21/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ραντεβού στα δικαστήρια

      Pin It

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και επτά δημοσιογράφοι ζητούν να  ακυρωθεί ως παράνομη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται αναδρομικά οι αποδοχές συντακτών σε δημόσια ΜΜΕ

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

getFile (21)Και τώρα τον λόγο έχει η… Δικαιοσύνη. Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απαντούν στα κυβερνητικά σχέδια δύο Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ) αλλά και επτά μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (13/3/13) με την οποία καθορίζονται ουσιαστικά αναδρομικά (δηλαδή από 1/1/13) οι αποδοχές συντακτών σε δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και γενικότερα σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ).

 

Με αυτόν τον τρόπο Ενώσεις και δημοσιογράφοι ουσιαστικά ζητούν να μην ισχύσουν όσα περιλαμβάνονται στην επίμαχη ΚΥΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμη διότι τα πρακτικά της διαβούλευσης, τα οποία σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία προηγούνται της έκδοσής της και είναι αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτήν, δεν έχουν λάβει νόμιμη υπόσταση. Οπως επισημαίνουν, σύμφωνα με τον Ν.4024/2011 και τον Ν.4047/2012, έπειτα από διαβούλευση με τις δημοσιογραφικές ενώσεις καθορίζονται με ΚΥΑ οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα δημόσια ΜΜΕ (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, που ανήκουν στο κράτος, ΟΤΑ, κ.ά.). ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι μη νόμιμη και διότι στις επίμαχες διαβουλεύσεις δεν συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά ούτε και εκπροσωπήθηκε από άλλον, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλέπεται από τον Ν. 4024/2011.

 

Σύμφωνα με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), «αποτελεί ουσιώδη τύπο της έκδοσης της κανονιστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης» η πραγματοποίηση της διαβούλευσης με τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάτι που προκύπτει από τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Στη συγκεκριμένη ΚΥΑ αναφέρονται τρία πρακτικά διαβούλευσης με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις τα οποία όμως, σύμφωνα με τις προσφυγές ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και των επτά δημοσιογράφων, ουδέποτε έλαβαν νόμιμη υπόσταση. Οπως σημειώνουν οι Ενώσεις, διαβιβάστηκαν σε αυτές τρία ανυπόγραφα πρακτικά συσκέψεων διαβούλευσης με την υπόδειξη να επιστραφούν «υπογεγραμμένα τα πρακτικά με τις προτάσεις ή τις παρατηρήσεις σας».

 

Κατά τις δύο Ενώσεις, τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από απλά σχέδια, των οποίων μάλιστα το περιεχόμενο δεν είχε ούτε και έχει οριστικοποιηθεί. Κάτι τέτοιο, τονίζουν, θα γινόταν με την υποβολή προτάσεων και παρατηρήσεων, καθώς και με την υπογραφή τους από όλους όσοι παραβρέθηκαν στις συγκεκριμένες συσκέψεις. Κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

 

Αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά ότι το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με έγγραφό του αρνήθηκε ότι έγιναν διαβουλεύσεις για την έκδοση της ΚΥΑ και βέβαια ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε υπέγραψε τα συγκεκριμένα πρακτικά. Μάλιστα, το ίδιο τονίζεται και από την πλευρά της ΕΣΠΗΤ με σχετικό έγγραφο ενώ επισημαίνεται ότι ο πρόεδρός της Θέμης Κ. Μπερεδήμας δεν συμμετείχε σε μία εκ των τριών προαναφερθεισών συσκέψεων. Ομοίως σημειώνεται ότι και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης έχει δηλώσει ότι παραβρέθηκε μόνο σε μία εκ των τριών αυτών συσκέψεων.

 

Η συνέχεια λοιπόν αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας…

 

[email protected]

 

 

Scroll to top