01/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μίσος μέχρι… αηδίας

      Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Εδώ και πολλά χρόνια, ένα ματς Γιουβέντους-Τορίνο δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Οι αγωνιστικές διαφορές είναι τεράστιες. Η «Κυρία» διαθέτει τίτλους και λάμψη, ενώ η «Γκρανάτα» παλεύει με το ανεβοκατέβασμα κατηγοριών.

 

Κι όμως, αυτό το ντέρμπι είναι πιο «σκληρό» από πολλά άλλα στον κόσμο. Και θα το δούμε απόψε στο νέο γήπεδο της Γιούβε. Ενα ντέρμπι… θανάτου, που προκαλεί ακόμη και αηδία.

 

Οι δύο σύλλογοι έχουν έντονη αντιπαλότητα από την πρώτη μέρα ίδρυσης της Τορίνο. Το 1906 ο παράγοντας της Γιουβέντους Αλμπέρτο Ντικ τσακώθηκε, αποχώρησε και ίδρυσε τη δεύτερη ομάδα της πόλης. Εκατόν έξι χρόνια έχουν περάσει και η εχθρότητα, αντί να υποχωρήσει, φουντώνει.

 

Από τη μία οι συντηρητικοί πλούσιοι της Γιουβέντους και από την άλλη η εργατική τάξη, η φτωχολογιά του Τορίνο. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι μέσα στην πόλη, η Τορίνο έχει τους περισσότερους οπαδούς. Η Γιουβέντους μειονεκτεί σημαντικά, αν και έχει εκατομμύρια φιλάθλους που την υποστηρίζουν φανατικά σε όλη τη βόρεια Ιταλία.

 

Το 1949, η μεγάλη Τορίνο των τεσσάρων σερί πρωταθλημάτων ξεκληρίστηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στον λόφο Σουπέργκα, έξω από την πόλη. Για πάρα πολλά χρόνια, στα ντέρμπι ανάμεσα στους δύο συλλόγους, οι οπαδοί της Γιουβέντους άνοιγαν τα χέρια τους σε σχήμα αεροπλάνου, κατά την εκφώνηση της ενδεκάδας του αντιπάλου… Στο τέλος, φώναζαν… «Μπουμ. Σουπέργκα»!

 

Δυστυχώς, κάποτε ήρθε η ώρα των αντιποίνων. Το 1985, 39 φίλοι της Γιουβέντους έχασαν τη ζωή τους στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών από χούλιγκαν της Λίβερπουλ. Οι «κάφροι» της Τορίνο δεν έχασαν ευκαιρία: «Ευχαριστούμε Λίβερπουλ» και «Δώστε μας ακόμα ένα Χέιζελ» ήταν τα συνθήματα που επινόησαν…

 

Μια ακόμη τραγική στιγμή υπήρξε το 1967. Επειτα από ένα ματς όπου η Τορίνο νίκησε με 4-0, οπαδοί της Γιουβέντους βεβήλωσαν τον τάφο του παλιού άσου της «Γκρανάτα», Τζίτζι Μερόνι.

 

Και μη χειρότερα για το «Ντέρμπι ντέλα Μόλε». Την παλιά συναγωγή Μόλε Αντονελιάνα, που σήμερα είναι μουσείο κινηματογράφου, το ψηλότερο στον κόσμο και σημείο αναφοράς για τη βιομηχανική πόλη της βόρειας Ιταλίας.

 

 

 

 

 

Scroll to top