Pin It

Συνομιλίες για τη διεξαγωγή κοινών αμυντικών ασκήσεων και ανταλλαγή αντιπροσωπειών καθώς και πληροφοριών

 

Η Ουάσινγκτον έχοντας στείλει σαφή μηνύματα κατά «μονομερών ενεργειών» στο θέμα της ΑΟΖ και  της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ δείχνει ότι οι προτεραιότητές της περνούν από την Αγκυρα 

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Μπορεί το πολυπόθητο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον να μπήκε για πολλοστή φορά στον πάγο, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν να μη βιάζονται, αλλά η Αθήνα στρέφει τώρα το βλέμμα στο Τελ Αβίβ, καθώς ο παράγοντας χρόνος αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στο θέμα των γεωπολιτικών και επιχειρηματικών συμμαχιών με άξονα το ενεργειακό.

 

Στο πλαίσιο αυτό το Ισραήλ θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν.

 

 

Tρία ζητήματα

 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν τρία ζητήματα: ο προσδιορισμός ημερομηνίας για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (θέμα για το οποίο, ταξίδι στο Τελ Αβίβ θα πραγματοποιήσει συντόμως και ο Δ. Αβραμόπουλος), ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και η περαιτέρω σφυρηλάτηση του «αμυντικού τόξου» (με επίκεντρο την «ενεργειακή ασφάλεια») Ισραήλ-Κύπρου-Αθήνας. Το τελευταίο αναμένεται να υλοποιηθεί με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και την ανταλλαγή αντιπροσωπειών και πληροφοριών.

 

Προ ημερών ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, είχε δηλώσει ότι «οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, καθώς έχουν ισχυροποιηθεί και έχουν αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα». Μάλιστα είχε επιχειρήσει να αποσυνδέσει την προσέγγιση αυτή από τις σχέσεις Τελ Αβίβ-Αγκυρας, λέγοντας ότι «αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει ως αναφορά τις διμερείς μας σχέσεις με άλλη χώρα».

 

Την ενδυνάμωση των τριπολικών σχέσεων επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή του και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας. «Υπάρχει πολιτική βούληση και συναπόφαση να εργαστούμε από κοινού. Οι διαδοχικές μου επισκέψεις σε Ισραήλ και Ελλάδα έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου, σε τομείς όπως της ενεργειακής ασφάλειας, της έρευνας και διάσωσης, των ασύμμετρων απειλών, της συνδρομής σε ανθρωπιστικές αποστολές κ.λπ.», τόνισε ο Φώτης Φωτίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγούν σε επανασχεδιασμό των σχέσεων με την Αθήνα, ενώ αποκάλυψε ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο της απόφασης για απόκτηση ειδικού εξοπλισμού για την προστασία των εγκαταστάσεων στην ΑΟΖ, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση, αποφάσισε την προμήθεια δύο περιπολικών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης. Πιθανότατα η παραγγελία θα δοθεί στο Ισραήλ και ίσως λάβει τη μορφή της μίσθωσης. Στις 8 Μαΐου ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Τελ Αβίβ, είχε κάνει σαφή αναφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου ευρωασιατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, πρόταση προς την οποία φάνηκε αρκετά συγκρατημένος ο Ισραηλινός ομόλογός του, Σιμόν Πέρες.

 

Ο Φωτίου στη Μόσχα 

 

Την ίδια ώρα ο Φ. Φωτίου ετοιμάζεται για το ταξίδι του την Τετάρτη στη Μόσχα, όπου θα συζητηθούν αμυντικές συμφωνίες. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, σε μια κίνηση προορισμένη να δείξει το καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο πλευρών, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία, Βιάτσεσλαβ Σούμσκι, επισκέφθηκε προχθές το ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Παντελέγεφ», που έχει καταπλεύσει μαζί με άλλα σκάφη του ρωσικού στόλου στο λιμάνι της Λεμεσού.

 

Η Ουάσινγκτον, έχοντας στείλει σαφή μηνύματα κατά «μονομερών ενεργειών» στο θέμα των ΑΟΖ και αναμένοντας τις εξελίξεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, έχει με έμπρακτο τρόπο δείξει ότι οι προτεραιότητές της περνούν σ' αυτή τη φάση από την Αγκυρα, ενώ στο Κυπριακό κρατά αποστάσεις από τις ασφυκτικές τουρκικές πιέσεις ν' αρχίσουν εδώ και τώρα διαπραγματεύσεις, κάτι που, ως φαίνεται, μπορεί να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top