθετήσεις των μελών ήταν απολύτως διαφωτιστικά του κλίματος.

 

«Δεν περνάει ούτε η αυτοδιάλυση ούτε η κατάργηση της λίστας» διατείνονταν στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», τα οποία έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι «οι συνιστώσες, η λειτουργία των τάσεων και οι “λίστες” αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του κόμματος, δεν καταργούνται με… διοικητικές αποφάσεις». Από κοντά και στελέχη της ΔΕΑ, τα οποία μάλιστα είχαν ήδη κάνει και τους… απαραίτητους υπολογισμούς, αφού όπως έλεγαν «στην ενιαία λίστα όποιος παίρνει το 51% τα παίρνει όλα και φεύγει». Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα μαθηματικά δεν μιλάνε τη γλώσσα της πολιτικής;

 

Οσοι συντάσσονταν με την πλειοψηφία κρατούσαν χαμηλούς τόνους. «Την κοινωνία την ενδιαφέρει η προοπτική που θα δώσουμε, όχι το πώς θα εκλέγονται οι σύνεδροι ή αν θα αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες» τόνιζαν, όμως η απάντηση ήταν έτοιμη: «Θέλετε να ελέγξετε το κόμμα και γι' αυτό προτείνετε και την εκλογή προέδρου από το συνέδριο».

 

Ορισμένοι σύνεδροι αγνοούν ότι εν έτει 2013 ουδείς στην κοινωνία ενδιαφέρεται αν θα εκλεγεί και με ποιον τρόπο το τάδε ή το δείνα στέλεχος, και κυρίως ότι ουδείς στην κοινωνία ενδιαφέρεται για τις αριστερές, κομμουνιστικές ή άλλες παραδόσεις. Εξάλλου, όπως και στο ποδόσφαιρο, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε…

 

Η φωνή των ομιλητών από το βήμα «χανόταν» στις συζητήσεις και στον θόρυβο της «γαλαρίας», οι συζητήσεις δεν ξεπέρασαν τα όρια των «ευγενών συνομιλητών», το κλίμα δεν πυροδοτήθηκε ακόμα και όταν άκομψα ακούστηκε η άποψη ότι «δεν θέλουν τον ενιαίο φορέα γιατί κάποιες συνιστώσες θα χάσουν μέρος ποσοστού της επιχορήγησης που τους αναλογεί».

 

Οσοι πόνταραν ότι θα γινόταν η «μεγάλη σφαγή» διαψεύστηκαν, δικαιώθηκαν όμως όσοι υποστήριζαν ότι όλα θα λυθούν στο συνέδριο, αφού οι συσχετισμοί στη βάση διαμορφώνονται υπέρ της πλειοψηφίας.

 

Οσοι εκτιμούσαν ότι οι ελιγμοί του Α. Τσίπρα θα μπλόκαραν την «Αριστερή Πλατφόρμα», σε πρώτη φάση δικαιώθηκαν. Ομως όσοι έστω και ως παρατηρητές περίμεναν ότι το διήμερο θα γινόταν η μεγάλη υπέρβαση έμειναν με στυφή γεύση, ίσως γιατί κάποιοι στην Αριστερά φοβούνται να κυβερνήσουν…

 

 

 

 

Scroll to top