Από τον Μάιο του 2012 και μετά επαναλειτούργησαν τα γραφεία των πολιτικών «δεξαμενών σκέψης» που πρόσκεινται σε γερμανικά κόμματα
Του Νίκου Σβέρκου
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, εν μέσω μάλιστα της κρίσης, είναι ζητούμενο για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Ηδη από τον Μάρτιο του 2010, μετά τη συνάντησή της με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, οι φράσεις-κλειδί ήταν οι εξής: «Στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται η οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας» και «Γερμανία και Ελλάδα θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς».
Ανάμεσα στους άλλους τομείς βρισκόταν και το ζήτημα της πολιτικής επικοινωνίας και επιρροής που οφείλει να έχει η γερμανική κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας στο αντίστοιχο ελληνικό. Δεν είναι πάντως τυχαίο το γεγονός ότι ταυτόχρονα, τον Μάιο του 2012, επαναλειτούργησαν στην Ελλάδα γραφεία πολιτικών «δεξαμενών σκέψης» που πρόσκεινται σε γερμανικά κόμματα – και μάλιστα με σαφή οικονομική υπόδειξη για διεθνείς δραστηριότητες.
Ενώ είχαν λάβει επιχορήγηση πάνω από 7,3 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του 2011 από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για τη λειτουργία τους εντός συνόρων, το 2012 έλαβαν συνολικά κονδύλια 8 εκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για επέκταση στο εξωτερικό.
Τι κάνουν και πού στοχεύουν όμως τα παραρτήματα των γερμανικών πολιτικών ινστιτούτων στην Ελλάδα; Μια αναλυτική επισκόπηση δείχνει ότι στην πλειονότητά τους αποσκοπούν στη διοργάνωση σεμιναρίων για την οικονομία, την παραγωγικότητα, τα ΜΜΕ αλλά και την ενίσχυση αλλοδαπών που σπουδάζουν στη Γερμανία. Στους νευραλγικούς τομείς, δηλαδή, για την επιβολή και τη διαιώνιση οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής.
«ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ»
Εδώ και λίγες μέρες έχει κλείσει ένας χρόνος απ' όταν το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), επαναδραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα, προσθέτοντάς την στη λίστα των 120 χωρών στις οποίες «παρεμβαίνει». Διακηρυγμένος στόχος είναι να συμβάλει «στο να αντεπεξέλθει ορθά η Γερμανία στην αυξημένη ευθύνη της έναντι ολόκληρου του κόσμου».
Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι σήμερα έχει συνδιοργανώσει το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας», ένα επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του σημερινού επικεφαλής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου, και του Σωκράτη Λαζαρίδη, προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «Ελληνογερμανικό Εργαστήρι Δημοσιογραφίας» που έχει συστήσει το Ιδρυμα Αντενάουερ, με σύνθημα: «Φιλία στην εποχή της κρίσης».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μάλιστα μιλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο στα εγκαίνια του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος, υμνώντας τον Αντενάουερ και τον Γκούσταβ Στέεσεμαν επειδή «και οι δύο κατηγορήθηκαν και στο εσωτερικό των χωρών τους και στο εξωτερικό ότι είχαν αποδεχθεί τους όρους των “ξένων δυναστών”».
Το παράρτημα του Ιδρύματος Αντενάουερ έχει τα γραφείο του στην οδό Μουρούζη, ενώ εκ των προνομιακών συνομιλητών του φέρεται ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανιδης. Ωστόσο το Ιδρυμα δεν έχει αποκλειστική στόχευση στον χώρο της συντηρητικής δεξιάς, αφού διατηρεί καλές σχέσεις και με το ΕΛΙΑΜΕΠ αλλά και «με φορείς της κοινωνίας των πολιτών» όπως εργατικά συνδικάτα.
«ΕΜΠΕΡΤ»
̈́Σε λίγα μέτρα απόσταση από τα γραφείο του Ιδρύματος Αντενάουερ βρίσκεται το παράρτημα του πολιτικού Ινστιτούτου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ, το οποίο επαναδραστηριοποιήθηκε και αυτό τον Μάιο του 2012. Το γραφείο, του οποίου προΐσταται ο Χρήστος Κατσιούλης, παράγει αδιαλείπτως εκθέσεις μελετών γύρω από την οικονομία, την ανεργία και την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατη μια μελέτη σχετικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο του περασμένου Μαρτίου. Εκεί μάλιστα ανέφερε ότι εν μέσω χειροκροτημάτων «μόνο τη στιγμή της έλευσης του Γιώργου Παπανδρέου στην αίθουσα υπήρξε η αίσθηση ενότητας του κόμματος».
Τακτικοί συνεργάτες του εμφανίζονται μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΣΤΑΜΕ, ενώ το ινστιτούτο υποστηρίζει σθεναρά το «Ελληνογερμανικό δίκτυο “Περιφέρειες, Δήμοι, Ανθρωποι”» που επικεντρώνεται σε σεμινάρια και προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο σε Ελλάδα και Γερμανία. Σημαντικό μερίδιο στις δραστηριότητες καταλαμβάνει και το πρόγραμμα υποτροφιών για σπουδές Ελλήνων στη Γερμανία.
«ΜΠΕΛ»
Και οι Πράσινοι της Γερμανίας έχουν εξαπλώσει τις ερευνητικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Αριστοτέλους. Εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, που δραστηριοποιείται και αυτό από την άνοιξη του 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει συσταθεί το «Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», ενώ η μεγαλύτερη καμπάνια του Ινστιτούτου είναι η «Συμμαχία για το νερό», από κοινού με τη ΜΚΟ «Μεσόγειος SOS» (ιδρυτικό μέλος της ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος). Ακόμα, στόχος του Ινστιτούτου μεταξύ άλλων είναι η χρηματοδότηση ερευνών και σχεδίων για περιβαλλοντικά έργα και επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
«ΖΑΪΝΤΕΛ»
Τελευταίο στην Ελλάδα άνοιξε το παράρτημα του Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ, που πρόσκειται στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), τους κυβερνητικούς «αδελφούς» της Ανγκελα Μέρκελ. Με τα γραφεία του στην οδό Ρηγίλλης, το Ινστιτούτο λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα. Το ινστιτούτο ευελπιστεί να επεκταθεί στη διοργάνωση δραστηριοτήτων και σεμιναρίων για ζητήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης μάνατζμεντ και για την επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση. Μάλιστα, συνεργάζεται, όπως και το Ιδρυμα Αντενάουερ, με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι πρώτες μάλιστα συναντήσεις «κορυφής» πραγματοποιήθηκαν με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Μάκη Βορίδη και τον Γιάννη Μιχελάκη.
«ΝΑΟΥΜΑΝ
«ΝΑΟΥΜΑΝ»
Το Ινστιτούτο Φρίντριχ Νάουμαν, που πρόσκειται στους Φιλελεύθερους (FDP) εταίρους στη γερμανική κυβέρνηση, δεν διατηρεί πλέον γραφεία στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα και της ανυπαρξίας ισχυρού πολιτικού «αδελφού» στη χώρα μας. Μία από τις τελευταίες εν Ελλάδι εκδηλώσεις περιελάμβανε στο πάνελ τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτη Γεννηματά, τον ευρωβουλευτή του FDP Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνο Τζήμερο.
Ωστόσο το Ινστιτούτο πραγματοποιεί συχνά πυκνά εκδηλώσεις στη Γερμανία με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτικών, όπως ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο επικεφαλής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ενώ έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τα ΜΜΕ.
………………………………………………………………
«ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ»
Τον Οκτώβριο του 2012 άνοιξε το παράρτημά του στην ελληνική πρωτεύουσα το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, και συγκεκριμένα στην οδό Καλλιδρομίου. Πρόκειται για το ινστιτούτο που πρόσκειται στο Die Linke, και του οποίου οι δραστηριότητες σημείωσαν παγκόσμια «έκρηξη» απόρροια της εκλογικής έκρηξης του.
Στα εγκαίνια του παραρτήματος στην Αθήνα παραβρέθηκαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ, ενώ στους στόχους του περιλαμβάνονται αναλύσεις και εκδηλώσεις για την κρίση και τις απαντήσεις της Αριστεράς, τον νεοναζισμό στην Ελλάδα (διοργανώθηκε πολυήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ), τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεταναστευτικό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Πέραν αυτών, πάντως, οι ιθύνοντες έχουν επισημάνει ότι στόχο αποτελεί και η πολιτική και η ιδεολογική βοήθεια προς τους «συντρόφους» στην Ελλάδα στις προσεχείς μάχες.