Pin It

Η ΕΥΡΩΠΗ-ΚΡΙΣΗ

 

Του Χρήστου Τσιαγκλή

 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών υιοθετήθηκε ως θεσμός το 2012 και αποτελεί ουσιαστικά πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προτείνει νομοθεσία, χωρίς καμία δέσμευση.

 

Η πρωτοβουλία πολιτών ξεκινάει με τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Πολιτών, αποτελούμενης από τουλάχιστον 7 πολίτες (με δικαίωμα ψήφου) της Ε.Ε. –και όχι από οργανώσεις- που κατοικούν σε τουλάχιστον 7 διαφορετικά κράτη-μέλη, από τα οποία πρέπει να συλλεγεί ένας ελάχιστος αριθμός υπογραφών. Επί παραδείγματι, από την Ελλάδα ο ελάχιστος αριθμός έχει οριστεί σε 16.500 υπογραφές. Η πρωτοβουλία καταχωρίζεται στον ευρωπαϊκό ιστότοπο και παρέχεται η δυνατότητα συγκέντρωσης των υπογραφών μέσα σε ένα χρόνο. Η πρωτοβουλία μπορεί να αφορά οποιονδήποτε τομέα για τον οποίο η Επιτροπή έχει την εξουσία να νομοθετεί, όπως περιβάλλον, γεωργία, μεταφορές και δημόσια υγεία.

 

Ενέργειες

 

Αν συγκεντρωθούν 1.000.000 υπογραφές, η Επιτροπή υποχρεούται να εξετάσει προσεκτικά την πρωτοβουλία και συγκεκριμένα εντός τριμήνου:

 

• οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν με τους διοργανωτές προκειμένου οι τελευταίοι να τους εξηγήσουν λεπτομερώς τα θέματα που θίγει η πρωτοβουλία τους

 

• οι διοργανωτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

• η Επιτροπή θα απαντήσει επίσημα και θα αναφέρει τις ενέργειες που θα προτείνει ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία πολιτών -εφόσον προτείνει ενέργειες-, καθώς και τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

 

Η απάντηση, η οποία θα έχει μορφή ανακοίνωσης, θα εκδοθεί επίσημα από το σώμα των επιτρόπων και θα δημοσιευθεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

 

Εν τούτοις η Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να προτείνει νομοθεσία. Αν, όμως, αποφασίσει να υποβάλει νομοθετική πρόταση θα ακολουθηθεί η συνήθης νομοθετική διαδικασία: η πρόταση της Επιτροπής υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και αν εγκριθεί γίνεται νόμος.

 

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής της είχαν καταχωρισθεί 12 πρωτοβουλίες, οι οποίες προέρχονται από Ευρωπαίους πολίτες ή οργανώσεις βάσης και όχι από ομάδες πίεσης ή μεγάλες εταιρείες. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει και τη διάθεση των απλών πολιτών να συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διάλογο και αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι αυτό το νέο εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας ήταν απαραίτητο.

 

Σήμερα «τρέχουν» 14 πρωτοβουλίες πολιτών για θέματα που αφορούν από το βασικό εγγυημένο εισόδημα και το δικαίωμα στο νερό μέχρι τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την απαγόρευση πειραμάτων σε ζώα.

 

………………………………………………………………. 

 

Εκστρατεία για βασικό εγγυημένο εισόδημα

 

Το βασικό εγγυημένο εισόδημα ως ανθρώπινο δικαίωμα εν μέσω οικονομικής κρίσης επιδιώκουν να διασφαλίσουν οι πολίτες της Ε.Ε.

 

Από τις 14 Ιανουαρίου 2013, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Βασικό Εισόδημα, ξεκίνησε η εκστρατεία που θα διαρκέσει ένα χρόνο –μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014 και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Στόχος η συλλογή 1.000.000 δηλώσεων υποστήριξης από τουλάχιστον 7 κράτη-μέλη, προκειμένου να ανοίξουν οι πύλες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο και θα υποχρεωθεί να εξετάσει προσεκτικά το αίτημα και να προγραμματίσει δημόσια ακρόαση. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ήδη 15 κράτη-μέλη.

 

Το βασικό εγγυημένο εισόδημα μπορεί να αποτελέσει κρατική εγγύηση ότι οι πολίτες ενός κράτους θα έχουν αρκετό εισόδημα, χωρίς προϋποθέσεις, για να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Από τον 17o αιώνα (Τhomas Paine) μέχρι και τα νεότερα χρόνια (John Maynard Keynes, John Kenneth Galbraith, Milton Friedman, Richard Nixon και ο Martin Luther King Junior), το βασικό εγγυημένο εισόδημα αποτελεί κοινωνικό ζήτημα που έχει απασχολήσει τους νεοκλασικούς και τους οικονομολόγους από διαφορετικές σχολές σκέψης.

 

……………………………………………………….

 

Εκστρατεία για το νερό 

 

Το νερό είναι ή όχι ανθρώπινο δικαίωμα; Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατ. υπογραφές από όλη την Ευρώπη. Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Η Πρωτοβουλία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, που είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Σήμερα περίπου 2 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν τις κατάλληλες παροχές σε νερό ή αποχέτευση. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα που απειλούνται με διακοπή, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

 

Σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ιδιωτικοποιήσεις, ως βασικό σημείο εκκίνησης τίθεται η υποχρέωση των κυβερνήσεων για παροχή νερού καλής ποιότητας και υγιεινής για όλους. Στις περισσότερες χώρες, οι υπηρεσίες παρέχονται από δημόσιες επιχειρήσεις, και μόνο σε λίγες χώρες από ιδιωτικές εταιρείες. Ως εκ τούτου οι υπηρεσίες νερού πρέπει να είναι διαθέσιμες και οικονομικά προσιτές και να μην οδηγηθούμε μελλοντικά στην παραμέληση των περιοχών από ζημιογόνους εταιρείες.

 

…………………………………………………………………..

 

ΟΙ 14 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 

Δικαίωμα ψήφου στη χώρα διαμονής www.letmevote.eu/

Στοπ στην Οικοκτονία www.endecocide.eu

Βασικό Εισόδημα www.basicincomeinitiative.eu

Ενιαία χρέωση τηλεπικοινωνιών www.onesingletariff.com

Βιώσιμοι δρόμοι www.30kmh.eu

Πλουραλισμός ΜΜΕ www.mediainitiative.eu/

Κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΠΠ www.openpetition.eu

Αναστολή πακέτου Ενέργειας και Κλίματος www.affordable-energy.eu/

Υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων, κατά της αποτέφρωσης http://ice.id.st

Ευρωπαϊκή Παιδεία Υψηλής Ποιότητας www.EuroEdTrust.eu

Σταματήστε τη ζωοτομία www.stopvivisection.eu

Κατά των αμβλώσεων www.oneofus.eu/

Ανθρώπινο δικαίωμα η ύδρευση και η αποχέτευση www.right2water.eu/

Αδελφότητα 2020 www.F2020.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top