Pin It

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ν. Δένδια για «το πιο σύγχρονο σύστημα στην Ευρώπη», οι δικηγόροι που στελεχώνουν τη νέα Υπηρεσία Ασύλου καταγγέλλουν απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας. Ο ΔΣΑ γνωμοδοτεί ότι παραβιάζουν ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

getFile (1)Κακή αρχή σημειώνεται ήδη για τη νέα Υπηρεσία Ασύλου της Λεωφόρου Μεσογείων, που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε πανηγυρικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της επιτρόπου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ στην Ελλάδα. Δικηγόροι που επιλέχτηκαν να στελεχώσουν τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου της νέας υπηρεσίας καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» ότι κλήθηκαν να υπογράψουν εκβιαστικά και εσπευσμένα μέχρι χθες μια πρωτοφανή και απαράδεκτη σύμβαση εργασίας, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με χτεσινή γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Η σύμβαση συγκεντρώνει υπερβολικές εξουσίες στη διευθύντρια της υπηρεσίας και θέτει υπό τον ασφυκτικό έλεγχό της τούς επιστήμονες των επιτροπών, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία τους, με κίνδυνο να παρεμποδιστεί η απρόσκοπτη και αμερόληπτη λειτουργία της διαδικασίας εξέτασης ασύλου. Σε συνδυασμό δε με τις υπερβολικές κρατήσεις, τον υπερβολικό όγκο δουλειάς και την αφαίρεση της δυνατότητας διακοπών, η σύμβαση δημιουργεί ένα εργασιακό περιβάλλον που αφήνει τα μέλη των επιτροπών ευάλωτα σε κάθε λογής πιέσεις.

 

Η διευθύντρια  

 

«Η σύμβαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διακηρύξεις του κ. Δένδια για “το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη”, για “πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και για “απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”. Δεν δημιουργεί το εργασιακό περιβάλλον που εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω», μας έλεγαν οι εργαζόμενοι.

 

Αν και ο νόμος περιορίζει τον ρόλο της διευθύντριας αποκλειστικά στη μέριμνα για τη διευκόλυνση του έργου της επιτροπής, η σύμβαση διευρύνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, κατά παράβαση του νόμου. Τα μέλη των επιτροπών έχουν την υποχρέωση όχι απλώς να συνεργάζονται μαζί της, αλλά και να συμμορφώνονται «στις υποδείξεις της για κάθε ζήτημα που σχετίζεται με τη διοικητική λειτουργία της επιτροπής». Μάλιστα, η μηνιαία καταβολή της αμοιβής τους τίθεται υπό την αίρεση της «ποσοτικής και ποιοτικής έγκρισης του παρασχεθέντος έργου από τη διευθύντρια». Οπως καταγγέλλει ο ΔΣΑ, «ένας τέτοιος όρος είναι απαράδεκτος, παραβιάζει τον νόμο και την ανεξαρτησία του δικηγόρου ως δημόσιου λειτουργού και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα του δικηγόρου».

 

Δεν έχουν τέλος οι εξουσίες της διευθύντριας. Η σύμβαση ορίζει πως έχει «τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση μονομερώς και αζημίως για την Αρχή, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση» σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν ολοκληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει, ακόμη και στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, για τις οποίες δεν ευθύνονται, γεγονός που αντίκειται στον Αστικό Κώδικα.

 

Οι εργαζόμενοι κρίνουν επίσης υπερβολική την απαίτηση που υπάρχει στη σύμβαση να διεκπεραιώνουν τουλάχιστον είκοσι υποθέσεις τον μήνα, μία δηλαδή ανά εργάσιμη ημέρα, γεγονός που μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις τους στην υπηρεσία δημιουργεί υπερβολικό φόρτο εργασίας και τον κίνδυνο να μην εξεταστούν με την απαραίτητη προσοχή οι υποθέσεις.

 

Προβληματικά ζητήματα είναι, τέλος, για τον ΔΣΑ η μη χορήγηση άδειας αναψυχής, που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η μη απαλλαγή ΦΠΑ και η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από τον συμφωνημένο μισθό.

 

Το τελεσίγραφο 

 

Η σύμβαση στάλθηκε στα μέλη των επιτροπών την Τρίτη του Πάσχα. Υστερα από παρεμβάσεις τους, υπήρξαν διαφοροποιήσεις στη διατύπωση ορισμένων άρθρων, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Πριν από μερικές ημέρες, η διευθύντρια τους έστειλε τελεσίγραφο να υπογράψουν τη σύμβαση μέχρι χτες, διαφορετικά θα κινούνταν οι διαδικασίες αντικατάστασής τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ορισμένοι υπέκυψαν στις πιέσεις και υπέγραψαν, οι περισσότεροι όμως έχουν αρνηθεί και αναμένουν τη συνέχεια, ελπίζοντας πως η γνωμοδότηση – καταπέλτης του ΔΣΑ θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

 

……………………………………………………….

 

Από αναβολή σε αναβολή

 

Υπερβολικός φόρτος εργασίας και έλλειψη προσωπικού δημιουργούν εικόνα διάλυσης στο τμήμα Ασύλου της Πέτρου Ράλλη

 

getFile (2)Ασπρα χαρτάκια που γράφουν την ημερομηνία αναβολής του ραντεβού τους μοιράζει τους τελευταίους μήνες σε όσους ζητούν άσυλο το τμήμα Ασύλου της Πέτρου Ράλλη. Κι όταν αυτοί πηγαίνουν στην αναγραφόμενη ημερομηνία για το νέο ραντεβού, εκεί τους περιμένει άλλο ένα άσπρο χαρτάκι αναβολής. «Εχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες αιτούντες άσυλο έχουν δέκα τέτοια χαρτάκια με διαδοχικά ραντεβού στο δελτίο τους» αναφέρει η ΜΚΟ «Αίτημα» σε επιστολή της στην ΕΛ.ΑΣ., καταγγέλλοντας «φαινόμενα αποδιοργάνωσης» της υπηρεσίας.

 

Και το λέει μάλλον κομψά. Γιατί τα ίδια άσπρα χαρτάκια δίνονται και στα ραντεβού για επίδοση απόφασης σε αίτημα θεραπείας, όπως και στις προγραμματισμένες συνεντεύξεις για την εξέταση του αιτήματος ασύλου. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στην έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων και μάλιστα για περισσότερο από ένα έτος.

 

Κοινώς μπάχαλο, το οποίο επιβεβαιώνουν στην «Εφ.Συν.» κύκλοι της υπηρεσίας. Αποδίδουν την κατάσταση στον υπερβολικό φόρτο εργασίας και την έλλειψη προσωπικού και ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με τη δημιουργία της υπηρεσίας Ασύλου στη Μεσογείων, που θα αναλάβει όλες τις νέες υποθέσεις (οι παλιές θα παραμείνουν στην Πέτρου Ράλλη).

 

Το αποτέλεσμα είναι πάντως η μεγάλη ταλαιπωρία των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήνουν κάθε τρεις και λίγο το μεροκάματο, για να μαζεύουν άσπρα χαρτάκια από την Πέτρου Ράλλη. Την ίδια στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα, αφού δεν έχει ανανεωθεί το δελτίο τους, να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο, να βγάλουν ΑΦΜ, να συνάψουν μισθωτήριο και να υπογράψουν σύμβαση εργασίας.

 

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τη διαδικασία ασύλου άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οποιαδήποτε δυσκολία υπάρχει στην οργάνωση και το προσωπικό, πρέπει να την αντιμετωπίσει η αστυνομία και το υπουργείο εκ των ενόντων. Περιμένουμε διορθωτικά μέτρα άμεσα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τσαμπρόπουλος από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top