20/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια Ευρώπη των πολιτών

      Pin It

Η EYΡΩΠΗ- ΚΡΙΣΗ

 

Tου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου*

 

getFile (19)Πριν από λίγες ημέρες «γιορτάσαμε» την 9η Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης, ημέρα όπου το 1950 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σουμάν, διατύπωσε την περίφημη Διακήρυξή του, προτείνοντας τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, την ΕΚΑΧ. Η Ευρώπη προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είχε λήξει 5 χρόνια πριν. Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν τότε να αποτρέψουν την επανάληψη ενός τέτοιου φρικτού πολέμου θέτοντας υπό κοινή διαχείριση την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα πιστεύοντας ότι αυτό θα καθιστούσε στο μέλλον έναν πόλεμο «όχι μόνον αδιανόητο, αλλά και υλικά αδύνατο», όπως αναφέρεται επί λέξει στη Διακήρυξη.

 

Σημαντικά αποσπάσματα αυτής της ιστορικής Διακήρυξης είναι ότι «η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί εάν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν» και ότι «η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διαμιάς, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα` θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μία πραγματική αλληλεγγύη».

 

Ο επίκαιρος χαρακτήρας αυτών των διατυπώσεων είναι προφανής, και στη σημερινή συγκυρία έχει ιδιαίτερη αξία να τονίσουμε ότι η προσπάθεια για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις όποιες ελλείψεις και καθυστερήσεις, πέτυχε τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο πάνω από μισό αιώνα.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάλτιν Σουλτς, δήλωσε χαρακτηριστικά, με αφορμή την επέτειο της 9ης Μαΐου, ότι ο εορτασμός της ημέρας αυτής ήταν πιο εύκολος σε καλές εποχές, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν εύρωστη, η απασχόληση σε υψηλά επίπεδα και η προοπτική ανάπτυξης ζωντανή. «Σήμερα, δυστυχώς, η επέτειος αυτή επισκιάζεται από τη βαθιά οικονομική κρίση και την ανεργία που πλήττει την Ευρώπη. Το να νιώθει κανείς Ευρωπαίος και να τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την Ευρώπη όπως είναι σήμερα. Σημαίνει, αντίθετα, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για να την αλλάξουμε και να τη μετατρέψουμε στην πραγματική Ευρώπη που επιθυμούν οι πολίτες» τόνισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Στις σημερινές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι πολίτες τους θα προστεθεί μια σημαντική πολιτική πρόκληση, που είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Μαΐου του 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που οι βουλευτές του εκλέγονται απευθείας από τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, προασπίζει τα συμφέροντα του Ευρωπαίου πολίτη και καταναλωτή. Εχει ιδιαίτερη σημασία η επικοινωνία μεταξύ του θεσμού και των πολιτών, με στόχο αφενός την ενημέρωσή τους για τον πολιτικοθεσμικό ρόλο και τη σημαντική συμμετοχή τού Ε.Κ. στη διαμόρφωση της νομοθεσίας της Ε.Ε. που επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων μας και, αφετέρου, την αντίστοιχη μεταφορά προς τους ευρωβουλευτές και τα πολιτικά όργανα των ανησυχιών και των προσδοκιών των πολιτών για την εξέλιξη της Ε.Ε.

 

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα είναι ο διοικητικός και επικοινωνιακός σύνδεσμος του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, με τους εθνικούς φορείς, τα ΜΜΕ και την κοινωνία των πολιτών. Το Γραφείο είναι ανοιχτό στο κοινό και παρέχει πληροφορίες τόσο για τη λειτουργία και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και, ευρύτερα, για θέματα που σχετίζονται με την κοινοτική νομοθεσία και τις πολιτικές προτεραιότητές του.

 

Η απευθείας επαφή με τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης το Ε.Κ. αναλαμβάνει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες και προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή της, στην αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και στην αντιμετώπιση των παρεπόμενων κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιώντας τη στρατηγική επικοινωνίας του Ε.Κ., το Γραφείο μας, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τις Περιφέρειες και τους Δήμους διοργανώνει ενημερωτικά, περιφερειακά συνέδρια όπου με συμμετοχή ευρωβουλευτών και στελεχών επιδιώκεται η ενημέρωση και ο ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες.

 

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, πραγματοποιώντας ανάλογες δράσεις ενημέρωσης και διαλόγου με τους πολίτες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με ορίζοντα τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

…………………………………………………….

 

*Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top