ΔΗΜΑΡ Με το βλέμμα στα οριακά αποτελέσματα που δίνουν τα γκάλοπ επιθυμεί να λειτουργήσει ως επισπεύδουσα δύναμη των μεταρρυθμίσεων και δηλώνει ανυποχώρητη στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές το διαφορετικό στίγμα της από τη Ν.Δ.
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Την πλήρη κυριαρχία του στη ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Φώτης Κουβέλης, καθώς με συντριπτική πλειοψηφία (και κανένα κατά ) εγκρίθηκε από την Κ.Ε. το Σαββατοκύριακο η εισήγηση του, με κεντρικό άξονα τη διεκδίκηση -μέσα από τη στήριξη της κυβέρνησης- πολιτικών που θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση, καθώς και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να εκλείψουν οι αιτίες που την προκάλεσαν.
Για άλλη μια φορά, εκτιμήθηκε θετικά η απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη η ΔΗΜΑΡ εφεξής να καταστήσει, με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της, σαφές το διακριτικό της στίγμα από τη Ν.Δ., αρχής γενομένης από την προώθηση και ψήφιση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης
Με το βλέμμα στα οριακά αποτελέσματα που δίνουν τα γκάλοπ, ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε αναβάθμιση των παρεμβάσεων του κόμματός του το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης, με στόχο, όπως διευκρίνισε στην ομιλία του, «να πετύχουμε αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, να λειτουργήσουμε ως επισπεύδουσα δύναμη των μεταρρυθμίσεων και να πρωταγωνιστήσουμε στην προώθηση ενός νέου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης».
Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου ο συντονισμός μεταξύ των τριών εταίρων να βελτιωθεί και η λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος να γίνει πιο άρτια πρότεινε τη θέσπιση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου, ενώ σημείωσε ότι η προσπάθεια για την πιο ομαλή συνεργασία των κομμάτων της κυβέρνησης και την αποδοτικότερη προώθηση του κυβερνητικού έργου «δεν εξαντλείται στα πρόσωπα». Διέγνωσε πάντως ελλιπή παρουσίαση των ώς τώρα παρεμβάσεων της ΔΗΜΑΡ και των αποτελεσμάτων που επιφέρουν, αναφορά που ερμηνεύτηκε ως αιχμή προς το Μαξίμου με αφορμή και τις πρόσφατες τριβές Ρουπακιώτη-Μπαλτάκου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέκρινε την ασφυκτική πολιτική της λιτότητας, την οποία ωστόσο υπηρετεί μέσω της συνειδητής εμπλοκής του κόμματός του στην κυβέρνηση, και υπεραμύνθηκε της συνέχισης του ελληνικού Μνημονίου και των «μεταρρυθμίσεων».
Ο ομιχλώδης ΣΥΡΙΖΑ
Εντύπωση προκάλεσε επίσης η πρότασή του για μια νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές το 2014, «που θα μειώσει δραστικά το χρέος και τις επιβαρύνσεις του, θα ενισχύσει την αναπτυξιακή διαδικασία και θα δώσει νέες δυνατότητες για άσκηση εκτεταμένης κοινωνικής πολιτικής και αποκατάσταση των αδικιών αυτής της πολύχρονης προσπάθειας».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλόγισε ασαφείς δεσμεύσεις, ομιχλώδεις εξαγγελίες και επένδυση στην πολιτική και κοινωνική ένταση «που δεν συνιστούν ρεαλιστική αντιπρόταση εξουσίας», ενώ για ακόμη μια φορά κράτησε κλειστή την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κοινής πορείας και ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν θα πρέπει να συγχέεται με συμπράξεις με άλλα κόμματα ή «εκχώρηση της πολιτικής μας αυτονομίας».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ