Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο επικύρωσε τις πειθαρχικές ποινές που είχαν επιβληθεί σε έναν δικηγόρο και τρεις δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ακύρωσε την οριστική παύση σε υπάλληλο η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση λόγω καρκίνου
Της Μαρίας Δήμα
Επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις πειθαρχικές ποινές της οριστικής παύσης που είχαν επιβληθεί σε έναν δικηγόρο και τρεις δημοσίους υπαλλήλους. Αντίθετα, με άλλη απόφασή του, ακύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που είχε επιβληθεί σε υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου του μαστού.
Ειδικότερα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο επισφράγισε την πειθαρχική ποινή σε βάρος Αθηναίου δικηγόρου, που του είχε επιβληθεί η οριστική παύση από τα καθήκοντά του. Ο δικηγόρος είχε παραπεμφθεί πριν από επτά χρόνια, καθώς υπήρχαν σε βάρος του πέντε πρωτοβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις, γιατί χρησιμοποιούσε επί ένα έτος καθαρίστρια χωρίς να την πληρώνει, γιατί εισέπραξε χρήματα από πελάτη του χωρίς να παράσχει τις συμφωνηθείσες δικηγορικές υπηρεσίες και αρνήθηκε την επιστροφή τους κ.ά.
Με τη δεύτερη απόφασή τους, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η ποινή της οριστικής παύσης που είχε επιβληθεί σε υπάλληλο του ΙΚΑ Ιωαννίνων είναι η προσήκουσα και απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς της. Η υπάλληλος ζημίωσε το ασφαλιστικό ίδρυμα κατά 125.359 ευρώ, ενώ από το Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση (εκκρεμεί σχετική αίτηση αναίρεσης).
Υπεξαίρεση 36.064 ευρώ
Με τρίτη απόφασή του, το ΣτΕ επικύρωσε την πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης που επιβλήθηκε στην προϊσταμένη εσόδων του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αλιβερίου, η οποία υπεξαίρεσε το ποσό των 36.064 ευρώ από το δωρόσημο των εργατοτεχνικών οικοδομών, ζημιώνοντας με το συγκεκριμένο ποσό τον πρώτο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Σημειώνεται ότι, όταν αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, η προϊσταμένη επέστρεψε το υπεξαιρεθέν ποσό.
Ακόμα, το ΣτΕ ασχολήθηκε με θυρωρό του ΥΠΕΧΩΔΕ που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε έπρεπε να βοηθήσει τη γυναίκα του στο καθαριστήριο που είχε, αλλά και γιατί δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του να εργάζεται μόνο Σαββατοκύριακα. Κατά τους δικαστές η ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά του είναι η προσήκουσα.
Αντίθετα, άλλη αντιμετώπιση επιφύλαξαν οι ανώτατοι δικαστές στην περίπτωση γυναίκας δημοσίου υπαλλήλου η οποία προσβλήθηκε από καρκίνο του μαστού. Το ΣτΕ μετέτρεψε την ποινή της οριστικής παύσης που είχε επιβληθεί στην υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, με αναπηρία άνω του 67%, για αδικαιολόγητη μακρά αποχή από την υπηρεσία της σε προσωρινή παύση έξι μηνών, με πλήρη στέρηση αποδοχών. Η νεαρή γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 7 και 3 ετών αντίστοιχα, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» λόγω αδενοκαρκινώματος του μαστού.
Της είχαν δοθεί κατ’ επανάληψη αναρρωτικές άδειες, ενώ η ίδια μερικές φορές είχε αρνηθεί να προσέλθει για εξέταση σε υγειονομική επιτροπή. Παράλληλα, είχε αιτηθεί να της χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση από την υπηρεσία της, καθώς είχε ήδη λάβει άδεια άνευ αποδοχών και δεν είχε δικαίωμα να πάρει άλλες. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και βεβαίωση του διευθυντή του «Αγ. Σάββα» από την οποία προέκυπτε η σοβαρή επιδείνωση της υγείας της (εγκεφαλική επινέμηση και γενίκευση της νόσου).