Pin It

Στοιχεία για το ναυάγιο του «Sea Diamond» έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση

 

Μόνο ο σιδερένιος σκελετός του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου υπερβαίνει τους 22.500 τόνους

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

getFile (16)Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας είναι υπεύθυνο για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» από τον κόλπο της καλντέρας στη Σαντορίνη, που βρίσκεται εκεί από τις 5 Απριλίου του 2007.

 

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου, ενώ επισήμανε ότι μέχρι σήμερα στη διαχειρίστρια εταιρεία έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα και έχουν καταλογιστεί δαπάνες που ανέρχονται στο ποσόν των 8.208.794 ευρώ.

 

Δικαιοδοσία

 

Ο Κ. Μουσουρούλης διευκρίνισε ότι όσον αφορά την ανέλκυση, απομάκρυνση ή με οποιονδήποτε τρόπο εξουδετέρωση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του ν. 2881/2001 που, σύμφωνα με αυτές, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, στην περιοχή της δικαιοδοσίας του οποίου βρίσκεται βυθισμένο το «Sea Diamond», είναι αρμόδιο για την εφαρμογή τους.

 

Το βυθισμένο πλοίο λόγω του τεράστιου συνολικού βάρους του (μόνον ο σιδερένιος σκελετός υπερβαίνει τους 22.500 τόνους) για να ανελκυσθεί πρέπει να βρεθούν δυνάμεις επί της επιφάνειας τέτοιες, που να υπερβαίνουν κατά πολύ το βάρος του και εκτός από αυτό να είναι δυνατή η διακίνησή τους στον συγκεκριμένο θαλάσσιο τόπο, τονίζει ο υπουργός και αναφέρει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι το βάθος του ναυαγίου, η διαγωγή του ως προς τον πυθμένα με κλίση κατά το διάμηκες και κατά το εγκάρσιο, καθώς και η θέση του στο χείλος μιας αβύσσου με μέγιστο βάθος 300 μέτρα. Η πρόσβαση στο ναυάγιο γίνεται μόνο με βαθυδύτες και ειδικό εξοπλισμό.

 

Να σημειωθεί ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει ήδη υπάρξει ένα θύμα, καθώς τον Οκτώβριο του 2007, επτά μήνες δηλαδή μετά το ναυάγιο, ένας 44χρονος δύτης έχασε τη ζωή του, ο οποίος είχε κατέβει για να κινηματογραφήσει το βυθισμένο πλοίο στο πλαίσιο της διενεργούμενης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια της βύθισης του πλοίου που είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία Νάξου.

 

Ο Κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε και στο θέμα της ρύπανσης δηλώνοντας πως το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών(ΕΛΚΕΘΕ) από την ημέρα του ναυαγίου μέχρι και σήμερα κάνει συνεχώς μετρήσεις και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι σε γενικές γραμμές αμελητέες.

 

Για το θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου, τα έξι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει έχουν σημειωθεί αντιπαραθέσεις και διαφορετικές απόψεις ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, ενώ έχει συσταθεί και επιτροπή κατοίκων με την επωνυμία Συντονιστική Επιτροπή για την Ανέλκυση του «Sea Diamond».

 

Τον Οκτώβριο του 2012 ξεκίνησε στο Πρωτοδικείο του Πειραιά η δίκη 13 κατηγορουμένων που φέρονται ως υπεύθυνοι για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο άφησε πίσω του δύο θύματα, έναν 45χρονο Γάλλο και τη 16χρονη κόρη του, που ακόμα και σήμερα αγνοούνται.

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top