Pin It

Φαίνεται να κατατίθεται στη Βουλή μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Ζητούμενα η στάση που θα τηρήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ώστε να μην αλλοιωθεί δραστικά η φυσιογνωμία του και κατά πόσο θα αντιδράσουν στην κωλυσιεργία που παρατηρείται

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Στις ελληνικές καλένδες, προφασιζόμενη λόγους ουσίας και διαδικασίας, παραπέμπει η κυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, γράφοντας, προφανώς, στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συντονισμένες πιέσεις για επιτάχυνση της επεξεργασίας και ψήφισής του από τη Βουλή που ασκούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και αγνοώντας επιδεικτικά την υποχρέωση της χώρας να εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία αλλά και την έκθεση-κόλαφο για την Ελλάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάνει λόγο για έκρηξη του αντισημιτισμού εξαιτίας της Χρυσής Αυγής.

 

Το μέγαρο Μαξίμου δείχνει παράλληλα να αδιαφορεί προκλητικά και για τις αναταράξεις που ενδέχεται να προκληθούν εντός του κυβερνητικού σχήματος, παίρνοντας πιθανότατα παράδειγμα από τις συνήθεις κυβιστήσεις των άλλων δύο εταίρων της, που την κρίσιμη στιγμή αναδιπλώνονται εν ονόματι της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής.

 

Εμπειροι κοινοβουλευτικοί κύκλοι με γνώση των κυβερνητικών σχεδιασμών έλεγαν χθες με κατηγορηματικό τρόπο στην «Εφ.Συν.» ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να έρθει στην Ολομέλεια νωρίτερα από τον Αύγουστο ή, οριακά, στα τέλη Ιουλίου.

 

H επεξεργασία 

 

Διευκρινίζοντας τα διαδικαστικά, εξηγούσαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στις 10 Μαΐου το νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και σήμερα θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η επεξεργασία θα διαρκέσει από 15 μέρες έως έναν μήνα, θα ακολουθήσει η διαβίβασή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δημόσια διαβούλευση μέσω Διαδικτύου, οι παρατηρήσεις και διορθώσεις φορέων και κομμάτων και αν έως τότε δεν προκύψει άλλο εμπόδιο ή απρόοπτο, το νομοθέτημα θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εν τέλει στην Ολομέλεια.

 

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και τις διαφαινόμενες διαθέσεις προσώπων με βαρύνουσα γνώμη στις αποφάσεις του πρωθυπουργού, επισφαλής κρίνεται ακόμη και η ίδια η κατάθεση και συζήτησή του στην Ολομέλεια. Με άλλα λόγια, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι μεθοδεύεται «θάψιμο» του νομοσχεδίου, κατά τη βούληση των πιο ακραίων και συντηρητικών κύκλων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που παίζουν ατύπως τον επικίνδυνο ρόλο του αβανταδόρου της Χρυσής Αυγής, με την ανοχή είτε με την υποστήριξη του Αντώνη Σαμαρά.

 

Ως προς το πολιτικό σκεπτικό της αναβλητικότητας, συνομιλητές του πρωθυπουργού σημείωναν ότι το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης απαιτεί αποσαφηνίσεις, διορθώσεις και σημαντικές τροποποιήσεις π.χ. η έννοια της εχθροπάθειας επιδέχεται ποικίλων ερμηνειών. Πρόσθεταν δε με νόημα, αντιστρέφοντας ένα πάγιο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ περί ισοτιμίας των σχέσεων στην τρικομματική κυβέρνηση, ότι στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας, για να προχωρά η κάθε απόφαση και να μετατρέπεται σε νόμο του κράτους, πρέπει να ικανοποιούνται και να συμφωνούν όλοι οι εταίροι και όχι μόνο οι δύο από τους τρεις, «πολύ δε περισσότερο όταν οι ενστάσεις προέρχονται από τη Ν.Δ., που είναι και το κόμμα της συγκυβέρνησης με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη».

 

Τι πιστεύει η Κ.Ο. της Ν.Δ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της συντριπτικής πλειοψηφίας της Κ.Ο. της Ν.Δ. (σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις Ρουπακιώτη ότι μόνο μια μειοψηφία γαλάζιων βουλευτών ακραίων πεποιθήσεων θα προβάλει αντίσταση) είναι ότι το νομοσχέδιο είναι «έκτρωμα» και με τη σημερινή του μορφή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, ενώ αμφιβολίες για την έγκρισή του εκφράζονται ακόμη και αν υποστεί βελτιωτικές παρεμβάσεις.

 

Επειτα από τα παραπάνω, το πεδίο του ενδιαφέροντος μοιραία στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Κατά πόσον δηλαδή η πίεσή τους για την επίσπευση των διαδικασιών κατάθεσης και ψήφισης του αντιρατσιστικού, χωρίς να αλλοιώνεται δραστικά η φυσιογνωμία του, θα ενταθεί και μέχρι πού θα φτάσουν οι αντιδράσεις τους για την κωλυσιεργία που παρατηρείται από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου.

 

Προς το παρόν, πάντως, συνεχίζουν να επιδεικνύουν κινητικότητα και να συντηρούν το ζήτημα ως προμετωπίδα της ατζέντας τους, σε μια προσπάθεια αφενός να εισακουστούν οι παροτρύνσεις τους από τον πρωθυπουργό και τους «σκληροπυρηνικούς» συνεργάτες του και αφετέρου προκειμένου να εμφανιστούν ως πρωταγωνίστριες δυνάμεις με «μεταρρυθμιστικές» και «προοδευτικές» προτάσεις εντός της κυβέρνησης που δεν αρκούνται σε συμπληρωματικό ρόλο κομπάρσου της τρικομματικής, με μόνη αρμοδιότητα την επικύρωση νομοθετημάτων που προωθούν Συγγρού και Μαξίμου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Γιάννη Μανιάτη, Θεοδώρα Τζάκρη και Χρήστο Πρωτόπαπα, συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ζητώντας την άμεση προώθηση του σχεδίου νόμου κατά της βίας και του ρατσισμού στη Βουλή και την ψήφισή του «ως μια θεσμική τομή που αφορά την προστασία της κοινωνίας, του πολίτη, των δημοκρατικών θεσμών».

 

«Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης στηρίζεται κατά βάση στις δικές μας επεξεργασίες, είναι σε θετική κατεύθυνση και το στηρίζουμε, όπως οφείλουν να το στηρίξουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Πρέπει να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς, καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο», δήλωσε με νόημα ο Γιάννης Μανιάτης και αξιοποιώντας τη θεωρία των δύο άκρων, επιτέθηκε εξίσου σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για «αλληλοκατηγορίες που στον βωμό της συντήρησης ενός ανιστόρητου διπολισμού με μικροκομματικούς στόχους, αποδυναμώνουν την αναγκαία κοινή προσπάθεια κατά του νεοναζισμού και των εκφραστών του, της Χρυσής Αυγής».

 

Ο Αντ. Ρουπακιώτης 

 

Ο κ. Ρουπακιώτης θέλησε ξανά να απευθυνθεί προς το Μαξίμου λέγοντας ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Η θεσμική επιλογή ανήκει σε άλλους». Για την ουσία του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά την κοινωνία, την πολιτική μας ζωή και τη δημοκρατική μας τάξη».

 

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, με νέα χθεσινή της ανακοίνωση, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ώστε να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι η κοινωνία γίνεται κάθε ημέρα «μάρτυρας της μισαλλοδοξίας και των ακροτήτων της Χρυσής Αυγής», με τελευταία «επεισόδια» την οπλοφορία βουλευτών ακόμα και εντός της Βουλής, την προσπάθεια μετατροπής του Κοινοβουλίου σε αρένα, τις ρατσιστικές συμπεριφορές, τις παράνομες δραστηριότητες, τις βιαιοπραγίες κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών.

 

…………………………………………………..

 

ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η κυβέρνηση υπό την ομηρία της Χ.Α.»

 

Για κυβερνητική «φαρσοκωμωδία», που αναδεικνύει το πλήρες χάος στο οποίο έχει περιέλθει η κυβερνητική λειτουργία, έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ειρωνικά ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «κατατέθηκε για να αποσυρθεί και μετά να ξανακατατεθεί, για να παραπεμφθεί εν συνεχεία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μετά ίσως κάπου, κάπως, κάποτε, να το ξαναδούμε…».

 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «πέρα όμως από τους εσωτερικούς “σκυλοκαβγάδες” της τρόικας εσωτερικού» η συνεχιζόμενη άρνηση του πρωθυπουργού, να δώσει πράσινο φως στο νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την ομηρία της Χρυσής Αυγής».

 

Καταλήγοντας, η Κουμουνδούρου κατηγορεί την ηγεσία της Ν.Δ. πως «κάνει ό,τι μπορεί για να μένει ανοιχτή η πόρτα της γαλάζιας πολυκατοικίας στη ναζιστική συμμορία», επιδεικνύοντας προκλητική ανοχή στη φασιστική βία, ενώ για την επίθεση του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει άλλοθι στη Χρυσή Αυγή, στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασαν σκωπτικά: «Υποθέτουμε ότι σε επόμενη ανακοίνωση θα μας κατηγορήσουν ότι φέραμε και το Μνημόνιο…»

 

[email protected]

 

Ιστορικό Ροής

 

Εκτύπωση

 

Επιστροφή

Scroll to top