Pin It

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν δικαιολογούν τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές, τονίζει οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν

 

Η κ. Γκριν θεωρεί τις επενδύσεις των hedge funds και τις πωλήσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων πάρα πολύ μικρές και ανεπαρκείς για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης

 

Toυ Μπάμπη Μιχάλη

 

getFileΠάγο στην επίπλαστη ευφορία που καλλιεργείται τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές για την ελληνική οικονομία βάζει το χθεσινό άρθρο της επικεφαλής οικονομολόγου της Maverick Intelligence Μέγκαν Γκριν στο Bloomberg.

 

Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις των τελευταίων εβδομάδων η Ελλάδα δεν έχει περάσει ακόμη το σημείο καμπής.

 

Σημειώνει μια σειρά από θετικά νέα όπως:

 

α) τα επιφανή ρεπορτάζ που δημοσίευσαν οι δύο κορυφαίες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου -Financial Times και Wall Street Journal- για την επιστροφή των επενδυτών στις ελληνικές αγορές

 

β) την υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων την περασμένη Τετάρτη κατά 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας

 

γ) την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για αποδέσμευση 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και

 

δ) την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch σε Β- από CCC. Αν και 6 βαθμίδες κάτω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης, γράφει η Γκριν, η εν λόγω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τροφοδότησε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι που συνέβησαν στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης.

 

Στα θετικά καταγράφει ακόμη τη συμμετοχή hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank, την έκδοση ομολόγων από τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Frigoglass και την άνοδο της τιμής των τίτλων (warrants) που εκδόθηκαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πέρυσι τον Μάρτιο και που προβλέπουν αυξημένες αποδόσεις σε λίγα χρόνια αν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα η τιμή των εν λόγω τίτλων από 20 λεπτά πέρυσι φέτος χτυπούν το 1 ευρώ. Κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Ωστόσο η Γκριν κρούει τον κώδωνα στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν από τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε στους πρώτους μήνες του 2013 κατά 5,3% για 19ο συνεχόμενο τρίμηνο, ότι είναι μικρότερη απ’ ό,τι ήταν το 2005 και ότι από τα μέσα του 2008 το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 28%.

 

«Ονειρο θερινής νυκτός»

 

Εκτιμά ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 4,2% φέτος αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός», ενώ θεωρεί τις επενδύσεις των hedge funds και τις πωλήσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων πάρα πολύ μικρές και ανεπαρκείς για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Επισημαίνει τα συνεχιζόμενα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τον μακρύ δρόμο που έχουν μπροστά τους οι υπό διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ελληνικές τράπεζες πριν εξυγιάνουν οριστικά τους ισολογισμούς τους.

 

Η Γκριν θεωρεί, τέλος, ότι η ευαίσθητη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία που η Ελλάδα βιώνει στο τελευταίο εξάμηνο θα δοκιμαστεί αργότερα φέτος, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 και το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα. Τυχόν λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αν η τρόικα απαιτήσει τα μέτρα 8 δισ. ευρώ που η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν υπολόγισε για τη διετία 2015-16, θα είναι υπερβολή, καταλήγει.

 

 

 

 

Scroll to top